Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Скокът на газа повлича цените, е водещата тема в СТАНДАРТ. Бизнесът е в шок от решението на работната група към Комисията за енергийно и водно регулиране за близо 30-процентно поскъпване на синьото гориво от 1 април. "Това е лудост. Скокът на газа ще се отрази и на цената на ел. енергията, и на всяко производство. Няма да има българин, който да не го усети по джоба си", коментира Марияна Кукушева, шеф на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Ако природният газ скочи с близо 30%, повишението при парното ще е с около 20%, посочи председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев. При положение, че разходите за природен газ в топлофикационните дружества са от порядъка на 60-70% от общите разходи, това означава поне с 18-20 на сто промяна нагоре на цените на топлинната енергия и съответно на комбинираната електрическа. Това ще доведе и до поскъпване на тока, допълни председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски, цитиран от БНР.

Виж повече

Английският език за първи път измества географията като желан предмет за втората задължителна матура, установява СЕГА, позовавайки се на данни на просветното министерство за младежите, подали заявления за явяване на тазгодишните държавни зрелостни изпити. Тенденцията вероятно се дължи на все по-универсалното приложение на матурите като вход за университетите. Крайният срок за участие на изпитите през майската сесия изтече на 17 март. Първата матура по български език и литература е планирана за 19 май, а втората - по предмет по избор - на 22 май. Данните на МОН затвърждават тревожната тенденция все по-малко младежи да се явяват на задължителните матури.

Виж повече

Здравният зам.-министър отива на проверка в Пловдив заради случаите с морбили, информира ТРУД. Д-р Галин Каменов и изпълняващият длъжността главен държавен здравен инспектор д-р Радосвета Филипова ще проверят на място общата организация и изпълнението на инструкциите за ограничаване на възможността за разпространение на морбили. Представителите на Министерството на здравеопазването ще се срещнат с директора на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Танчева-Манчева и с ръководството на дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция.

Виж повече

Половин България без вето за алкохол на вота, отбелязва МОНИТОР. Алкохолът в деня за размисъл и навръх предсрочния вот в неделя ще бъде разрешен поне в половината от населените места в страната,. Там на практика избирателите ще могат да пият до ранни зори в дискотеките и кръчмите и след това да се наредят пред секциите, които ще отворят в 7 часа за старт на гласуването. В София вече стана практика да не се забранява алкохолът. Така ще бъде и тази неделя. Столичани можеха да надигат бутилките и на последните президентски избори в края на 2016 година, както и на местния вот през 2015 година. Разбира се, и тогава, и сега няма да се разрешава алкохолът в самите изборни помещения и около тях, става ясно от заповед на кметицата Йорданка Фандъкова.

Забрана за пиене в деня за размисъл и на самите избори няма да има и в други големи градове в страната като Бургас и Русе. Пословичните с твърдите си нрави перничани обаче ще трябва да се съобразяват с вето върху алкохола. В Пловдив решението е в ръцете на районните кметове. В районите „Южен“ и „Източен“ вече са спуснати забрани за продажбата и консумацията на спиртни напитки, като се очаква и другите да последват примера им. В Стара Загора и Варна също държат на въздържанието, като тамошните кметове са издали изрични заповеди.

Виж повече

Брегович полива 67 у нас, извежда в заглавие СТАНДАРТ. Остават малко повече от две седмици до концерта на "Биело дугме", който ще събере на едно място всичко свидно и фолклорно от славните музикални времена на бивша Югославия. А още днес в България пристига самият Горан Брегович заедно с вокалиста Ален Исламович. Самият Брегович днес навършва 67 години и ще посрещне празника си в София.

Виж повече

Списание “Дъга" възкръсва във филм, четем в СЕГА. През 1979 г., много преди тук да се чуе името "Марвъл", в България се появява детско списание с комикси. Единствено по рода си не само у нас, а в целия бивш соцлагер. То се приема с огромен интерес от публиката и тиражът му скача до 150 000 броя, понякога дори до 300 000. Години по-късно художникът Сотир Гелев, рисувал навремето комиксите за Билбо Бегинс в "Дъга", решава да пресъздаде историята в пълнометражен филм. Той е като продуцент и съсценарист на лентата заедно с Мария Николова, която режисира. Съществен принос има и Антон Стайков, автор на книгата "История на българския комикс".

Премиерата на "Дъга - разкази в картинки" е на 28 март, от 20 ч., в Дома на киното, като част от програмата на "София филм фест", а предпремиерата ще бъде утре във Варна.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер на България

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния..

публикувано на 09.08.24 в 09:25

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите по места. Ограничено беше разрастването на пламъците в западния дял на планината Славянка. Пожарът беше предизвикан от активирало се ново огнище на гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе в нашата страна. Изгасен беше пожарът в село Джулюница, община Лясковец. Няма пострадали хора...

публикувано на 09.08.24 в 08:21

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София. От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в столичния зоопарк. Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи..

публикувано на 08.08.24 в 19:15
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: " Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение ".  Депутатът е вносител на..

публикувано на 08.08.24 в 14:54
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала. Образувано е бързо..

публикувано на 08.08.24 в 13:40

Бюджетната комисия разглежда законопроект, защитаващ длъжниците от произвола на колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще разгледат следобед нов законопроект, който ще пази длъжниците на кредити от произвола и агресията на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е на Министерския съвет и предвижда лицензионен режим за колекторските фирми. Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение..

публикувано на 08.08.24 в 10:59

Жители на Гара Елин Пелин на среща с кмета на общината и шефа на ОбС – Елин Пелин

Жители на село Гара Елин Пелин ще се срещнат тази вечер с кмета на общината Ивайло Симеонов, председателя на Общинския съвет Богомил Бранков и кмета на село Гара Елин Пелин. Срещата е провокирана от повдигнати въпроси след взрива на пиротехнически складове в близост преди две седмици. Общо 70 къщи са с щети след взривовете в склада за..

публикувано на 08.08.24 в 09:44