Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Приемът на студенти ще се определя по нови правила, извежда в заглавие СЕГА. Служебният екип на просветното министерство смята да ревизира въведената преди година методика за определяне на приема в държавните университети, като целта е да не се допусне някои хуманитарни направления да паднат под критичния минимум студенти. Това стана ясно след среща на служебния министър проф. Николай Денков с ректори на висши училища, предлагащи хуманитарни специалности като филологии, философия, социология, право и др.

Виж повече

707 свободни места в хуманитарните специалности, продължава темата МОНИТОР.Изданието припомня, че през настоящата учебна година в държавните вузове са останали общо 6156 свободни места държавна поръчка. Като се прибави и нереализираният прием в частните университети, числото удря 14 958 при план-прием от общо 65 969 места. Така на практика приблизително около една четвърт от обявените бройки са останали незаети.

В детските градини в столицата ще се предлагат почасови занимания, отбелязва ТРУД. Столичната община ще предлага на 3 и 4 годишните деца възможност за занимания в рамките на три астрономически часа преди обяд. Това се предвижда в Наредбата за прием на деца в общинските детски градини на територията на Столичната община, приета от Столичния общински съвет. Промените ще влязат в сила от тази есен. Тази форма ще се предлага в детските градини, в които има свободни места, съобразно капацитетните възможности на групата. В една група ще могат да се приемат от 2 до 4 деца, а свободните места ще се обявяват в информационната система за детските градини.

Виж повече

Движението в центъра на София да стане еднопосочно обмисля Столичната община, пише 24 ЧАСА. Идеята е промяната да обхване двата знакови булеварда в сърцето на града - “Цар Освободител” и “Дондуков”. Промени ще има и по ул. “Гурко”. Плановете са бул. “Дондуков” да стане еднопосочен в участъка от бул. “Васил Левски” към ларгото, като ще е отворен в посоката към Министерския съвет и президентството. Изчисленията и компютърна симулация показали, че така ще се облекчи значително трафикът. Общината иска да чуе мнението на софиянци и след това ще се вземе решение дали промените да се въведат, подчерта заместник-кметът по транспорта Евгени Крусев. Идеята за нова организация на движение в центъра и другите улици, по които се обмислят промени, ще бъде представена днес.

Виж повече

Иванчева не пуска зам.-кмет на работа, посочва ТРУД. В момента кабинетът ми е със сменен патрон и ми е забранено да влизам в сградата на общината, обяснява архитект Иван Лапатов. Довчера той бе в болнични, но днес планира да отиде на работа, за да види каква е ситуацията и защо кметицата Десислава Иванчева и нейните приближени възпрепятстват работата му. Според Лапатов администрацията в района е в бедствено положение и ситуацията се влошава.

Отпадането на такса роуминг може да ни излезе скъпо, като се повишат цените на разговорите у нас, предупреждава СЕГА. Това е един от рисковете, за които ще следи Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), съобщи вчера председателят й Веселин Божков. Премахването на такса роуминг в целия Европейски съюз е предвидено за 15 юни 2017 г. като част от общата европейска политика. Това означава, че от тази дата потребителите ще плащат за разговори и в чужбина толкова, колкото плащат в собствената си страна. Но вече има индикации, че телекомуникационните компании ще се опитат да компенсират загубите си, коментира шефът на КРС. Възможен е ефектът на т.нар. воден матрак - когато намаляваш цените на едро, се повишават цените на дребно, обясни още Веселин Божков.

Виж повече

Шотландско пони се роди в наш зоопарк, научаваме от СТАНДАРТ. Шотландските понита Хана и Хари станаха родители. Тяхното бебе се появи на бял свят на 7 февруари. Кончето е от женски пол в красива тъмносива окраска и с бяла звезда на главата, съобщи управителят на зоопарка във Варна Иванка Стоянова. Преди по-малко от месец в зоопарка се родиха и три камерунски козлета. Новини за най-новите попълнения сред питомците, както и любопитни подробности около размножаването на животните от зоопарка обещават да споделят с посетителите навръх Свети Валентин. От 11 ч на 14 февруари там ще има романтично празненство, на което варненци са поканени.

Мюзикълът "Казанова" прави премиера в Деня на влюбените, четем в СЕГА. Държавна опера-Стара Загора ще представи за първи път пред старозагорската публика и гостите на града мюзикъла "Казанова". Любовните истории на легендарния Казанова, превърнал се в символ на мъжа прелъстител, ще оживеят в един развлекателен, провокативен и изпълнен с комедийни ситуации спектакъл, в който се говори само за любов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37

Комисии в СОС обсъждат нови ръководства на общинските дружества

Три комисии в Столичния общински съвет обсъждат смяна на ръководствата на общинските търговски дружества. От ГЕРБ-СДС и "БСП за България" обявиха, че са готови да се разделят с Димитър Дилчев, Слав Монов и професор Стоян Братоев, ръководители на Центъра за градска мобилност, на "Столичен автотранспорт" и на "Метрополитен". Докладът ще..

публикувано на 10.07.24 в 15:50