Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Училищата в София приемат с предимство деца на учители, установява СЕГА. Софийските училища масово дават предимство на деца на учители при приема в първи клас. Това не е залегнало в основните критерии за класиране на децата, но школските ръководства масово го въвеждат като допълнителен критерий. Според новите правила на общината всяко училище има право да въведе до 3 допълнителни критерия при голям брой кандидати. Те могат да носят до 22 точки към общия резултат на детето. Срокът за обявяване на допълнителните условия изтече миналата сряда, но общината го удължи до края на месеца. Това нямало да попречи на началния срок, в който родителите ще могат да подават заявления за участие в първо класиране - 18 април. Документите ще могат да подават до 19 май.

Предимството на деца на учители от край време е спорен въпрос в София. Преди няколко години Софийският административен съд обяви за дискриминационен подобен текст при класирането на децата за детските градини. Забавачките обаче също продължиха да го ползват като допълнителен критерий.

Виж повече

Такса смет може да зависи и от площта на имота, четем също в СЕГА. От догодина такса смет може да зависи и от застроената площ на имота. Това е един от вариантите, който ще могат да прилагат общините при начисляването на налога, когато не е възможно за база да се приложи количеството отпадъци. Площта на имота обаче ще може да се използва от общините само за период от 3 години, през който те трябва да организират системата за индивидуално измерване на боклука. Това предвижда последният вариант на промените в Закона за местните данъци и такси, който днес отново започва да се обсъжда във финансовото министерство с представители на общините и на работодателите. Законопроектът е готов от пролетта на миналата година, но така и не бе приет.

Виж повече

Пролетен фермерски пазар привлече хиляди столичани, пише ТРУД. „Пролетен фермерски пазар“, организира Столична община на ул. „Оборище“ между пл. „Александър Невски“ и бул. „Васил Левски“. Събитието се провежда за четвърти път, по модел на големите Европейски столици, и се превръща в празник за всички жители и гости на София. Само за няколко часа през пазара преминаха хиляди столичани, като най-голямо търсене имаше за автентичните вкусове на прясно мляко, сирена, кашкавал, мед и месни произведения.

Виж повече

Домати и моркови поскъпват, отбелязва още ТРУД. Оранжерийните домати поскъпват с 6,2% до 2,23 лева за килограм през изминалата седмица, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата за цените на хранителните стоки на едро. Морковите са продуктът, който регистрира най-голям ценови ръст – зеленчукът постъпва с цели 12,9% и по борсите и тържищата се продава по 1,05 лева за килограм.

Доц. Атанас Мангъров: Има опасност от епидемия от морбили у нас, извежда в заглавие МОНИТОР. Доц. Мангъров, завеждащ детското отделение в СБАЛ по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров“ в София, коментира пред Btv съобщението, че двегодишно дете от пловдивския ромски квартал „Столипиново“ е постъпило в инфекциозната клиника на пловдивската университетска болница за лечение от морбили. Добрият вариант е, ако това е едно дете, което случайно не е имунизирано, а наоколо всички са имунизирани. Тогава заболяването ще затихне. Лошият вариант е, ако това е едно от много други неимунизирани, ако половината махала не са имунизирани. В такъв случай може да очакваме продължение. Специалистът посочи, че в последните години Румъния на няколко пъти обявява епидемия от морбили и припомни, че през 2009 – 2010 г. такава имаше и у нас – с 24 хил. случая на заболяване и 24 починали деца. 95% от починалите бяха неимунизирани роми. Д-р Мангъров успокои, че за имунизирани деца и възрастни няма опасност да се заразят.

Виж повече

Русите и синеоки българи като Васил Левски скоро ще изчезнат, прогнозира проф. Петър Иванов, директор на Демографския институт към Българската академия за наука и изкуство. Причините са промените в генофонда през последния век, цитиран от СТАНДАРТ. Според учения ромите у нас са много повече от обявените от статистиката 300 000. "Истината е, че циганите се увеличават на всеки 20 години с 2 пъти", обясни професорът пред БНТ. Раждаемостта у нас намалява с 3% годишно, а по смъртност изпреварваме редица африкански държави. Заедно с масовата емиграция това води до най-големия отрицателен прираст в света.

"Безбог" спечели и "София филм фест", четем в СЕГА. 21-вият "София филм фест" присъди голямата си награда на "Безбог". Филмът на Ралица Петрова вече спечели "Златен леопард" на международния фестивал в Локарно, българската "Златна роза" във Варна, както и призове от Сараево, Стокхолм, Батуми и др. Росица Вълканова е продуцент от българска страна на копродукцията с Дания и Франция. Наградата включва и парична премия от 7000 евро, а "Безбог" бе отличен също за най-добър български игрален филм от прожектираните на фестивала. В мрачната социална история Ирена Иванова (известна и като поетеса с псевдонима Рене Карабаш) изпълнява главната роля на медицинска сестра, която се грижи за възрастни хора, докато върти на черно бизнес с личните им карти.

Традиционния приз "Джеймисън" за най-добра късометражка - статуетка и 6000 евро, заслужи "Дрехи" на Веселин Бойдев. С почетен диплом беше отбелязана анимацията "Пътуваща страна" на Весела Данчева и Иван Богданов.

"Слава" (България) на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е най-добър балкански филм, той спечели и приза на българските кинокритици в балканския конкурс. Почетният диплом в тази категория е за "Тъмносветло" (Турция-Германия-Полша-Франция) на Йешим Устаоглу.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер на България

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния..

публикувано на 09.08.24 в 09:25

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите по места. Ограничено беше разрастването на пламъците в западния дял на планината Славянка. Пожарът беше предизвикан от активирало се ново огнище на гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе в нашата страна. Изгасен беше пожарът в село Джулюница, община Лясковец. Няма пострадали хора...

публикувано на 09.08.24 в 08:21

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София. От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в столичния зоопарк. Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи..

публикувано на 08.08.24 в 19:15
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: " Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение ".  Депутатът е вносител на..

публикувано на 08.08.24 в 14:54
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала. Образувано е бързо..

публикувано на 08.08.24 в 13:40

Бюджетната комисия разглежда законопроект, защитаващ длъжниците от произвола на колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще разгледат следобед нов законопроект, който ще пази длъжниците на кредити от произвола и агресията на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е на Министерския съвет и предвижда лицензионен режим за колекторските фирми. Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение..

публикувано на 08.08.24 в 10:59

Жители на Гара Елин Пелин на среща с кмета на общината и шефа на ОбС – Елин Пелин

Жители на село Гара Елин Пелин ще се срещнат тази вечер с кмета на общината Ивайло Симеонов, председателя на Общинския съвет Богомил Бранков и кмета на село Гара Елин Пелин. Срещата е провокирана от повдигнати въпроси след взрива на пиротехнически складове в близост преди две седмици. Общо 70 къщи са с щети след взривовете в склада за..

публикувано на 08.08.24 в 09:44