Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Малко повече от 200 са рисковите язовири в страната преди очакваното обилно снеготопене, съобщава МОНИТОР, позовавайки се интервю с директора на главна дирекция "Язовири" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Йордан Кюмюрджиев за БНР. Той подчерта, че рискови не означава предаварийно състояние, а че има някакви неизправности. „Тези, които наистина са зле, те са около 30 броя, за тях има дадени предписания, тези язовири въобще да не задържат водата. Тези предписания за язовирите, които са технически неизправни, се спазват", заяви Кюмюрджиев. От общо 5400 язовира са проверени около 5000. При част от тях са констатирани дребни проблеми като неизправни кранове и повредени преливници. Огледът на съоръженията на останалите е затруднен заради трудности с достъпа в резултат на снежната покривка.

Виж повече

Поледици от сряда, минус 13 се връщат, този път за кратко, пише 24 ЧАСА. След топлите събота и неделя застудяване започва постепенно в цялата страна още от днес. То ще продължи да края на седмицата, съобщи синоптикът Симеон Матев. По-студен въздух ще нахлуе от североизток в сряда. В северните и източните части на страната ще има валежи. В Предбалкана и Дунавската равнина дъждът ще премине в сняг. Поледици се очакват за кратко по поречието на Дунав. Най-ниски температури през почивните дни се очакват в Северна България, където сутрин ще е между -13 и -8 градуса.

Виж повече

„Топлофикация-София” излъга хиляди софиянци за аварията с магистралния топлопровод, заради която половин София остана в неделя и понеделник без топла вода и парно, четем в публикация в остър тон на ТРУД. В продължение на 48 часа жителите на осем столични квартала не знаеха защо им е спряно топлоподаването. На 5 февруари от дружеството обявиха, че е спряна водата и парното само в кварталите Младост“ – 1, 1А, 2, 3 и 4, Студентския град, „Дървеница“ и „Слатина“. Оказа се обаче, че без да съобщи официално „Топлофикация“ е спряла топлоподаването и в още 8 квартала на столицата – Лозенец, Дианабад, Изток, Изгрев, Витоша, Яворов, Гео Милев и Ситняково. Междувременно енергийният министър Николай Павлов обяви, че е поискал обяснения от ръководството на „Топлофикация София“.

Виж повече

София търси доставчик на 13 чисто нови трамвая, извежда в заглавие СЕГА. До 2 години Столична община очаква доставка на 13 чисто нови нископодови трамвая за 61 135 986 лв., сочи справка в страницата на Агенцията за обществени поръчки. Част от новите машини ще се движат по линия 5, след като трасето й бъде ремонтирано. В рамките на месец пък Столичната община ще пусне четири от общо 28 трамвая втора употреба от швейцарския град Базел. Пристигналите преди броени дни мотриси са подарък за общината. Те са произведени във времената на Желязната завеса - през 1989 г., и се очаква да бъдат в експлоатация до към 2032 г., когато възрастта им ще доближи тази на най-старите трамваи в момента.

Виж повече

Тапа на Хемус заради „тунела на смъртта”, информира СТАНДАРТ. С 10-километрова тапа, нерви и скандали осъмна магистрала "Хемус" заради затворения тунел на смъртта. Движението в "Ечемишка" бе спряно в неделя, след като осветителна града в лявата тръба падна върху кола и премаза на място жена. Колоните от автомобили и камиони се отклоняваха и вчера по обходни маршрути, което предизвика огромни задръствания. "Хемус" е основният път между София и Варна. Служебният министър на регионалното развитие Спас Попниколов заяви, че няма да допусне преминаване през тунела, преди да се гарантира безопасността.

Виж повече

Половината имоти на църквата у нас са руини, установява МОНИТОР. Заедно с манастирите православните храмове са около 8000, но едва около 3500 от тях са действащи, стабилни и безопасни за богомолците. Останалите са с частични разрушения или са изоставени на капризите на природните стихии и могат да рухнат всеки миг, твърдят църковни служители. В Сливенска епархия например от общо 667 храма действащи са около 300, останалите са затворени и влизането в тях е забранено, тъй като могат да рухнат.  Пълна разруха цари и в бившата семинария при гара Черепиш. Учебната сграда, пансионът и храмът там не се охраняват, откакто учебното заведение беше преместено в София в края на 80-е години. Руши се и синодалната вила в Банкя, която е на метри от минералната баня. Сградата обаче е без удобства, с общи тоалетни и бани е. Затова архиереите ни смятат да я разрушат и вдигнат нова сграда, когато намерят средства.

Виж повече

Горан Брегович събира „Биело дугме” в София, пише МОНИТОР. Феновете на сръбската музика и балканския рок имат повод за наздравица – Горан Брегович отново се завръща на българска територия, като този път ще доведе със себе си някогашните си колеги от прочутата югославска група „Биело дугме”. Датата е 7 април, а тостове в името на хитове като „Гергьовден” и „Улиците се напиха” меломани ще вдигат в зала „Арена Армеец”. Концертът им в София ще бъде част от предстоящото европейско турне на групата.

Виж повече

Под заглавие „Да бъдеш или да стреляш” СЕГА се спира на пиесата, която донесе на Крис Шарков номинация за "Икар" 2017 за най-добър режисьор - "Хеда Габлер" от Хенрик Ибсен. Неговата версия бе представена преди дни пред софийска публика в Младежкия театър "Николай Бинев" . Още от първата сцена още става ясно, че действието е ситуирано тук и сега, в условията на технологичния и забързан XXI век. Осъвременяването обаче е само външно, защото, както се уверяват зрителите, в сърцевината си драматургичният материал не се нуждае от актуализация. Така по-отчетливо се прокарва идеята за разкъсването на човека между неистовата му потребност да общува със себеподобни и невъзможността да бъде истински свързан с другите. Усещането за студенина, отчужденост, липса на съпричастност носи и сценографията, дело на Ралица Тонева. Големите огледални стени в баснословно скъпата къща "удвояват" персонажите в съзвучие с огромните им амбиции, с напомпаното им самочувствие. Внушават също и контраста между изначалната идея за дома като крепост и крехкостта на семейните взаимоотношения.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37

Комисии в СОС обсъждат нови ръководства на общинските дружества

Три комисии в Столичния общински съвет обсъждат смяна на ръководствата на общинските търговски дружества. От ГЕРБ-СДС и "БСП за България" обявиха, че са готови да се разделят с Димитър Дилчев, Слав Монов и професор Стоян Братоев, ръководители на Центъра за градска мобилност, на "Столичен автотранспорт" и на "Метрополитен". Докладът ще..

публикувано на 10.07.24 в 15:50

Столичната община ще финансира инвитро процедури на 21 хетеросексуални двойки

От 28 кандидатствали двойки, 21 са одобрени за финансиране на инвитро процедури с донорски яйцеклетки по Програмата "Инвитро", съобщават от Столична общината. Решението за одобрените двойки е взето на последното заседание на специалния Програмен съвет, разглеждащ документите на кандидатствалите двойки. В Съвета участват акушер-гинеколози..

публикувано на 10.07.24 в 14:46