Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За иновациите с отговорност

Снимка: pixabay.com

Иновациите и тяхното прилагане - важна тема, която е фундаментална част от стратегията за устойчиво развитие на ЕС, свързана и с разкриването на работни места и с "догонването" на държави като САЩ, Япония, Южна Корея.

Но има и един друг аспект на всяка иновация и той е свързан с отговорността. Пет ключови фактора определят това понятие - а именно, спазването на етичните норми, равнопоставеността на мъжете и жените, отворения достъп до научните информации и ангажираността на обществото.

В тази връзка страната ни е част от един мащабен проект (финансиран по програмата Хоризонт 20/20 на ЕК), включващ още 11 държави (7 от ЕС, но също и Бразилия, Япония и Австралия), който ще проучва тези сравнително нови аспекти на иновациите, в непрестанен диалог с  експерти  на високо ниво в сферата на науката от правителствения сектор, бизнеса и индустрията, изследователската и образователната общност, гражданското общество.

За първата такава дискусия в сутрешното ни "Радиокафе" разказва Венцеслав Козарев, програмен координатор на фондация "Приложни изследвания и комуникации", която пък е българският партньор в проекта (вече 25 години тази организация се занимава с анализа на научно-изследователските политики). За приложението на иновациите в живота и как те се отразяват на обществото, как хората наистина могат да използват всичко онова, което влиза под шапката на иновациите. Чуйте.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

26-годишна жена е ранена с нож в жилището ѝ в София

26-годишна жена е била нападната с нож в жилището ѝ в София. Жената е обяснила пред пристигналите полицаи, че малко след 14 часа някой е позвънил на входната ѝ врата. Тя я отворила и видяла мъж с маска, който я намушкал с нож. Тепърва от МВР ще изясняват всички обстоятелства около случая, обясниха пред БНР от Столичната дирекция на вътрешните..

публикувано на 22.04.24 в 16:25

Премахват плочи с надписа от Паметника на Съветската армия

Областният управител на област София Вяра Тодева предприе действия по премахване на компрометираните облицовъчни плочи с надписа от Паметника на Съветската армия (ПСА). Действията по консервация на постамента на монумента в Княжеската градина са започнали предиобяд днес, съобщават от областната управа. На 9 април Върховният..

публикувано на 22.04.24 в 13:57
Снимки: Столична община

Ще станат ли пак недвижими културни ценности 17 сгради в централна София?

С писмо до министъра на културата и до директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) столичният кмет Васил Терзиев иска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в централната градска част на София. Те са били паметници на културата, но през различни периоди от време този статут на..

публикувано на 22.04.24 в 12:40

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 10:46

Временно спират водата в част от с. Герман

Във връзка с диагностика на уличен водопровод  в с. Герман, на 22 април  се налага спиране на водоподаването от  09.00 до 21.00 часа  на живеещите в района на в.з. Терасите. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа "Софийска вода" ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на площада на в.з. Терасите...

публикувано на 22.04.24 в 07:06

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и от Министерството на здравеопазването. Те са били на възраст под два месеца, в предимунизационен период, без поставена ваксина. В резултат на вируса са развили тежка пневмония. Едното бебе е било..

публикувано на 19.04.24 в 14:04

Косенето в район “Подуяне” ще стартира най-късно през следващата седмица

Дейностите по косене в район “Подуяне” ще стартират най-късно през следващата седмица. Това стана ясно по време на среща между районната администрация и жители от района, която се състоя във временна приемна в ж.к. “Левски Г”. Кметът Кристиян Христов уверява, че ще бъдат разгледани всички проблеми, на които жителите акцентират. По..

публикувано на 19.04.24 в 06:34