Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Фрийдман обяви, че е скептичен за създаването на палестинска държава

Дейвид Фрийдман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестиращи скандираха по време на изслушването на предложения за посланик на САЩ в Израел Дейвид Фрийдман. Той отговаря на въпроси на сенатори в комисията по международни отношения. Докато той правеше своето изложение, няколко пъти граждани в залата го прекъснаха. Един от тях каза, че Фрийдмън е не е квалифициран за поста, защото финансира незаконните заселвания на Западния бряг. От своя страна на въпрос на сенатори предложеният от президента Доналд Тръмп коментира, че e скептичен по въпроса за независима палестинска държава заради отказа на палестинците да признаят Израел като еврейска държава.

Очакваше се изслушването да създаде напрежение в залата на сенатската комисия по международни отношения, особено след като Доналд Тръмп загатна значителна промяна в следваната дълги години стратегия на Вашингтон за мир в Близкия изток. По време на гостуването на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху вчера Тръмп отбеляза:

Разглеждам възможността за решение, което да включва както една държава, така и две държави. Харесва ми това, което се харесва и на двете страни. Ще съм много доволен от решение, което се харесва и на двете страни. Мога да приема което и да е. Дълго време смятах, че решението с две държави изглежда по-лесно изпълнимо. Ако и палестинците, и израелците са доволни, аз също ще съм доволен от това, което те харесват най-много.

Изказването е в контраст с позиция, която Белия Дом защитава от 2002 г. насам, а именно - независима палестинска държава, която съществува до Израел. Зад подобна идея застават и редица страни по света. Миналия месец в Париж над 70 държави, включително и САЩ подписаха документ, чрез който се ангажират да следват пътя към две държави.

Сега думите на Тръмп може би показват, че няма консенсус в администрацията му. Но избора му за посланик в Израел накланя везните към политика критикувана и от ляво, и от дясно.

Дейвид Фридман е пламенен поддръжник на израелското заселване и силен опонент на палестинската държава. Изборът му ще затрудни преговорите с палестинците.

Не на последно място, Фрийдман подкрепя преместването на американското посолство от Тел Авив в Йерусалим - стъпка, която породи страхове за допълнителни епизоди на насилие. Палестинците приемат, че източната част на Йерусалим ще бъде столица на независимата им държава, но израелците са на мнение, че целият град е тяхна столица.

Междувременно ново допитване сред над 1 200 души, финансирано от ЕС, показва спадаща подкрепа за създаването на независима палестинска държава. Според проучването 55 процента от израелците и 44 процента от палестинците одобряват решението с две държави. В сравнение с юни миналата година подкрепата е била съответно 59 и 51 процента. 24 процента от израелците и една трета от палестинците са за една държава с две нации.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Президентът на САЩ Доналд Тръмп прие в Белия дом израелския премиер Бенямин Нетаняху

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп прие в Белия дом израелския премиер Бенямин Нетаняху , когото призова да спре временно изграждането на еврейски селища в палестинските територии. Американският президент не каза ясно дали подкрепя..

публикувано на 15.02.17 в 22:43

ООН: Новият израелски закон в полза на еврейските селища на палестинска земя нарушава международното право

Новият израелски закон в полза на еврейските селища на палестинска земя нарушава международното право, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш : Този закон противоречи на международното право и ще има дълбоки юридически последици за Израел...

публикувано на 08.02.17 в 08:09
Бенямин Нетаняху

Израелският парламент прие закона, с който легализира собствеността над домове на еврейски заселници

Израелският парламент прие окончателно оспорван закон, който легализира със задна дата строителството на четири хиляди еврейски домове на заселници на Западния бряг на река Йордан. Законът бе приет на трето и последно четене. Преди..

публикувано на 07.02.17 в 07:10