Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Сензори ще броят пътниците в градския транспорт в София, извежда в заглавие МОНИТОР. Столичната община ще брои пътниците в градския транспорт в реално време за 2 млн. лв. Това е прогнозната цена без ДДС на обявената обществена поръчка от Столична община. Новата система ще бъде въведена в 206 превозни средства – 126-те нови китайски автобуса и в 80-те нови тролейбуса. В момента броенето на пътниците в колите на градския транспорт става ръчно от Центъра за градска мобилност. Възможността това да става автоматично в реално време ще позволи да се насочват допълнително превозни средства по линиите с най-голямо натоварване, коментира зам.-кметът по транспорта Евгений Крусев. Системата трябва да има приложение и за мобилни устройства, за да може да се получава навреме информация от екипите, които извършват контрол. Предвижда се тя да работи поне 10 години, през които за поддръжката й ще се грижи изпълнителят й, а при нужда ще е длъжен да направи и допълнителна доработка.

Виж повече

Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс” потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на София, информира ТРУД, позовавайки се на столичната община. Той остава BB+ със стабилна перспектива. Толкова е и рейтингът на България – отделна община не може да го надвишава. В анализа се отбелязват финансовата стабилност, високата ликвидност и ниво на собствени приходи.

Храната остава най-тежък разход в семейния бюджет, установява СЕГА. Интересни размествания стават в структурата на семейния бюджет на българина в последните години. Разходите за храна остават с най-голяма тежест, но делът им се свива. А разноските за социално осигуряване са с най-бързо нарастващ дял, показват статистическите данни за 2010-2015 година, анализирани от Инфограф.бг. В началото на периода парите, похарчени за храна, лимонада, сокове и други безалкохолни напитки, са заемали цели 37% от бюджета на средното българско домакинство. Шест години по-късно тези разходи вече "изяждат" по-малко от една трета от семейните доходи - или по-точно 31 процента. Значителна част от доходите на хората да отиват за ядене е типично за бедните държави с по-слабо развити икономики, в които държавните регулации и картелите са по-силни от пазара.

Виж повече

Парите във взаимните фондове скочиха с 29%, отбелязва СТАНДАРТ. Хората и бизнесът по-често търсят алтернатива на банковите влогове, която да им донесе по-висока доходност. Инвестиционните фондове, които работят в България, управляват 2,851 млрд. лв., сочат данните на БНБ към края на 2016 г. Средствата в т.нар. взаимни фондове се увеличават с 635,7 млн. лв. (28,7%) за година. В същото време банковите влогове нарастват с 6,5%, или с 3,935 млрд. лв. и в края на декември достигат 64,746 млрд. лв. Оказва се, че парите във взаимните фондове се увеличават с четири пъти по-бързи темпове, отколкото депозитите. Но все още хората и бизнесът предпочитат да държат спестяванията си в банка. Интересен е фактът, че се увеличава желанието на гражданите и бизнеса да поемат повече риск в търсенето на по-добра доходност.

Виж повече

Англичани, испанци и италианци идват у нас организирано от туристически фирми, за да лекуват зъби и да слагат зъбни импланти, да коригират зрението си, за операции и лечение на ортопедични проблеми, пише МОНИТОР. Те предпочитат нашата страна не само заради високото качество на услугите, но и заради ниските цени, показват данни на Клъстъра за здравен туризъм в България. По данни на Клъстъра за здравен туризъм разликата в цените на медицинските и стоматологичните услуги в нашата страна и във Великобритания е близо 30 на сто, а с Швейцария - дори 80%. В САЩ те са по-скъпи спрямо тези у нас с 80, а в Русия с 40 на сто. С 40% е по-евтино у нас и от Турция. Освен това във Великобритания за планово лечение се чака понякога и над шест месеца.

Виж повече

Затягат се правилата за даване на българско гражданство, посочва СЕГА. Публикувани са проектопромени в Наредба №1 от 1999 г. за прилагане на глава пета от Закона за българското гражданство. С тях се предлага, "когато едно лице кандидатства за българско гражданство по натурализация, в удостоверението да се посочват задължително данните, въз основа на които е установен българският произход". По-голямата част от кандидатите не представяли доказателства за наличието на възходящ от български произход в подкрепа на основанието им за натурализация, става ясно от мотивите. Затова се налагало да се изискват допълнителни документи, доказващи наличието на възходящ роднина от български произход.

Виж повече

МОН реже сериозно приема по икономика и администрация и управление, четем също в СЕГА. Просветното министерство възнамерява да ограничи сериозно достъпа на студенти до направления като икономика и администрация и управление, в които сега учат около 1/3 от кандидат-висшистите. Настоящата академична година е първата, в която държавата се намеси активно в приема, който вече зависи не просто от заявките на висшите училища, но и от програмната им акредитация, научната дейност и реализацията на студентите. На базата на тези показатели се изчисляват коефициенти, които се умножават по броя на приетите студенти от предходната година. Тъй като в тази бройка досега са влизали и студентите платено обучение, новата методика е позволила на някои университети да увеличат държавния прием, вместо да го намалят. Занапред МС предлага за база да се ползва само броят на студентите, субсидирани от държавата. Именно това ще намали сериозно приема в масовите специалности като икономика и администрация и управление, обясниха от МОН.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер на България

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния..

публикувано на 09.08.24 в 09:25

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите по места. Ограничено беше разрастването на пламъците в западния дял на планината Славянка. Пожарът беше предизвикан от активирало се ново огнище на гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе в нашата страна. Изгасен беше пожарът в село Джулюница, община Лясковец. Няма пострадали хора...

публикувано на 09.08.24 в 08:21

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София. От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в столичния зоопарк. Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи..

публикувано на 08.08.24 в 19:15
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: " Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение ".  Депутатът е вносител на..

публикувано на 08.08.24 в 14:54
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала. Образувано е бързо..

публикувано на 08.08.24 в 13:40

Бюджетната комисия разглежда законопроект, защитаващ длъжниците от произвола на колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще разгледат следобед нов законопроект, който ще пази длъжниците на кредити от произвола и агресията на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е на Министерския съвет и предвижда лицензионен режим за колекторските фирми. Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение..

публикувано на 08.08.24 в 10:59

Жители на Гара Елин Пелин на среща с кмета на общината и шефа на ОбС – Елин Пелин

Жители на село Гара Елин Пелин ще се срещнат тази вечер с кмета на общината Ивайло Симеонов, председателя на Общинския съвет Богомил Бранков и кмета на село Гара Елин Пелин. Срещата е провокирана от повдигнати въпроси след взрива на пиротехнически складове в близост преди две седмици. Общо 70 къщи са с щети след взривовете в склада за..

публикувано на 08.08.24 в 09:44