Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ресторант в София пренася европейски опит

Вкусна храна с благотворителна мисия

| обновено на 10.02.17 в 11:32
Ако искате да погалите сетивата си с ястие с  домашен вкус, старателно подбрани съставки, капка любов и стръкче благотворителност, може би трябва да се отбиете в  HOPe Restaurant в София. Заведението е социално предприятие, което има за цел да помогне на младежите, които излизат от домове за деца, лишени от родителски грижи, да намерят работа и да се интегрират в обществото. Ресторантът е създаден и управляван от неправителствената организация „Фондация за социална промяна и включване“. Той е отворен преди няколко месеца и предоставя на клиентите внимателно подбрано меню, съобразено както с българските традиции и вкусове, така и със световните тенденции в кулинарията. Съгласувано е с едни от най-известните готвачи в България. За благотворителната мисия на ресторанта - социално предприятие, разказва изпълнителният директор на Фондация за социална промяна и включване - Теодора Колева:

Мисията на ресторанта е, да отваря работни места за хора, които напускат институциите. Ресторантът работи в насока социално предприемачество и изцяло подкрепя дейността на Фондация за социална промяна и включване. За 4 месеца ресторанта даде възможност за включване на пазара на труда на петима младежи. Надяваме се, че местата ще се увеличават.Очакваме да развием проекта и да можем да разпространим ресторанта и в други градове в страната.“

Ресторантът съществува благодарение на доброволческата, хуманитарна, неправителствена организация „Ротари Интернешънъл“ и благотворителната организация „Тръсел Тръст“. Всеки е добре дошъл да посети заведението, да поръча храна за вкъщи или да използва кетъринг услугите му. По този начин ще бъде подкрепена програмата „Дом Възможност”, която  представлява мрежа от жилища от семеен тип за младежи, които напускат специализирани институции за деца, лишени от родителска грижа.
Програмата се развива от 7 години насам и е базирана на практики от западна Европа. Тя е успешно адаптирана към условията и нуждите на младежите в България. С помощта на доброволци от местните общности, „Дом Възможност“ предлага на младежите обстановка близка до семейната. Програмата стимулира младите  хора от домове за деца, да изградят умения за независим живот и да си намерят желаната работа .



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Лидия Върбанова

НАТФИЗ свързва изкуство, бизнес и екология в едно

Иновативната платформа SuCiE свързва изкуството и бизнеса, творците и производители, които могат да вдъхнат нов живот на вече ненужни материали. Платформата е част от проекта “ЕМПАКТ: Съпричастност и устойчивост: Изкуството да мислиш като планина“, съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на ЕК, обясни пред  БНР-Радио София проф. д-р..

публикувано на 19.07.24 в 19:18

Рисковете за нервната ни система се увеличават в горещото време

Високите температури са вредни за целия организъм, но особено уязвима е нервната система на човека. По време на горещините се увеличава рискът за поява на остри неврологични заболявания, какъвто е инсултът, а се обострят хроничните – като множествената склероза, проблеми с равновесието и доста други страдания. Това отбеляза пред БНР-Радио..

публикувано на 19.07.24 в 17:24

Кино с коктейл на открито за почитателите на Седмото изкуство

Александра Александрова разказа на екипа на „Добър вечер, София“, как може да се осъществи една мечта – "Кинодвор с коктейл", казано съвсем просто  - кино под звездите, на хладно, с коктейли. Инициативата представя най-обичаните филмови заглавия от предходни години на фестивала “Синелибри“. "Даваме възможност на хората да ги видят под..

публикувано на 19.07.24 в 17:04

Петима ще станат специалисти по киберзащита по стипендиантска програма на БАК

Българската асоциация по киберсигурност (БАК) обяви първата си стипендиантска програма. Тя ще осигури 5 едногодишни безплатни абонамента за най-популярната платформа за университетско електронно образование в света – Coursera, съобщиха от  асоциацията. За участие в стипендиантската програма могат да кандидатстват младежи между 16 и 29..

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Емблематичният Васил Найденов

Започна Sofia Summer Fest

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Проф. Ингрид Шикова

Ингрид Шикова: България да участва активно в очертаните политики за новия мандат на ЕК и ЕП

Две дами затвърдиха позициите си начело на най-важните европейски органи и това за много хора не е изненада. Роберта Мецола ще оглавява Европейския парламент (ЕП) за следващите 2,5 години, а Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия (ЕК) за още 5 години. В крайна сметка обикновено няма толкова значение кой е..

публикувано на 19.07.24 в 14:18

"Генът на съмнението" на Никос Панайотопулос излезе на български

Недосегаеми, надарени бебета, доказани, зачеркнати – в това е превърнат светът на изкуството, след като в съвсем близкото бъдеще американският биолог Алберт Цимерман изолира гена на твореца. "Тестът на Цимерман" преобръща света на изкуството с главата надолу. Един обещаващ писател, изправен пред страха от евентуално отхвърляне, отказва да се..

публикувано на 19.07.24 в 13:48