Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Цената на водата нажежи страстите в КЕВР, е един от акцентите в СЕГА. Остри спорове са съпътствали решението на Комисията за енергийно и водно регулиране да върне предложението на експертите си за поскъпването на водата в София с 18%. Председателят на регулатора Иван Иванов е настоял за преразглеждане на нормата на възвръщаемост на капитала на оператора от 17%, но до гласуването на предложението му така и не се е стигнало. Миналия понеделник на закрито заседание комисарите решиха да дадат тридневен срок за представянето на ново предложение за цени. Работната група е предложила регулаторът да върне на "Софийска вода" бизнес плана, за да бъде преработен в частта му "норма на възвращаемост на собствения капитал", тъй като в момента тя е твърде висока. Според председателя на КЕВР Иван Иванов тя води и до излишно надуване на предложените от дружеството цени.

Виж повече

Столична община ще направи обществено обсъждане дали да има тенис корт на входа на Южния парк при ул. "Козяк", пише МОНИТОР. Собствениците на терена за пореден път внасят искане за вдигането на игрището. Тази част от парка е частна собственост, но това не означава, че ще може да се строи без проблем върху нея, обясни главният архитект на София Здравко Здравков пред бТВ. По думите му инвеститорът е внесъл в общината своя план, но бившият главен архитект на града Петър Диков го е отхвърлил. Последвало е обжалване на отказа и именно заради това ще се проведе обществено обсъждане.

Виж повече

Въвеждат стандарт за развитието на бебетата, четем също в МОНИТОР. Наредба за стандартите за ранно детско развитие ще въвежда служебното правителство, става ясно от публикувания вчера документ. В стандартите е заложена идеята за относителната универсалност в закономерностите на детското развитие. Едновременно с това се отчитат индивидуалните различия между децата. Така например в област “Здраве, физическо и двигателно развитие” – 12-месечно дете трябва да може бързо да се предвижва чрез пълзене, да се изправя на крака и да ходи, водено за ръце. На две години детето трябва да може да се качва по стълби и да слиза като се придържа, а на три години вече свободно трябва да може да се качва и слиза по стълби, да тича, а с помощ да се подрежда в редица, колона и кръг.

Виж повече

Спорт и масаж борят пролетната умора, съветва СТАНДАРТ. Чувстваме се без тонус, настроение и без никакво желание за работа. Причината - тялото е изтощено от борбата със студа и вирусите през зимата. Липсата на слънчева светлина и недостигът на витамини са изчерпали силите ни. "Жените са по-податливи на пролетната умора. Признаците са главоболие, чувство на изтощеност, нарушение в съня и либидото, както и намалена концентрация", коментира общопрактикуващ лекар пред Нова телевизия. Според него, колкото по-обездвижен е бил човек през зимния период и колкото повече килограми е качил, толкова по-трудно ще му е да се справи с повишената активност през пролетта. Има и още оръжия срещу пролетната умора - намалете стреса, повишете настроението си с повече приятни дейности - разходки, срещи с позитивни хора или неща, които ви успокояват - масаж, сауна.

Виж повече

Граждани искат сайта президент.бг, извежда в заглавие СТАНДАРТ. Частни лица искат да вземат интернет имена на кирилица, свързани с държавни и общински институции като президент.бг, парламент.бг, софия.бг. За по-малко от месец от старта на регистрацията на домейни на кирилица "бг", вече са заявени 3285 имена на родната азбука, съобщиха от Министерството на транспорта. 1690 организации и граждани са се възползвали от възможността да се включат в новото българско интернет пространство. От 8 февруари до 8 май е периодът, в който се заявяват и регистрират домейни със "защитени" имена; както и адреси на кирилица, които не попадат в списъците с резервирани имена. Регистърът със "защитени" имена за нуждите на държавата се подготвя от Министерството на транспорта. Той съдържа имената на областите, общините, селищата, държавните институции, географски наименования.

Виж повече

НЛО и извънземни може да докарат уволнение на професор от БАН, избира за водеща тема СТАНДАРТ. Колеги на астрофизика Лъчезар Филипов поискаха той да бъде отстранен заради лъженаучни твърдения. Срещу хипотезите му, огласени в медиите, първо възроптаха студенти. Те бяха подкрепени с открито писмо до шефа на БАН акад. Юлиан Ревалски от осем учени. "Медийните изяви на Филипов относно извънземни, венчелистчета и гущери на Венера, нещо, което диша под повърхността на Марс, нещо, което засмуква слънчева плазма от енергийни дупки и т.н., са абсолютно недопустими за служител на академията", се казва в писмото. Филипов призна, че има наложена забрана при медийни изяви да се представя като учен от БАН. Отивам да чета лекции в Италия, продължавам с моята научна дейност, заяви още синът на соцвеличието Гриша Филипов.

Виж повече

Залудо подкупвай, залудо не стой. Така вижда в резюме премиерата на „Ревизорът” в Сатирата СЕГА. Шест години след като Мариус Куркински постави "Ревизор" от Гогол на сцената на Народния театър, предизвиквайки фойерверк от реакции и отзиви, Нина Димитрова посреща и зрителите на своята версия на знаменитата руска комедия. Премиерата се състоя преди дни в Сатирата и е съвместна продукция с НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Своя авторски прочит навремето Мариус Куркински осъществи през призмата на поизбледнели донякъде в модерния свят християнски митологеми, докато отличителното в настоящата версия е водевилният елемент. И невероятната динамика. Посредством фарса на изобличение са подложени подкупността, доносничеството, ламтежът за по-високи постове, бездуховността. С други думи, "нищожността на нищожния човек".

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37

Комисии в СОС обсъждат нови ръководства на общинските дружества

Три комисии в Столичния общински съвет обсъждат смяна на ръководствата на общинските търговски дружества. От ГЕРБ-СДС и "БСП за България" обявиха, че са готови да се разделят с Димитър Дилчев, Слав Монов и професор Стоян Братоев, ръководители на Центъра за градска мобилност, на "Столичен автотранспорт" и на "Метрополитен". Докладът ще..

публикувано на 10.07.24 в 15:50