Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Хлябът става 1,20 лева, извежда в заглавие СТАНДАРТ. Комисията за енергийно и водно регулиране предвижда шоково увеличение на синьото гориво с близо 30% от 1 април. Това ще вдигне цената на насъщния, тъй като повечето фурни работят на газ. Освен по-високи разходи за изпимането на самуните, хлебарите очакват поскъпване и на брашното от мелниците, и на маята, и на транспортирането на продуктите. От резкия скок на газа се оплакаха и мандрите. Хотелиери и ресторантьори също очакват повишение на разходите. Такситата пък вече готвят нови тарифи.

Край на пръстовия отпечатък в болниците, е една от водещите теми в МОНИТОР. Пръстовият отпечатък се премахва като метод за регистрация при постъпване в болница. Петчленният състав на Върховният административен съд окончателно го отмени, становището му не подлежи на обжалване. Тричленният състав на ВАС спря действието на въпросната система още през ноември след внесена жалба на Сдружението на частните болници, Федерация „Български пациентски форум” и Центъра за защита правата в здравеопазването. Министерството на здравеопазването обаче не спря прилагането му, както следваше от решението на тричленката, и заедно с Министерския съвет, който го въведе със своя наредба, обжалва становището.

Пръстовият отпечатък не даде никакъв икономически ефект, той е абсолютно незаконен, категоричен е пред „Монитор” д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. Икономическият ефект от въвеждането на пръстовия отпечатък в болниците е нулев, отчетоха и от Националната здравноосигурителна каса и допълниха, че прилагането му създало много проблеми и забавяне в приема на болните.

Виж повече

Гимназиите ще определят в "12 без 5" правилата за прием след 7-и клас, обръща внимание СЕГА. След неразбориите с учебниците и учебните програми, в училищата се задава пореден хаос - този път с кампанията за прием след седми клас. Масово родители на седмокласници недоволстват в социалните мрежи, че гимназиите чакат последния момент, за да обявят критериите за прием. До изпитите през май остават броени седмици, но някои училища още не са изнесли необходимата информация. При самите критерии пък тази година има такава свобода, че е възможно за едни и същи паралелки в едно училище да има различни балообразуващи предмети.

Новите правила за прием след основно образование бяха приети през октомври 2016 г. след началото на настоящата учебна година с наредбата за организацията на дейностите в училищното образование. Досега балообразуващите предмети бяха български език и математика за всички. Сега обаче може да се окаже, че решаващо значение за прием в паралелка по английски език може да има оценката на детето по история (условно казано), ако училището е предпочело този предмет за балообразуващ.

Виж повече

„Литекс моторс” обяви фалит, четем в ТРУД. Дружеството “Литекс моторс” е поискало от Софийския градски съд откриване на производство по несъстоятелност. Това стана ясно от писмо до съда, заведено от главния изпълнителен директор на фирмата Илия Терзиев на 23 февруари 2017 г. В него се посочва, че дружеството “се намира в състояние на неплатежоспособност (свръхзадлъжнялост), поради което са налице основания за откриване на производство по несъстоятелност”. През последната година различни активи на “Литекс моторс” са били прехвърлени на други дружества. В същото време централата на компанията беше преместена от село Баховица, където е заводът за производство на автомобили, в “Литекс Тауър” в София. Основен акционер в “Литекс моторс” е бизнесменът Гриша Ганчев. Компанията бе един от най-големите длъжници на Корпоративна търговска банка при фалита є през 2014 г. с вземания за над 76 млн. лева.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер на България

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния..

публикувано на 09.08.24 в 09:25

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите по места. Ограничено беше разрастването на пламъците в западния дял на планината Славянка. Пожарът беше предизвикан от активирало се ново огнище на гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе в нашата страна. Изгасен беше пожарът в село Джулюница, община Лясковец. Няма пострадали хора...

публикувано на 09.08.24 в 08:21

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София. От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в столичния зоопарк. Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи..

публикувано на 08.08.24 в 19:15
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: " Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение ".  Депутатът е вносител на..

публикувано на 08.08.24 в 14:54
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала. Образувано е бързо..

публикувано на 08.08.24 в 13:40

Бюджетната комисия разглежда законопроект, защитаващ длъжниците от произвола на колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще разгледат следобед нов законопроект, който ще пази длъжниците на кредити от произвола и агресията на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е на Министерския съвет и предвижда лицензионен режим за колекторските фирми. Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение..

публикувано на 08.08.24 в 10:59

Жители на Гара Елин Пелин на среща с кмета на общината и шефа на ОбС – Елин Пелин

Жители на село Гара Елин Пелин ще се срещнат тази вечер с кмета на общината Ивайло Симеонов, председателя на Общинския съвет Богомил Бранков и кмета на село Гара Елин Пелин. Срещата е провокирана от повдигнати въпроси след взрива на пиротехнически складове в близост преди две седмици. Общо 70 къщи са с щети след взривовете в склада за..

публикувано на 08.08.24 в 09:44