Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалните акценти от началото на 2017-а

В очакване на разрешаване търговския спор между БНР и Музикаутор, Music Point e във ваканция. Поставили сме пауза на ефирните си излъчвания, но това не означава, че не следим какво се случва от двете страни на Атлантика.

От началото на 2017-а досега станахме свидетели на не едно значими музикални събития и решихме да направим обзор. Намираме се в сезона на наградите Грамми и Оскар, както и очакваното голямо шоу на Лейди Гага на Супербоула. И преди да обърнем вниманието си към победителите, победените и пищните спектакли ви предлагаме някои музикални акценти от този месец.

2017-а започна с два „момента“ на Марая Кери.В студената новогодишна нощ на Таймс Скеуеър в Ню Йорк пред милиони зрители на живо и пред телевизионните камери емблематичната поп изпълнителка показа раздразнението си от липсата на вокалния трак в плейбека на Emotions.

Тя отказа да пее и даде шанс на публиката да припява. Напрежението продължи и по време на втората песен We Belong Together. Видимо ядосана Кери дори отказа да изпълнява хореографията.

Появиха се различни версии за случилото се като лагера на Марая обвиняват екипа на новогодишния спектакъл по Ей Би Си с водещ Райън Сикрест. На тези обвинения организатори отговориха с учудване като казаха, че хората на Кери са виновни, защото не са се били подготвили както трябва.

Ябълката на раздора не бе фактът, че Марая Кери е решила да пее на плейбек. Тя не е единствената звезда, която на събития на открито в студа предпочита да пее с помощни средства и да направи шоу вместо живо изпълнение. Тя може да пее и в никакъв случай не ни подвежда. В никакъв случай не е шмекер от типа на Мили Ванили. Скандалът бе дали някой е искал да саботира Кери или просто тим „Марая“ не се е подготвил достатъчно.

Според бившия съпруг на звездата, Томи Мотола, проблемът е следствие на обкръжението на Кери в момента. На това обвинение сегашният мениджър на певицата Стела Булочников отговори „Така ли? Томи е отживелица. От телефон с шайба ли е направил това изявление?“

Превъртаме няколко седмици напред и виждаме звездата пуска нов сингъл. Този петък очакваме ново предложение от нея. Парчето е с участието на рапъра Уай Джи и се предполага, че е написано по повод раздялата с нейния годеник Джеймс Пакър.

Без скандали и с всенародна любов през януари посрещнахме завръщането на Ед Шийрън. Той обяви новите си песни с кратко видео в Туитър след като изчезна от социалните мрежи за около година „за да види света със собствените си очи“, а не от екрана. 25-годишният талант ни покори едновременно с две песни, защото е „отсъствал малко повече“  - Castle on The Hill, написана за тийнейджърските му години в Съфолк и горещата Shape of You, първоначално замисляна за Риана. В момента и двете песни са едни от най-излъчваните едновременно от двете страни на Атлантика. Те разбиха глобалните рекорди по стриймване – 13 милиона за 24 часа. Вижте информация за класациите по-нататък.

Другото завръщане, което ни освежи в началото на годината бе това на британците The xx. 26-годишният Оливър Сим, 27-годишната Роми Мадли Крофт и 28-годишният Джейми Смит са отново тук. I See You е първият им албум от 2012-а, когато пуснаха Coexist. Тогава те бяха възприемани като реликва от остатъците от влиянието на бума на леко мрачния инди рок от началото на новия век. I See You e по-слънчев, записан в пустинния град Марфа в щата Тексас. Минималистичната арт атмосфера там на фона на откритото небе е била в контраст с познатия им терен във Великобритания. Това определено е оказало влияние на албума. От друга страна, за да вкарат повече позитивизъм и простор сладурите от триото са слушали банди като Флитууд Мак и Бийч Бойс за вдъхновение. В периода 2012 – 2016-а тримата не са бездействали. Джейми пусна албума In Color, Оливър бе модел за Диор, а Роми е била по семинари за писане на песни с участието на експерти като Райън Тедър.

През януари музикалните среди бяха докоснати и от встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Доналд Тръмп. Докато церемонията на Тръмп бе рехава от гледна точка на световноизвестни имена (Ченс дъ Рапър, Соланж, Ник Джонъс, Мерил Стрийп и Стиви Уондър се появиха на прощалното парти на Барак Обама), редица музиканти се включиха в протестния Поход на Жените към Вашингтон ден след встъпването на номер 45 в длъжност. Походът, който целеше да покаже, че хората са готови да отстояват правата си, привлече милиони. Сред тях бе и Мадона, която заяви, че й се е искало „да взриви Белия Дом,“ но като алтернатива призова за по-голяма активност на изборите. Между другото, радиостанция за класически хитове в Тексас забрани всякакви песни на Мадона в отговор на „непатриотичните й изказвания“. Иначе, в демонстрациите се включиха още Жанел Моне и Максуел.

Рап артистът Тй Ай пък в писмо към бившия президент Барак Обама обяви, че е готов за използва платформата, която има за политически атавизъм и да „бъде гласът на онези, които не могат да говорят за себе си“.

Имаше и артисти като Плaу Да Пон. Той е продуцент, работил за величия като Бейонсе и Риана. Плaу Да Пон се обяви за повече любов и пусна The Love Challenge с участието на Ди Иърс. Тук се  пее „Все още вярвам, че не трябва да се предаваме/Всичко, от което имаме нужда е малко повече любов... Доналд Тръмп има нужда от любов.“

В интервю артистът заяви „Медиите ни представят колко сме различни, а ние си приличаме.“

И към двама рап артисти, които са далече от идеята за братска любов. Крис Браун и Солджа Бой кръстосаха шпаги онлйан. Честно казано не разбрахме конкретно за какво точно са се скарали, най-вече заради противоречивите изказвания от двата лагера. Но пък бяхме наясно, че двамата се съгласиха да се срещнат на ринга. Срещата, обаче, няма вероятност да се случи. Идеята бе да се организира мач в Дубай, но шансовете това да се случи далече от камерите в някой заден двор са по-големи. До момента няма потвърдена дата, а да не забравяме и една друга подробност – двамата са в тотално различни категории. Браун е oколо 80 кг, докато Солджа Бой е близо 60.

Дъ Чейнсмокърс показват, че са тук в дългосрочен план. След тоталния успех на Closer миналата година, момчетата влязоха в чартовете с парчето Paris. В началото нямаше информации за това кой е женският вокал в трака и се появиха различни спекулации, като някои спрягаха Сълина Гомез. Но вокалът е на Емили Уорън. 24-годишната нюйоркчанка е била поканена след като дуетът на съгражданите й е чул пробивът й Until You Were Gone. Дъ Чейнсмокърс са работили с нея и по друг техен шедьовър – Don’t Let Me Down. Иначе по-големите маниаци сигурно си я спомнят от Capsize на Френшип от миналата година.

В поп средите добри показатели и за Луис Томлинсън (екс Уан Дърекшън), който се катери с участието си в хита на Стив Аоки Just Hold On. Миналата година бе изпълнена с много емоции за Луис. Той стана баща и загуби майка си, която почина от левкемия само на 43 години. Майка му е казала малко преди да почине да продължава напред и той следва посланието й. Дебютът на парчето по британското телевизионно предаване Екс Фактор  бе дни след смъртта на майка му. Изпълнението на Томлинсън на сцената е било посветено именно на нея. Наскоро младежът говори и за кавгата си с бившия си колега от Уан Дърекшън Зейн. В интервю за Сириъс Екс Ем той каза „Имаше разговори между много от нас наскоро. Аз си говорих със Зейн. Стигнали сме до етапа, в който се радваме на постиженията на другия“.

В края ви предлагаме и обзор на класациите от първата седмица на януари до сега.

Шампиони в еърплей чарта на Великобритания според Рейдиомонитър:

06.01: Clean Bandit feat. Anne-Marie & Sean Paul – Rockabye (7 седмици на номер 1)

13.01: Ed Sheeran – Castle on the Hill (1)
20.01: Ed Sheeran – Castle on the Hill (2)

Шампиони в еърплей чарта на Америка според Мидиябейз:

01.01 Ariana Grande feat. Nicki Minaj – Side to Side (4)
08.01 Ariana Grande feat. Nicki Minaj – Side to Side (5)
15.01: Maroon 5 feat. Kendrick Lamar - Don’t Wanna Know (1)
22.01: Alessia Cara – Scars to Your Beautiful (1)

Други горещи тракове в момента

Ariana Grande feat. Future– Everyday
Bruno Mars – That‘s What I Like
The Chainsmokers – Paris
Ed Sheeran – Shape of You
Jax Jones feat. Raye – You Don’t Know Me
Julia Michaels – Issues
Little Mix – Touch
Naughty Boy feat. Kyla & Popcaan - Should've Been Me
Starley – Call On Me (Ryan Riback Remix)

Нов артист на хоризонта

Тулус e мистериозен артист, познат от рекламата на Епъл 7. Там той изпълни вариант на класиката на Пеги Марч от 1963 I Will Follow You. Тулус e роден в Нигерия, но семейството му се мести в Кълъмбия, Мериленд през 2004-а. Младежът завършва Института за музика на името на Клайв Дейвис към Ню Йорк Юнивърсити. Все още той не е разкрил как изглежда, но може би скоро и това ще се случи след като събира все по-голяма база от фенове. Новото предложение от него е част от саундтрака на Fifty Shades Darker. Заглавието е No Running From Me и се очаква в началото на следващия месец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24