Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски конгресмени обмислят мащабно разследване на руските контакти по време на предизборната кампания на Тръмп

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски конгресмени разглеждат възможността за широкомащабно разследване след серия обвинения в комуникация между представители на кампанията на президента Доналд Тръмп с руски официални лица преди встъпването на Тръмп в длъжност.
Законодателите са обезпокоени от две положения – обобщението на няколко агенции, че Кремъл е искал да повлияе на президентските избори в полза на Доналд Тръмп и информациите на в. "Ню Йорк Таймс", че хора от обкръжението на Тръмп са били в контакт с руски високопоставени разузнавачи по време на кампанията.
Тръмп отрече твърденията на "Ню Йорк Таймс", обвини тайните служби в незаконно предоставяне на информация на медиите и коментира, че те се намесват в политиката.
ФБР провежда свое разследване да установи дали тези, които са били в контакт с руски представители, са били наясно, че са разговаряли с хора от разузнаването. Някои от тях може да са провеждали бизнес разговори и да не са знаели, че партньорите им в Русия са агенти на службите.
Анализатори посочват, че контактите с Русия на хора от кабинета на президента, преди встъпването в длъжност, не е необичайна практика. В подобен случай основният проблем остава какво точно са говорили и защо бившият съветник по национална сигурност Майкъл Флин е излъгал. Новите предизвикателства за Белия дом започнаха след неговата оставка на фона на информациите, че той е дискутирал санкциите срещу Москва още по време на мандата на Барак Обама и след това е подвел вицепрезидентът Майк Пенс и ФБР като е казал, че не е обсъждал санкциите. Самият Флин заяви, че е „изкупителна жертва.“
Според местни медии сочените за наследници на Майкъл Флин не са били обвързани с кампанията на Тръмп. Спряганите имена са Робърт Харуард – смятан за протеже на секретаря по отбраната Джим Матис, временно изпълняващият поста съветник по националната сигурност Кийт Келог и бившият командващ силите в Афганистан и бивш шеф на ЦРУ Дейвид Петреъс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.