Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Болниците ще връчват на пациентите сметката за лечение, съобщава СЕГА. Здравната каса започва да проучва колко реално струва на болниците лечението, поето от нея, като идеята е да се въведе официално доплащане от пациентите. Лечебните заведения ще дават информация колко им струва всяка манипулация за всеки пациент и ако се окаже, че НЗОК не плаща достатъчно, ще се търсят варианти в системата да влязат допълнително пари. Първата стъпка е, че от тази година при изписване от болница пациентите ще получават документ, който ще ги осведомява какво точно лечение са получили и каква е цената му. При вчерашния старт на преговорите за рамков договор за 2017 г. между здравната каса и лекарския съюз бе договорена "нова мярка за упражняване на контрол от страна на пациента - персонифициран аналитичен финансов документ, издаван с епикризата, който да го информира за извършените манипулации и техните цени в болниците".

Виж повече

1600 деца с тежки увреждания остават без личен асистент, предупреждава СЕГА. Хаосът с личните асистенти на децата с тежки увреждания (над 90%), сътворен от социалното министерство, става все по-абсурден. Засегнатите деца остават без личен асистент по оперативната програма от 1 януари, защото според ведомството заради новата по-висока помощ за тях от тази година се получавало двойно финансиране - от бюджета и от еврофондовете. Редица общини обаче са платили януарските заплати на личните асистенти на тези деца, а според социалното министерство не е трябвало. Сега общините са изпаднали в абсурдната ситуация да карат семействата да връщат доброволно парите. Такива случаи има във Варна, Ловеч, Габрово, Етрополе но нито сдружението на общините, нито министерството знаят колко точно са към момента.

Виж повече

3000 без висше учат децата ни, твърди МОНИТОР, като цитира председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. По думите й кадри със средно образование попълват дупките основно в по-малките населени места, където има остър глад за педагози. Те са назначени със статут на „нередовни“ учители, защото нямат педагогическа правоспособност. Именно затова и заплатата им е с 15% по-ниска от минималното възнаграждение в сферата на образованието – около 580 лв., обясни още Такева. Те преподавали основно по чужди езици, математика и информатика. Шефката на Регионалния инспекторат по образование Ваня Кастрева обясни, че „нередовни“ педагози имало и в София, но ставало дума за специалисти с висше образование които просто нямали диплома за учители. В столицата най-търсени са преподавалите по математика, чужди езици и информационни технологии.

Виж повече

Заплатата мина 1000 лв., сочи водеща статия в СТАНДАРТ. Средната заплата у нас мина психологическата граница от 1000 лв. За декември тя е била 1012 лв., отчете статистиката. За рекордните нива през последния месец на 2016 г. са допринесли и коледните добавки. Но през октомври и ноември средното месечно възнаграждение също е било близо до 1000 лв. - съответно 982 лв. и 974 лв. Още един рекорд отчете вчера НСИ. Безработицата падна до исторически ниски нива - 6,7% при 7,9% година по-рано.

Виж повече

Викаме КАТ само при катастрофа с пострадали, извежда в заглавие МОНИТОР. Екип на пътна полиция вече ще се вика само когато има произшествие с пострадали хора. Във всички останали случаи ще се пише двустранен протокол при пътнотранспортно произшествие. Това гласят окончателно приети промени от Комисията за финансов надзор, заради въвеждането на системата "бонус-малус". Досега действаше правилото, че двустранни протоколи не се подписват, когато някое от превозните средства не може да се придвижва на собствен ход. Отпада и изискването пътнотранспортното произшествие или двустранните протоколи да се регистрират в КАТ. Целта е справките за изплатените обезщетения за причинени щети при ПТП да бъдат включени в нов вид регистър към Гаранционния фонд на застрахователите. Той ще служи като източник на информация за застрахователите за поведението на клиентите им по застраховката "Гражданска отговорност".

Виж повече

Част от столичния бул. „Цариградско шосе“ ще бъде преасфалтирана отново през лятото, информира 24 ЧАСА. Става дума за участъка между мостовете на 4-и и 7-и километър, по който зейнаха дупки през зимата. Тази част от булеварда беше ремонтирана преди три години, а общината плати над 10 млн. лева. Общината поиска мобилна лаборатория на пътната агенция да вземе проби от настилката и да се изясни дали ремонтът е направен некачествено. Резултатите от тестовете излязоха във вторник. Те сочат като причина за дефектите дълбочинни пропуквания, причинени от изключително тежките условия и минусови температури.

Виж повече

Любовни светофари контролират София, виждаме от снимка в ТРУД. Столична община реши да изненада приятно за празника на влюбените жители и гости на София. Няколко светофара в центъра на столицата днес светят с червени сърца, поставени на мястото на червения сигнал. „Любовните“ светофари са на кръстовищата на бул. „Александър Стамболийски и бул. „Мария Луиз“, и на бул. „Витоша“ с улица „Алабин“.

Виж повече

Списание Variety сравни Тео Ушев с Ван Гог, пише МОНИТОР. „Движещи се” картини на Ван Гог. Така американското издание Variety нарече кадрите от късометражния филм на Теодор Ушев „Сляпата Вайша”. „Авторът използва цифрова техника за линогравюра, в която цветовете са анимирани поотделно, като така успява да постигне тази прилика”, обясняват още от списанието. „Сляпата Вайша” проследява живота на момиче, което вижда миналото с едното си око, а с другото прозира в бъдещето. Лентата е вдъхновена от едноименния разказ на Георги Господинов, а в нея звучи музиката на Никола Груев – Котарашки.

Виж повече

Бъдещето принадлежи на “умните градове”. На тази тема се спира СТАНДАРТ. По данни на Световната здравна организация към 2014 г. 54% от общото население на света е градско. Очаква се, че тази цифра ще нараства с близо 2% всяка година до 2020 г. Подобен ръст неминуемо води със себе си и голям брой предизвикателства, като натоварен трафик и нужда от осигуряване на достатъчно енергия, за да се отговори на нарастващото потребление. Някои градове в различни точки на света вече използват усилено технологии, като софтуер за обработка на данни и "интернет на нещата", за да подобрят ежедневието на своите жители. чаква се до 2021 г. общините по света ще похарчат около 15 млрд. долара за софтуер. Неслучайно технологични гиганти, като IBM, Cisco и Microsoft, полагат сериозни усилия да си осигурят по-голям дял от този нов пазар. Способността на един град да произвежда възобновяема енергия, заедно с неговите средства за ефикасно управление на енергийния запас, ще бъдат от все по-голямо значение в бъдеще.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново кола се качи на трамвайните релси на бул. "Цар Борис III"

Кола премина през огражденията и се озова на трамвайните релси. Инцидентът е станал на булевард "Цар Борис Трети" в столичния кв. "Лагера". Няма данни за пострадали при инцидента. Образувало се е задръстване, като т рамваите са били блокирани и в двете посоки.

публикувано на 14.06.24 в 10:52
паднал клон

Среднощна буря в София, счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:06
Камелия Нейкова

17-те български евродепутати в новия мандат

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати. По азбучен ред те са: Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС Ева Майдел от ГЕРБ-СДС Елена Йончева от ДПС Емил Радев от ГЕРБ-СДС Ивайло Вълчев от ИТН Илия Лазаров от..

публикувано на 13.06.24 в 17:31

В София парното поевтинява със 7%, токът поскъпва с 2,74 на сто

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране . Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%, а в Пловдив - с близо 8 на сто За София се предвижда по-ниска цена..

публикувано на 13.06.24 в 14:29

С Магдалена Малеева и Крис Клийв започват Летните литературни маршрути

Утре, 14 юни, започват новите летни литературни маршрути в София. Литературните разходки се организират от фондация "Прочети София".  Откриващото събитие е приятелски мач с участието на Магдалена Малеева, съчетан с разговор за каузите, политиките и честната игра. Гост ще бъде британският автор Крис Клийв. "Той говори за състезанието,..

публикувано на 13.06.24 в 13:45

От началото на годината директорът на “Топлофикация-София” пуснал 40 обществени поръчки за 217 млн. лв.

Емилия Ангелова, общински съветник от “Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)”, приветства подаването на оставка на директора на “Топлофикация-София” инж. Александър Александров. “Изключително много се радваме, че г-н Александров се вслуша в нашите призиви и днес подаде оставка. Съжаляваме обаче, че това се случва след..

публикувано на 13.06.24 в 12:16
Александър Александров

Шефът на "Топлофикация София" инж. Александров е подал оставка

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Александър Александров освобождава поста си. Това става, след като лидерът на "Спаси София" Борис Бонев изнесе информация, че Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която живее на семейни начала. "Взех решението да..

публикувано на 13.06.24 в 10:47