Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решават бъдещето на олимпийското карате в София

Европейското първенство по карате за младежи до 21 години е началото на пътя на всички участници в него към Олимпийските игри в Токио през 2020-та година. Президентът на Българската национална федерация по карате доц. д-р Алексей Петров заяви, че по време на форума в София ще се вземат и много важни решения свързани с каратето като олимпийски спорт, защото в София ще заседава Изпълнителният комитет на Световната федерация. На събранието ще бъдат определени олимпийските категории, правилника за трупане на точки в турнирите, както и други детайли, свързани с олимпийския дебют на каратето в Токио през 2020-та година.

Президентът на Българската национална федерация по карате доц. д-р Алексей Петров допълни още, че Европейското първенство в София е много важно, защото играчите, които ще се състезават тук, ще са в битката за разпределението на медалите на всички големи форуми, включително и на Олимпийските игри в Токио през 2020-та година.

Сръбският старши треньор на нашите национали Роксана Атанасов пък гарантира, че след 2-3 години България ще има големи шампиони. Също така можем да се надяваме на поне 2 олимпийски квоти за Токио 2020. Според нея Александра Стублева и Стефан Петков са с най-големи шансове за подобно постижение. В края на миналия месец двамата записаха по 3 победи в Париж на първия турнир в Премиер лигата, като това стана при изключително силна конкуренция.

За българските състезатели по карате предстоят още важни надпревари през тази година. Това са: Световно първенство за младежи, девойки и кадети до 21 години в Индонезия и отново шампионат на планетата, но за мъже и жени, който ще се проведе в Австрия в края на октомври. Олимпийските квалификации пък започват от началото на 2018-та година.

Чуйте още по темата в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще нападне ли Иран Израел?

Каква е ситуацията в Близкия Изток и ще нападне ли Иран Израел? Коментар по темата направи Мартин Табаков, доктор по политическите науки. Той посочи, че убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания ескалира допълнително ситуацията по оста Израел - "Хамас" - Иран. "Това убийство доведе до нещо с практически резултати като заместването на Исмаил..

публикувано на 07.08.24 в 15:35
Кметът на Банско Стойчо Баненски и Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала

Джаз влак създава допълнителни емоции по време на фестивала в Банско

Известният джаз фестивал в Банско не може да бъде описан, той трябва да бъде преживян. И тази година, събитието предлага освен музика на световно ниво, така и различни забавления, каза пред Радио София Илияна Щерева - Иванова - директор на Джаз фестивала в Банско. „Имаме влакче с две ретро вагончета, които са извън композицията на редовната..

публикувано на 07.08.24 в 15:05

Туроператори, гости на Банско джаз фест, желаят да превърнат града в световна дестинация

 В предаването “Радиокафе“ разговаряме с Мария Атанасополу и Хриса Краса - две дами от Гърция - туроператорки, гости на мащабния джаз форум. Те познават Банско от много време и желанието им е, покрай магнетичната атмосфера на джаз фестивала, да превърнат града в интересна и важна дестинация за чуждестранни гости. “Имаме клиенти и работим тук с..

публикувано на 07.08.24 в 14:00

Социалното предприемачество и културата

Социалното предприемачество може да промени живота на хората. На практика, всяко юридическо лице може да бъде социално предприятие, каза пред Радио София Меглена Златева от Министерството на труда и социалната политика. „Ако младите артисти се формират в сдружения или формации, могат да станат социално предприятие. Ако отговарят на едно от..

публикувано на 07.08.24 в 12:48
Днес на сцената се изявява J CITY Ensemble - секстет сформиран от студенти от Национална музикална академия

Млади таланти в Джаз академията учат от майстори и свирят в Банско

До 10 август, успоредно с основните концерти в Банско джаз фест, публиката може да слуша и види 7-те селектирани музикални проекта в поредното издание на Джаз академията . Проектът дава възможност на млади изпълнители и музиканти да обогатят познанията и уменията си, да се срещнат и получат уроци от майстори на джаза от България и света, да..

публикувано на 07.08.24 в 11:29

Боянското блато може да стане първият екологичен парк в София

Боянското блато продължава да пази много от своите уникални характеристики, въпреки че през годините е било подложено на множество предизвикателства. Александър Колев, председател на сдружение "Защита на Боянското блато", разказва за тези предизвикателства и ангажимента на институциите към територията. През 2022 г. територията на Боянското..

публикувано на 07.08.24 в 10:29
Кметът Стойчо Баненски

Банско привлича хиляди туристи и през лятото, а дигиталните номади - нонстоп

190 000 души са посетили Банско тази зима , но целта на местните жители и администрация е летните туристи да станат колкото любителите на ските. От 1 май т.г. досега градът е посетен от 55 хиляди туристи. Това съобщи пред БНР-Радио София кметът на Банско Стойчо Баненски . В момента планинското курортно селище ври и кипи от..

публикувано на 07.08.24 в 09:31