Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Германия не дължи огромни суми на НАТО и САЩ

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен окачестви като некоректно твърдението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Берлин дължи огромни суми на НАТО и Вашингтон.

Повод за изказването й стана критиката на американския президент Доналд Тръмп в Туитър, ден след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел във Вашингтон. Германия дължи огромни суми на НАТО, трябва да се плати на САЩ за мощната, много скъпа отбрана, която предоставят на Германия, написа Тръмп.

Фон дер Лайен посочи, че Германия възнамерява да достигне критерия от 2 процента от БВП за отбрана до средата на следващото десетилетие, и според нея, да се обвързва това единствено с НАТО е некоректно. Според публикувания по-рано този месец годишен доклад на НАТО германските разходи за отбрана през 2016 г. възлизат на 1,2 процента от БВП.

Фон дер Лайен призова също за по-справедливо разпределение на финансите и ангажиментите сред страните в коалицията срещу "Ислямска държава".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.