Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Огромното невежество е причина за катастрофите на пътя. Това мнение изразява пред ТРУД експертът по безопасност на движението Алекси Кесяков. Той обяснява недостатъчната ни загриженост за собствения си живот и здраве с това, че не познаваме достатъчно добре опасностите по пътищата, не ги поставяме на еднакво ниво с опасностите, от които неистово пазим себе си и близките си. Най-често призоваваме „карайте разумно“, но как така да стане, откъде разумът да вземе информация за да помогне на човека да кара разумно. И той търси информация в паметта, а там няма никакъв запис как да кара разумно. Трябва да си обясним откъде идва това неадекватно поведение, неразумно поведение, произтичащо от огромното невежество по отношение процесите, които протичат на пътя и опасностите, които дебнат участниците в движението да сбъркат нещо и им отнемат здравето и живота, категоричен е Кесяков.

Виж повече

Кандидатите за шофьорска книжка ще са двойно по-малко по време на изпита, отбелязва МОНИТОР. По 11 души ще могат да решават едновременно тестовете, а не както е сега - 24-ма. Това ще стане, след като през март заработят новите изпитни терминали. Според представителите на бранша по-малката бройка ще е по-лесна за контролиране. От Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ уверяват, че това няма да доведе до забавяне в провеждането на изпити и чакащи курсисти. По-малката бройка ще се компенсира от повече дати за решаване на тестове. Досега изпити се провеждаха само в понеделник и вторник, но вече ще има възможност това да става през цялата седмица.

Виж повече

Съвместни проверки заради паралелен износ и липсващи от пазара животоспасяващи лекарства започват НАП, митниците, Изпълнителната агенция по лекарствата, МЗ и НЗОК, стана ясно след среща на институциите, фармацевтични производители и представители на аптеките, съобщава СЕГА. Наскоро пациенти помолиха за съдействие МЗ, тъй като редовно от аптеките липсват някои видове инсулин, лекарства за рак и ревматологични заболявания. Само за януари тази година на нашата гореща линия имаме 130 сигнала за липса на инсулин, каза вчера и проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз. Причината е паралелен износ - медикаментите се изнасят за страни от ЕС, тъй като там цените им са по-високи. Този износ не може да се забрани, тъй като това ще противоречи на европейските регламенти за свободно движение на стоки.

Виж повече

Инфлацията топи парите в банките, предупреждава СТАНДАРТ. Поскъпването на зеленчуците и бензина доведе до рекордна инфлация, която вече топи парите на хората и бизнеса в банките. През януари инфлацията е 1,3%, което я прави най-висока от 55 месеца и превишаваща лихвите по влоговете.  Оказва се, че ако човек има 1000 лв. в банка, за година реално е изгубил 7,20 лв.

МОН намалява норматива на учителите по спорт и по изкуства, извежда в заглавие СЕГА. Това предвижда проектонаредбата на просветното министерство за нормирането и заплащането на труда на учителите, която трябва да замени сегашните две наредби, уреждащи тези въпроси - от 2008 и от 2010 г. В момента минималната преподавателска норма за учителите по труд и техника е 792 часа годишно - най-висока от всички останали. Предложението на МОН е тя да се намали на 700 часа. Проектът запазва в значителна степен досегашните механизми за определяне на нормите за преподавателска работа, условията за разкриване на работни места за педагогическите специалисти и реда за определяне на работните заплати и допълнителни трудови възнаграждения. Намалението на норматива обаче ще позволи на преподавателите по-лесно да го изпълняват.

Виж повече

Над 200 директори на училища от цялата страна се събират във Велико Търново на национална работна среща на Професионалната директорска общност за интеркултурно образование „Всеки ученик ще бъде отличник”, научаваме от ТРУД. Форумът е организиран от Центъра за етнически диалог и толерантност „Амалипе“ и е насрочен за 17 и 18 февруари. Акценти ще бъдат поставени върху формирането на обединени училища, иновативни училища, финансирането на училищното образование, възможностите на проект „Твоят час” и ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Виж повече

Под заглавие „Красивата пролет на „Сленг” МОНИТОР пише за „един обещаващ рестарт” на групата. „Където си ти“, новият сингъл на „Сленг“ и втори с Владо Михайлов зад микрофона. Песента отваря глътка, но и те хваща за гърлото. Когато я слушаш ефектът е почти терапевтичен. Удря те с първичния си живец в емоционален център, който ти припомня стойностните неща, заради които си заслужава да убиеш нервни клетки, време и предразсъдъци. До края на месеца групата ще издаде EP с няколко парчета на английски и български език, а официалното му представяне ще се случи с голям концерт на 22 март в клуб „Терминал 1“.

Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново кола се качи на трамвайните релси на бул. "Цар Борис III"

Кола премина през огражденията и се озова на трамвайните релси. Инцидентът е станал на булевард "Цар Борис Трети" в столичния кв. "Лагера". Няма данни за пострадали при инцидента. Образувало се е задръстване, като т рамваите са били блокирани и в двете посоки.

публикувано на 14.06.24 в 10:52
паднал клон

Среднощна буря в София, счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:06
Камелия Нейкова

17-те български евродепутати в новия мандат

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати. По азбучен ред те са: Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС Ева Майдел от ГЕРБ-СДС Елена Йончева от ДПС Емил Радев от ГЕРБ-СДС Ивайло Вълчев от ИТН Илия Лазаров от..

публикувано на 13.06.24 в 17:31

В София парното поевтинява със 7%, токът поскъпва с 2,74 на сто

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране . Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%, а в Пловдив - с близо 8 на сто За София се предвижда по-ниска цена..

публикувано на 13.06.24 в 14:29

С Магдалена Малеева и Крис Клийв започват Летните литературни маршрути

Утре, 14 юни, започват новите летни литературни маршрути в София. Литературните разходки се организират от фондация "Прочети София".  Откриващото събитие е приятелски мач с участието на Магдалена Малеева, съчетан с разговор за каузите, политиките и честната игра. Гост ще бъде британският автор Крис Клийв. "Той говори за състезанието,..

публикувано на 13.06.24 в 13:45

От началото на годината директорът на “Топлофикация-София” пуснал 40 обществени поръчки за 217 млн. лв.

Емилия Ангелова, общински съветник от “Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)”, приветства подаването на оставка на директора на “Топлофикация-София” инж. Александър Александров. “Изключително много се радваме, че г-н Александров се вслуша в нашите призиви и днес подаде оставка. Съжаляваме обаче, че това се случва след..

публикувано на 13.06.24 в 12:16
Александър Александров

Шефът на "Топлофикация София" инж. Александров е подал оставка

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Александър Александров освобождава поста си. Това става, след като лидерът на "Спаси София" Борис Бонев изнесе информация, че Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която живее на семейни начала. "Взех решението да..

публикувано на 13.06.24 в 10:47