Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Адамов: В аржентинското танго най-важното нещо е сърцето

БНР Новини
Снимка: личен архив на Васил Адамов

Често наричат аржентинското танго „танца на страстта“, но всъщност не е точно така. Да, страстта я има и между определени партньори тя се случва на различни нива, но не е водеща. Водеща е възможността през танцуването да изживееш нещо изключително, заедно с още един човек, на когото си повярвал, докато си се отпуснал и се наслаждавате заедно на изключителната музика и движението в нея, а това е уникално! Защото, в аржентинското танго мисълта за другия – този с когото споделяш танцуването носи по-голяма наслада от това да мислиш за себе си и така егото отстъпва пред хармонията. В същото време, тангото е поредица от мигове, в които докато танцуваш постоянно се докосваш до неподозирани нови светове в теб самия, а и в партньора ти. Това е танцът, който почти изцяло илюстрира човешките взаимоотношения. И ако трябва да използваме метафори, в аржентинското танго партньорите хем се сграбчват, хем не се задушават, защото не спират да се търсят помежду си и в музиката – един неповторим начин за общуване.

В днешната ни рубрика „Непрактично“, в която ви разказваме за хора, които правят добри, красиви и значими неща за други хора, без да търсят някаква лична облага от това, ви представяме Васил Адамов, който от години преподава аржентинско танго и то безплатно. Защо? Защото, танцът развива интелекта на хората, той е най-прекия достъп до изкуството. В танца трябва да имаш търпение, спокойствие и емоция, както и чувство. Танцът интерпретира това, което минава през сърцето, а суетата е най-големия враг на танца. Най-важно в този танц е да търсиш хармонията между теб и партньора. Тангото учи на много неща, но едно от най-значимите е, че разпределя ролите между партньорите и жената е жена, а мъжът – мъж. Когато се съберем, за да танцуваме, ние се отделяме от света и тангото се превръща в един паралелен свят на емоции – казва Васил Адамов. Какво още може да намерите за себе си. Чуйте разговора с Васил Адамов от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.