Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалит грози част от фирмите, ангажирани със санирането в Благоевград

Снимка: БГНЕС

Строителни фирми, които изпълняват договори по Националната програма за енергийна ефективност на жилищни сгради в Благоевград, предупредиха за спрени плащания и възможни масови фалити.

52 жилищни блока в областния център са завършени или са на финалната права. Повечето от фирмите обаче не са получили дори авансовите плащания при 50 процента изпълнено саниране, както е записано в договорите.

При опит да представят документи и фактури пред банката, определена от МС за разплащане, отговорът бил, че няма сключван анекс на банката с Общината и няма смисъл да пускаме фактура, защото няма да има плащане по нея, обясни инж. Христо Муртов.

Много от фирмите са натрупали сериозни задължения към доставчици и работници, а по-големите са взели заем, допълва инженерът, който изпълнява договор за 420 хиляди лева:

Ние така и така сме завършили 99%, като остава много малка част - близо 300 000 лева кредит сме взели, за да изпълним обекта.

Фирмите могат да издържат максимум още един месец, като добре че имаме други обекти, с които да финансираме този, добави инж. Муртов.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов потвърди сериозността на проблема, като обясни, че всеки ден получавал уверения от банката, че плащанията ще бъдат направени. Недоволството на фирмите и работниците, ангажирани със санирането, обаче расте.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.