Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

До края на следващата година нови 220 електронни информационни табла на спирки ще показват на столичани кога идват автобусите, тролеите и трамваите. Това сочи обществена поръчка за доставка и монтаж на такива, възложена от кмета на София Йорданка Фандъкова, информира СЕГА. 7 от таблата ще заменят стари, а останалите ще бъдат разположени на спирки, които в момента не разполагат с информационни табла. Въвеждането на новите информационните табла ще струва на общината 1 201 200 лв.

Виж повече

Отворете учебника. Или кликнете в учебника. Така през учебната 2017/2018 г. може да започне всеки учебен час. Изборът е на учителя, който може да превърне и най-безинтересния урок в събитие, прогнозира СТАНДАРТ. Всички печатни учебници от 1-и до 5-и клас са придружени и от електронни, които съдържат изключително атрактивни 3D анимации, както и допълнителни интерактивни упражнения и задачи. Онлайн учебникът е одобрен от Министерство на образованието и науката (МОН) и покрива напълно програмата за съответния клас и предмет. Така обучението става по-интересно, защото е-учебниците говорят, свирят, пеят, разказват истории чрез триизмерни възстановки и видеоклипове.

Виж повече

Вузовете бранят правото си да произвеждат масово професори, четем в друга статия в СЕГА. Втора разделителна линия се очерта между просветното министерство и ректорите на университети. След като възроптаха срещу намерението да се ореже приемът, ректорите са "бламирали" служебния просветен министър проф. Николай Денков и за предложените от него актуализирани правила за заемане на академични длъжности. Официалната версия е, че при липсващ парламент е неуместно да се подготвят законодателни промени. Един от приоритетите на проф. Денков бе до края на служебния си мандат да разработи актуализирани промени в закона за развитие на академичния състав, който да бъде готов за приемане от следващото редовно правителство и съответно новия парламент. Идеята му е кандидатите за придобиване на научна степен и за заемане на академични длъжности "главен асистент", "доцент" и "професор" да отговарят на минимални национални изисквания - например брой научни статии, брой ръководени проекти и т.н.

Виж повече

Очни лекари спасиха живота на две жени с аневризми в мозъка, научаваме от МОНИТОР.Прецизна диагностика на очни лекари от Пловдив спаси живота на две жени на 47г. и на 73 г. Пациентките постъпили в Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Св. Георги” през няколко месеца със сходни оплаквания за влошено зрение. След като били изследвани с компютърна томография се оказало, че здравословните им проблеми никак не са безобидни и буквално застрашават живота им. Лекарите с изумление установили и при двете пациентки, че имат огромни аневризми в мозъка. Двата случая ще бъдат представени на два международни симпозиума. Първият е международният Конгрес на Съюза на очните лекари в България през май, а вторият ще е през октомври 2017г. и е Конгрес на българското и немското дружества по офталмология.

Виж повече

Руснаци идват на историко-патриотичен туризъм, извежда в заглавие СТАНДАРТ. Руските туристи проявяват интерес не само към морски и ски ваканции в България. Те търсят и културно-познавателни, историко-патриотични и балнеолечебни програми. Това каза Олег Сафонов, ръководител на Федералната агенция по туризъм на Русия на среща в Москва с министъра на туризма Стела Балтова. България участва с национален щанд с площ от 128 кв. м на едно от най-големите международни туристически изложения - "INTOURMARKET-2017".  Забелязва се засилване на интереса към организираната детска почивка в българските детски лагери, каза Олег Сафонов.

Виж повече

Туристическа агенция сравни Царевец с „Игра на тронове”, пише ТРУД. Американски туристически сайт излиза със суперлативи за Велико Търново ви препоръчва града като атрактивна туристическа дестинация. Една голяма част от снимките, използвани в сайта, са на известния великотърновски фотограф Ростислав Грънчаров. В туристическия портал са описани емблематични забележителности като крепостта Царемвец, Самоводската чаршия, Стъклената пътека и др.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер на България

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния..

публикувано на 09.08.24 в 09:25

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите по места. Ограничено беше разрастването на пламъците в западния дял на планината Славянка. Пожарът беше предизвикан от активирало се ново огнище на гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе в нашата страна. Изгасен беше пожарът в село Джулюница, община Лясковец. Няма пострадали хора...

публикувано на 09.08.24 в 08:21

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София. От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в столичния зоопарк. Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи..

публикувано на 08.08.24 в 19:15
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: " Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение ".  Депутатът е вносител на..

публикувано на 08.08.24 в 14:54
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала. Образувано е бързо..

публикувано на 08.08.24 в 13:40

Бюджетната комисия разглежда законопроект, защитаващ длъжниците от произвола на колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще разгледат следобед нов законопроект, който ще пази длъжниците на кредити от произвола и агресията на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е на Министерския съвет и предвижда лицензионен режим за колекторските фирми. Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение..

публикувано на 08.08.24 в 10:59

Жители на Гара Елин Пелин на среща с кмета на общината и шефа на ОбС – Елин Пелин

Жители на село Гара Елин Пелин ще се срещнат тази вечер с кмета на общината Ивайло Симеонов, председателя на Общинския съвет Богомил Бранков и кмета на село Гара Елин Пелин. Срещата е провокирана от повдигнати въпроси след взрива на пиротехнически складове в близост преди две седмици. Общо 70 къщи са с щети след взривовете в склада за..

публикувано на 08.08.24 в 09:44