Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна 21 издание на София филм фест

Стоянка Мутафова получи Наградата на София за принос в актьорското майсторство и творческо дълголетие

Снимка: facebook/ SFF

Започна 21-ото издание на София филм фест. Официално началото в зала 1 на НДК беше сложено с филма "Белгийският крал". Но преди прожекцията на премиерният филм за България, гостите станаха част от много цветна церемония по откриването.

Награди за творчески принос получиха Стоянка Мутафова и Джон Савидж. За да връчат отличията, на сцената в зала 1 на НДК бяха столичният кмет Йорданка Фандъкова и служебният министър на културата Рашко Младенов. Преди 15 години обявих Стоянка Мутафова за "паметник на културата", припомни Младенов. По думите му, ако киното е седмото изкуство, то Мутафова е осмото.

Най-голямата ми радост е, когато направя нещо и се хареса на хората, сподели Мутафова. Джон Савидж, с над 200 роли във филми, получи Наградата на София за изключителен принос в киното. На сцената на зала 1 на НДК той влезе в ролята на "придружител на Стоянка Мутафова, дошъл специално от Лос Анджелис".

Повече от атмосферата на фестивала, чуйте от репортажа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Историята на Американския колеж в София

Разказваме за корените на една от най-старите чуждестранни институции на Балканите. Това е Американският колеж в София.  Събеседници са Петя Иванова - директор “Комуникации” в Американския колеж в София и завеждащата Библиотека “Гипсън” към Колежа - Александра Александрова.  "Училището е създадено от американски мисионери и започва в Пловдив в..

публикувано на 12.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Модернизъм на малките 5 кьошета

Разговор с Теодор Караколев от Фондация “Български архитектурен модернизъм": "Когато свързваш една сграда с живота на хората в нея, тогава достигаш до повече сърца. Градската памет се губи по-бързо в София, където динамиката е по-голяма. И в онова време е било така. Истории има навсякъде, особено в централните квартали те се намират по-лесно, а..

публикувано на 12.10.24 в 15:00
Гинка Станчева и Пейчо Пейчев

Адресите на любовта - Любовта на Гинка Станчева и Пейчо Пейчев

Заради целувки във филмите подозират актрисата за връзка с Апостол Карамитев Любимата актриса на поколения българи, Гинка Станчева, остава вярна на съпруга си Пейчо Пейчев повече от половин век. Запознават се във Велинград като гимназисти. Двамата са там на курорт и младежът изминава по 14 км всеки ден, за да види любимата си. Тя кандидатства..

публикувано на 12.10.24 в 14:00
Цветомира Векова

На корейски нещата звучат малко по-различни

Нобеловата награда за литература за 2024 г.  е на южнокорейската писателка Хан Канг за нейната интензивна поетична проза, която се възправя срещу историческите травми и разкрива крехкостта на човешкия живот". Издавана у нас от „Ентусиаст“, в превод от Цветомира Векова: „Не се изненадах че е получила наградата, оценена е подобаващо...

публикувано на 12.10.24 в 11:56

Препоръчвам нещата, в които вярвам

Страшен брънч с кауза тази неделя в София. Каузата - Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Октомври е месецът на страшните книги и още по-страшните книжни сладкиши и солениши. 13 тематични рецепти за 13 октомври. Място: ул. Веслец 22 „Абордаж“. Подробностите от Десислава Иванова от TroubleBakers : „Поредицата ни има различни..

публикувано на 12.10.24 в 11:19
Отляво надясно: Ема, Андрей, Николай и Виктория

Всеки намира своите хора, но и намираш себе си

Кандидатстването за програмата за образователен обмен "YES България" е отворено. Български ученици ще имат възможността да живеят и учат една година в САЩ. Програмата е насочена към ученици от 9 и 10 клас от училищата в страната и е финансирана от Бюрото по образователни и културни въпроси на Държавния департамент на САЩ. Младежите ще могат да..

публикувано на 12.10.24 в 11:03

Над 293 300 сигнала за онлайн престъпления над деца от началото на годината

Националният център за безопасен интернет отчита pекорден брой сигнали за онлайн престъпления над деца в цяла Европа. За периода януари-септември 2024 г.  са регистрирани над 293 300 сигнала за онлайн насилие над деца. Данните от обработените от Центъра сигнали бяха представени на пресконференция днес. Пред Радио София Антоанета Василева –..

публикувано на 11.10.24 в 17:29