Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ с остра реакция на газовата атака в Сирия

Рекс Тилърсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви, че според САЩ без съмнение сирийското правителство под ръководството на президента Башар ал-Асад е отговорно за ужасяващата атака в сирийската провинция Идлиб, при която загинаха над 80 цивилни.

По-рано президентът Доналд Тръмп нарече случилото се в Сирия поругаване с човечеството. Тръмп не спомена Русия - съюзника на сирийската власт, но Държавният секретар отправи категорично послание към Кремъл:

Според мен е време руснаците да помислят добре над своята продължаващата подкрепа за режима на Асад.

Според официални лица, цитирани от АП, Сирия ще бъде една от темите на разговорите между Рекс Тилърсън и руското правителство следващата седмица по време на визитата му в Москва.

От своя страна пратеникът на Вашингтон в ООН Ники Хейли припомни как преди няколко седмици Съветът за сигурност е искал да потърси отговорност от сирийската власт за това, че е задушила до смърт с токсични химикали свои граждани. По думите й тогава Русия е попречила на вземане на решение, като си е затворила очите за варварството.

На извънредното заседание на Съветът за сигурност на ООН по повод предполагаемата химическа атака, която активисти наричат една от най-жестоките по време на гражданската война, Хейли говори и за възможно едностранно действие от страна на САЩ:

Когато ООН системно не предприема колективно действие, има моменти, в които ние сме принудени да предприемем действие сами.

AП съобщава, че американското разузнаване, Световната здравна организация и "Лекари без граници" са на мнение, че по първоначални данни по време на нападението е използван нервно-паралитичен газ. Москва твърди, че токсичният газ се е появил, след като сирийската армия е бомбардирала фабрика за амуниции на бунтовниците в северозападната сирийска провинция Идлиб. Дамаск отрича силите на президента да са извършвали нападение с химическо оръжие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.