Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Българската Коледа" продължава

За мобилен ехокардиограф с повече функции кандидатстват от НКБ

Снимка: Георги Нейков
Вродените сърдечни малформации са най-честите малформации в детска възраст.
В Клиниката по детска кардиология на Националната кардиологична болница (НКБ) годишно се правят по 300-350 операции.

Едно на 120 живородени деца има вродена малформация. По-голямата част от тях подлежат на оперативно лечение, обясни пред Радио София д-р Димитър Печилков – началник на детското интензивно кардиологично отделение към Клиниката по детска кардиология на НКБ. И понякога на едно дете са налага да се направят повече от една операция.

Въпросните хронични заболявания могат да доведат до сериозни състояния и инвалидизация, пациентите идват поне веднъж годишно, а целта на специалистите е да се следи така всяко дете, че всяка промяна да бъде установена навреме.

Основният помощник в работата на кардиолозите е ехокардиографът. Но за последните години се разработени нови методики за изобразяване на дейността на сърцето, много по-точни от стандартните.

Затова и НКБ кандидатства пред Българската Коледа за ехокардиограф с възможност за оценка на сърдечната функция чрез оценка на миокардната деформация. Методът се нарича спекълтрекинг.

Апаратът ще позволи да се систематизират т.нар. предсказващи фактори и да се състави листа с рискови пациенти, които да се следят особено внимателно и ако се наложи - да се вземат мерки, и то навреме.

Въпросната техника, за която кандидатства детското интензивно кардиологично отделение, струва колкото лечението на едно дете в чужбина.

Участието ни в Българската Коледа може да бъде принос за осигуряването и на тази необходима апаратура.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще бъдат предприети мерки срещу графитите по сградите

Главният архитект на Столичната община арх. Здравко Здравков разкри подробности в предаването "Ритъмът на столицата", относно намеренията на Столичната община да се обособят конкретни места, на които графити артистите могат да творят без да пречат и без да ги грози глоба. Паралелно с това ще започне почистване на фасадите на сградите поне в..

публикувано на 03.02.23 в 18:51

ЕС разреши използването на насекоми в храните

Влезе в сила нов европейски регламент, според който разрешени за употреба са домашните щурци - замразени, сушени или на прах, ларвите на брашнения бръмбар, пролетния скакалец, биволския червей. Подадени са заявления за вписването на още осем вида насекоми като храни, които се смятат за идеален отговор на много проблеми в хранително-вкусовата..

публикувано на 03.02.23 в 18:33

Нова формула за изчисление на минималната работна заплата

В края на 48-от Народно събрание депутатите решиха размера на минималната работна заплата с поправки в Кодекса на труда. От догодина тя ще бъде 50% от средната брутна работна заплата за страната. Тя ще се изчислява за период от една година, като за всяка следваща календарна ще се определя до 1 септември на текущата. "Най-накрая..

публикувано на 03.02.23 в 18:05
Иван Начев

Проблемът на следващото НС ще бъде със съставянето на правителство

Днес, 03 февруари 2023 г. 48-то Народно събрание остана в историята. Президентът Румен Радев разпуска НС и разсрочва дата на изборите за 2 април. Освен това ще бъде представено и служебното правителство, в което има една промяна на министъра на културата. За работата на парламента, за решенията и за това, ще бъде ли сформиран редовен кабинет..

публикувано на 03.02.23 в 17:09

"Мистериите на Алис. Вълшебната гора" - приказен свят, свързан с историята на България

Книгата "Мистериите на Алис. Вълшебната гора" е първата от предстояща фентъзи поредица на Велимира Константинова. Авторката признава, че идеята за фентъзи поредица не е нова: " Още от дете си фантазирам такива истории, даже опитах да напиша нещо когато бях в 7 клас –  на една стара тетрадка. Седнах, започнах да си ги измислям и да..

публикувано на 03.02.23 в 15:35

Кики Рубин записа песен и видео с Ноел Кабрера

Въпреки че е учила оперно пеене, а сега завършва поп и джаз в НБУ, Кики Рубин (Кристина) от гимназията танцува, и то предимно под латиноамерикански ритми. В Радио София дойде специално да представи новата си песен No tetengo , изпята в дует с Noehl Cabrera ( ►) .  Песента е на испански, с романтичен..

публикувано на 03.02.23 в 14:24

Синоптиците алармират за настъпващо доста студено време

Синоптиците съобщават за настъпващо доста студено време, с екстремно ниски температури. Наблюдава се обаче, че студените фронтове стават все по-чести. Доколко това може да бъде опасно за здравето ни, разяснява Зорница Спасова, част от екипа на "Климатека" и главен асистент към Националния център по обществено здраве и анализи. Тя има докторска..

публикувано на 03.02.23 в 14:03