Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици хора все още са блокирани в колите си между Бургас и Карнобат

Връзката Карнобат - Айтос е възстановена

| обновено на 31.12.16 в 13:10
Снимка: БГНЕС

Бедственото положение обявено в Бургаска област остава след часове на коли, блокирани заради катастрофи и снегонавявания. Стотици  все още са блокирани в колите си между Бургас и Карнобат .Ток няма в десетки села. Повече от 15 часа млади и възрастни са блокирани по пътя Бургас-Карнобат:

Направен е пробив за колоната от автомобили край с. Миролюбово и пътят към Айтос и Бургас вече е достъпен . Автомобили напускат мястото, където бяха блокирани от снощи.  Има още няколко автомобила, които ще бъдат изтеглени с МТ-ЛБ към Айтос, каза областният управител Вълчо Чолаков:

В другата посока, доколкото разбрах, пробивът също е направен. След като трасето бъде освободено от коли, поддържащата фирма ще изчисти пътя и ще го поддържа чист през цялата останала част на денонощието.

Желателно е все още да не се използва този маршрут. Обходите от и за Бургас са през Средец и Елхово. Затворени са Айтоския и Ришкия проходи. Десетки села в областта са без електроенергия.

Заради затворените пътища в Бургаско беше променен и графикът на автобусите от Централната автогара в София. Първият автобус за морето е планиран за 14 ч.,когато се очаква автомагистрала „Тракия” да бъде отворена. Влаковете в страната се движат със закъснение,  съобщават от БДЖ.

Повече от три часа бяха блокирани  пътниците във влака от София за Варна. Причината е повреда в локомотива. Те престояват на гара Люляково в очакване на работещ локомотив, с който да продължат пътя си

Закъсали по пътя хора са настанени в детски заведения и хотели в Карнобат, Айтос и Бургас.

Напредваме, но е трудно, каза областният  управител на Бургас Вълчо Чолаков:

На места, където автомобилите са се опитали да се изпреварят, има две колони, които допълнително затрудняват разчистването на блокадата за преминаване. Опитваме се да помогнем с каквото можем.

Карнобат е блокиран от всички посоки. Три села са без ток, заяви кметът Георги Димитров: 

Капсулирали сме се тук. Оправяме се по някакъв начин! Грижим се за евакуираните хора! Някои от тях настояват да се връщат при колите си, обаче то е невъзможно, защото там са много големи задръстванията. Аз бях в 4 часа сутринта в преспите, в капана на Айтос, успях да се измъкна. Такова чудо видях за първи път. Просто нямаше път! Помагахме си взаимно няколко шофьора, обаче след нас е затворен пътят с още един камион. Проблемът дойде от шофьорите.

Тежката техника изтекли ТИР-овете. Фадромите стоят край Айтос, каза градоначалникът Васил Едрев:

Ние избутваме автомобилите, за да могат да потеглят. Една голяма част от тях нямат въжета. Не са готови за зимни условия.

Пратихме техника в Айтос. При нас бедстващи няма, но 12 села са без ток, обясни кметът на Руен Исмаил Осман:

Вятърът все още много силно духа и навява.

Ток няма и в няколко поморийски села, но пътят от Поморие за Ахелой вече е отворен.

Вече е възстановена е връзката между Карнобат и Айтос, съобщи за "Хоризонт" Георги Златев от Агенция пътна инфраструктура:

Всички автомобили от участъка между двата града се насочват към Айтос или към Карнобат. Автомобилите от Карнобат могат да изчакат там, докато бъде обработена и почистена автомагистрала "Тракия" и да предприемат вече своето пътуване към Бургас или към София. На всички останали, които възнамеряват да правят пътуване в Източна или Североизточна България, препоръчваме да не се предприемат тези пътувания до нормализиране на обстановката. Всички автомобилисти да търгват на път с достатъчно гориво и да се информират за състоянието на пътищата, по които пътуват, на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура".


Участъкът от магистрала "Тракия" в Ямболска област и отсечката между "Петолъчката" и село Лозенец са годни за движение при зимни условия, но видимостта е ниска поради обилния снеговалеж и силния вятър, който образува преспи.   Заради закъсали тирове до селата Саранско и Войника, временно е затворен пътят за Бургас през Средец. Остават затворени АМ "Тракия” след пътен възел Зимница и пътната отсечка между  Петолъчката и Карнобат. Единственият алтернативен маршрут за Бургас е пътят Елхово- Болярово- Средец- Бургас

По пътя Силистра - Шумен е забранено движението на товарни автомобили над 10 тона. Поради навявания е затруднено движението между дуловските села РУйно и Яребица, Овен и Окорш и отсечката към силистренското село Главан. Междуградските автобуси се движат по график. Ришкият проход остава затворен. За всички пътища в Шуменска област има забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 12 тона. Третокласната пътна мрежа е трудно проходима. Затворени са отсечките Каолиново - Царев брод, Секулово- Църквица, Никола Козлево - Пет могили, Цани Гинчево - Никола Козлево, Векилски - Орляк. Затворени са пътищата към Велино, Н. Козлево, Друмево.

Улиците в Шумен са проходими и се разчистват, но ситуацията по пътищата извън града е тревожна. Непроходим е пътят до с. Друмево. Затворен е и този до Велино. Разчиства се пътяj към Черенча. Трудно се пътува към Новосел, Средня и Салманово.  В община Велики Преслав снежната покривка е около 10 сантиметра, но на местата с навявания достига 80. Превозването на хляб и стоки от първа необходимост е осигурено навсякъде. В община Върбица снежната покривка е 70 сантиметра, без навяванията. Всички пътища са проходими, съобщи заместник-кмета Бейсим Мустафа.


Снежната покривка в Прохода на републиката е над 40 сантиметра. Автомобилите и тировете се пропускат на етапи, за да може старопланинският път да се почиства и обработва. Закъсалите са изтеглени. Критични ситуации няма, каза областният управител проф. Пенчо Пенчев.

Във високопланинската община Елена снежната покривка достигна 70 см. Кметът Дилян Млъзев е издал заповед движението да се осъществява само с вериги.

Пътищата в Хасковска област са проходими при зимни условия. Единственото ограничение е в община Тополовград, където всички  автомобили трябва да са с вериги. Тази сутрин временно е било затруднено движението по АМ”Марица”, където тежкотоварен автомобил се е завъртял и е препречил пътя. Той вече е изтеглен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.