Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Огромното невежество е причина за катастрофите на пътя. Това мнение изразява пред ТРУД експертът по безопасност на движението Алекси Кесяков. Той обяснява недостатъчната ни загриженост за собствения си живот и здраве с това, че не познаваме достатъчно добре опасностите по пътищата, не ги поставяме на еднакво ниво с опасностите, от които неистово пазим себе си и близките си. Най-често призоваваме „карайте разумно“, но как така да стане, откъде разумът да вземе информация за да помогне на човека да кара разумно. И той търси информация в паметта, а там няма никакъв запис как да кара разумно. Трябва да си обясним откъде идва това неадекватно поведение, неразумно поведение, произтичащо от огромното невежество по отношение процесите, които протичат на пътя и опасностите, които дебнат участниците в движението да сбъркат нещо и им отнемат здравето и живота, категоричен е Кесяков.

Виж повече

Кандидатите за шофьорска книжка ще са двойно по-малко по време на изпита, отбелязва МОНИТОР. По 11 души ще могат да решават едновременно тестовете, а не както е сега - 24-ма. Това ще стане, след като през март заработят новите изпитни терминали. Според представителите на бранша по-малката бройка ще е по-лесна за контролиране. От Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ уверяват, че това няма да доведе до забавяне в провеждането на изпити и чакащи курсисти. По-малката бройка ще се компенсира от повече дати за решаване на тестове. Досега изпити се провеждаха само в понеделник и вторник, но вече ще има възможност това да става през цялата седмица.

Виж повече

Съвместни проверки заради паралелен износ и липсващи от пазара животоспасяващи лекарства започват НАП, митниците, Изпълнителната агенция по лекарствата, МЗ и НЗОК, стана ясно след среща на институциите, фармацевтични производители и представители на аптеките, съобщава СЕГА. Наскоро пациенти помолиха за съдействие МЗ, тъй като редовно от аптеките липсват някои видове инсулин, лекарства за рак и ревматологични заболявания. Само за януари тази година на нашата гореща линия имаме 130 сигнала за липса на инсулин, каза вчера и проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Причината е паралелен износ - медикаментите се изнасят за страни от ЕС, тъй като там цените им са по-високи. Този износ не може да се забрани, тъй като това ще противоречи на европейските регламенти за свободно движение на стоки.

Виж повече

Инфлацията топи парите в банките, предупреждава СТАНДАРТ. Поскъпването на зеленчуците и бензина доведе до рекордна инфлация, която вече топи парите на хората и бизнеса в банките. През януари инфлацията е 1,3%, което я прави най-висока от 55 месеца и превишаваща лихвите по влоговете.  Оказва се, че ако човек има 1000 лв. в банка, за година реално е изгубил 7,20 лв.

МОН намалява норматива на учителите по спорт и по изкуства, извежда в заглавие СЕГА. Това предвижда проектонаредбата на просветното министерство за нормирането и заплащането на труда на учителите, която трябва да замени сегашните две наредби, уреждащи тези въпроси - от 2008 и от 2010 г. В момента минималната преподавателска норма за учителите по труд и техника е 792 часа годишно - най-висока от всички останали. Предложението на МОН е тя да се намали на 700 часа. Проектът запазва в значителна степен досегашните механизми за определяне на нормите за преподавателска работа, условията за разкриване на работни места за педагогическите специалисти и реда за определяне на работните заплати и допълнителни трудови възнаграждения. Намалението на норматива обаче ще позволи на преподавателите по-лесно да го изпълняват.

Виж повече

Над 200 директори на училища от цялата страна се събират във Велико Търново на национална работна среща на Професионалната директорска общност за интеркултурно образование „Всеки ученик ще бъде отличник”, научаваме от ТРУД. Форумът е организиран от Центъра за етнически диалог и толерантност „Амалипе“ и е насрочен за 17 и 18 февруари. Акценти ще бъдат поставени върху формирането на обединени училища, иновативни училища, финансирането на училищното образование, възможностите на проект „Твоят час” и ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Виж повече

Под заглавие „Красивата пролет на „Сленг” МОНИТОР пише за „един обещаващ рестарт” на групата. „Където си ти“, новият сингъл на „Сленг“ и втори с Владо Михайлов зад микрофона. Песента отваря глътка, но и те хваща за гърлото. Когато я слушаш ефектът е почти терапевтичен. Удря те с първичния си живец в емоционален център, който ти припомня стойностните неща, заради които си заслужава да убиеш нервни клетки, време и предразсъдъци. До края на месеца групата ще издаде EP с няколко парчета на английски и български език, а официалното му представяне ще се случи с голям концерт на 22 март в клуб „Терминал 1“.

Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37

Комисии в СОС обсъждат нови ръководства на общинските дружества

Три комисии в Столичния общински съвет обсъждат смяна на ръководствата на общинските търговски дружества. От ГЕРБ-СДС и "БСП за България" обявиха, че са готови да се разделят с Димитър Дилчев, Слав Монов и професор Стоян Братоев, ръководители на Центъра за градска мобилност, на "Столичен автотранспорт" и на "Метрополитен". Докладът ще..

публикувано на 10.07.24 в 15:50