Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Скокът на парното двойно по-голям от повишението на газа, установява МОНИТОР. Парадоксът в решението на регулатора лъсва при преглед на движението на двете стойности през последните 5 години. От 2012 г., когато бе пикът в цената на газа, досега стойността му намаляваше. За първи път от петилетка цената му нарасна в началото на месеца - с 30%. Новата цена на синьото гориво е почти 382,99 лв. за 1000 куб. м без ДДС. Дори и при нея обаче то е с 50% по-ниско от пиковата стойност от третото тримесечие на 2012 г. В същото време парното в столицата е само с 28,68% по-евтино от тогава, когато цената му е била 129, 24 лв. за мегаватчас. За последните години е имало два пъти сходни цени на газа, като парното е било все по-евтино, отколкото е в момента. Така например през 2009 г. стойността на природния газ е била 365,03 лева, а мегаватчас топло с ДДС е било почти 87 лв., или с около 8 лв. по-евтино.

Виж повече

Почти една четвърт от школата у нас имат до 100 ученици в класните си стаи, сочи друга констатация на МОНИТОР. Числото е сравнимо с броя на децата в един училищен випуск от около четири паралелки. И докато някои учебни заведения имат по няколко такива випуска, други пустеят и отчитат дефицит на деца. В страната има общо 2470 училища, като 638 от тях имат до сто ученици. Около 611 пък са и школата, в които учениците наброяват между 101-200, показва още справката. Така на практика около половината от учебните заведения у нас имат до 200 ученици.

Заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова обяснява скромния брой ученици в голяма част от школата с демографската криза. От друга страна обаче обществото имало негативна нагласа към закриване на школата и това е другата причина, поради която учебни заведения с малко ученици продължават да функционират.

Виж повече

Учители ще оказват първа помощ на децата, пише СТАНДАРТ. Как да оказват първа помощ на учениците си ще бъдат обучавани учителите като мярка за засилване на сигурността в учебните заведения у нас след редицата инциденти. Това е една от 22-те конкретни мерки срещу агресията в училищата, която екипът на служебния министър на образованието проф. Николай Денков разработи. Промяна номер 1 ще е тази в наредбата на здравното министерство за здравните кабинети в училищата. Идеята е да се осигури медицинско обслужване във всяко едно училище, а там, където няма медицински лица, това ще става чрез спешната помощ или чрез близки до училищата и детските градини лечебни заведения. Учители и ученици ще получат практически насоки за действията в случай на инцидент, насилие или при друга критична ситуация. Учителите ще бъдат обучени как да се борят и с агресията и кибертормоза.

Виж повече

КАТ ще глобява за превишена средна скорост на две магистрали, научаваме от СЕГА. Идеята е да се определи средна скорост на движение на опасни участъци от аутобана, в които стават много катастрофи. При неспазването й следва глоба. Понятие "средна скорост" не съществува в законите, но КАТ има правомощието да установява ограничения с пътни знаци. Под средна скорост се разбира максимално разрешената скорост за даден участък. В момента такава система действа в един от тунелите на магистрала "Люлин". При нея се определя средна скорост от 80 км/ч например, както и входни и изходни точки на даден участък. Там се поставят камери, които следят за колко време един автомобил изминава участъка. Ако предварително е изчислено, че при скорост от 80 км/ч отсечката се минава за 3 минути, но конкретна кола я премине за по-кратко време, се приема, че се е движила с по-висока скорост и водачът се глобява.

Виж повече

МВР обещава: Без опашки по границите ни с Гърция, извежда в заглавие 24 ЧАСА. Заради огромните опашки по границите с Гърция България прати в понеделник искане до ЕС пълните проверки на пропускателните пунктове да не се прилагат за гражданите на страните-членки на съюза. Засиленият контрол бе въведен в петък, но с искането ни през следващите 6 месеца разпорежданията ще важат само за граждани на трети страни. Така за пътуващите към и от Гърция по Великден няма да има колони, съобщиха от Гранична полиция.

Виж повече

Между "продава" и "купува" е разпънат светът в постановката "Стената на желанията", чиято премиера се състоя наскоро в Театрална работилница "Сфумато", разказва СЕГА. Зрителите присъстваха на авторски драматично-танцов спектакъл, създаден по произведения на Иван Димитров и Бернар-Мари Колтес. Цялостен сюжет липсва. Свързващото отделните картини звено е основополагащата идея, че в съвременното общество всичко е стока. Ключови персонажи са Продавачът и Клиентът, ситуирани в неопределено време и пространство. Черната нощ, когато се срещат, има условен характер. Тя се явява контрапункт на светлината и закона, традиционно благоприятстващи сключването на една креативна сделка. С танц и слово се гради представата за модерната личност, за която връх на удоволствието е да има, да контролира и да търси социално одобрение. В зоната на мрака остават добрите стари ценности - насладата от това човек да дава и получава нежност, да обича, без да цели да се сдобие с власт над другия.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37