Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полската опозиция прекрати блокадата на парламента

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутатите от полската опозиция прекратиха блокадата на Сейма, започнала преди четири седмици заради ограничения достъп на медиите до работата на парламента. Председателят на либералната гражданска платформа, Грегор Схeтина заяви обаче, че опозицията остава в протестна готовност. Независимо от спирането на протеста настояваме за оставката на председателя на парламента Марек Кучински, чиито действия доведоха до изостряне на конфликта, заяви Схетина в парламента във Варшава.
Той обаче подчерта, че спорът с управляващите за бюджет 2017 остава нерешен. Опозицията настоява бюджетът да бъде гласуван отново, оспорвайки това, че парламентарното мнозинство го гласува на 16 декември в друга зала и без необходимия кворум. Схетина призова президента Анджей Дуда да не ратифицира закона за държавен бюджет.
Национал-консервативното правителство във Варшава е остро критикувано заради редица реформи, поставящи демократичното устройство на Полша под съмнение. Критики отправя и ЕС, като за първи път проверява своя страна членка заради съмнения в спазването на върховенството на закона.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.