Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев предава официално президентския пост на Румен Радев

Затварят за движение, престой и паркиране централни столични улици заради церемонията

| обновено на 22.01.17 в 08:59
Румен Радев и Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Встъпването в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент се отбелязва с официална церемония, 21 артилерийски салюта и камбанен звън. На церемонията пред паметника на Незнайния войн са поканени да присъстват председателят на Народното събрание, премиерът и министрите в оставка, депутати, конституционни съдии и дипломати.

Военната церемония е знакова част от встъпването в длъжност на новия държавен глава. За последен път като президент Росен Плевнелиев ще поздрави почетния караул и ще се поклони пред националното знаме. Малко по-късно това ще направи и президентът Румен Радев. Радев ще поеме функциите си на върховен главнокомандващ на въоръжените сили. Плевнелиев, а след него и Радев, ще произнесе слово. Двамата президенти ще положат венец пред паметника на Незнайния войн и ще почетат с минута мълчание загиналите за свободата на България. Радев и Плевнелиев ще приемат тържествения марш на почетния караул. По-късно в храм-паметника „Свети Александър Невски“ патриарх Неофит ще отслужи молебен в чест на встъпването в длъжност на новите президент и вицепрезидент. Светската част от церемонията по предаването на властта започва по-късно в сградата на президентството. Румен Радев и Илияна Йотова ще бъдат посрещнати на парадния вход от Росен Плевнелиев и Маргарита Попова. В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 ще има снимка на двамата президенти и вицепрезиденти. Веднага след това Радев и Плевнелиев ще разговарят на четири очи. В кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова ще разговаря с Маргарита Попова. След края на срещите Румен Радев и Илияна Йотова ще изпратят на парадния вход на президентството Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

Ако искате да видите всичко това на място, ще може да го направите от две места - от тротоара на ул. "Оборище" срещу паметника на цар Самуил и пред главния вход на храм-паметника "Св. Александър Невски". Крайният час за заемане на местата е 10:00 и 15:00 часа. Забранено е внасянето на огнестрелно или хладно оръжие, както и на предмети, които биха застрашили обществения ред, живота и здравето на присъстващите. Няма да бъдат допускани обемисти багажи, предупреждават от МВР.

Заради официалната церемония по встъпването в длъжност на новите президент и вицепрезидент – Румен Радев и Илияна Йотова, се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на площад "Свети Александър Невски". Забранени за движение и престой са и най-близките улици в района на церемонията.

Церемонията по встъпването в длъжност на Румен Радев ще бъде предавана пряко от 11:00 часа по програма "Хоризонт" на БНР.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.