Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Димитров: Бъдещото правителство трябва да изработи нова енергийна стратегия с хоризонт до 2050 година

Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС

Преди да обяви окончателно управленската си програма в икономическата и социалната сфера кандидатът за премиер Бойко Борисов да проведе срещи със синдикатите и работодателите - за това настояват от КНСБ. 

Бъдещото правителство трябва да изработи нова енергийна стратегия с хоризонт до 2050 година, заяви на пресконференция в Стара Загора лидерът на конфедерацията Пламен Димитров. 

Пламен Димитров определи като неясен отговорът на комисаря по околна среда Кармен Вала относно бъдещето на топлоцентралите в комплекса "Марица изток", които не могат да покрият изискванията на директивата за вредните мисии. За три години държавната ТЕЦ "Марица изток"-2 е натрупала 200 милиона лева задължения за тях - на американските централи ги поема НЕК.

Необходимо е оздравяване на енергийния сектор с поетапно преоформяне на дълговете на НЕК и БЕХ като държавни без да се трупат нови. Трябва да продължи и енергийната либерализация на пазара, но да се формулира ясно кои са енергийно бедни, за да бъдат подпомагани.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.