Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

С 30 лева вдигат студентските евростипендии, съобщава ТРУД. Така студентите ще получават по 150 лева, или общо 750 лева за семестър. Наградите за специални постижения скачат от 200 на 300 лв., съобщиха от министерството на образованието. Новите размери ще важат за летния семестър на 2016/2017 г. Осигурени са пари за близо 10 000 стипендии за успех на обща сума 7,5 млн. лв. и за 10 000 награди за специални постижения на стойност 3 млн. лв. Парите се отпускат от Европейските структурни и инвестиционни фондове чрез ОП “Наука и образование за интелигентен растеж”. Студентите могат да кандидатстват за стипендии през летния семестър на тази академична година от 17 април до 14 май. Формулярите се подават онлайн, класирането ще бъде публикувано на 5 юни.

Виж повече

Синдикатите искат наказания за лошо възпитание на деца, е едно от водещите заглавия в СЕГА тази сутрин. Родителите трябва да имат задължения и да носят отговорност за доброто възпитание на децата си. "Задълженията да включват и указания за добро родителство, както и наказания за лошо възпитание на ученика. За тази мярка МОН трябва да поиска политическо решение и съдействие от цялото правителство", смятат от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Те за пореден път предложиха да се въведе оценка "Възпитание", която да се използва в бала за прием след основно образование и при кандидатстване във ВУЗ. "Такава оценка има по различен начин в много образователни системи и би имала стимулиращ ефект", смята Юлиан Петров.

Преди ден служебният министър проф. Николай Денков представи план с 22 мерки за превенция на агресията в училище, сред които ученически патрули в междучасията, право за дисциплинарни мерки без съгласие на родителите и др. Част от тях, като осигуряването на психолози във всяко училище, срещат подкрепа от всички, други обаче се очертават като доста дискусионни.

Виж повече

Поставянето на задължителните ваксини на децата може да бъде обвързано със спирането на детските добавки и социалните помощи, отбелязва СТАНДАРТ. Този вариант не изключи вчера образователният министър Николай Денков. Той заяви, че трябва да се действа с положителни стимули - здравна култура и образование, но не изключи и ограничението от помощи и достъп до социални услуги при отказ от ваксинация. Министър Денков припомни, че предприетите от министерството мерки срещу агресията в училищата са насочени преди всичко към превенцията. Органите на МВР и службите за контрол върху оръжието също трябва да поемат своята част от задълженията по осигуряване на безопасността в училище, каза още той.

Виж повече

Училищни патрули, но не надзиратели, препоръчва в статия психологът Младен Владимиров в СТАНДАРТ. Една част от предложените мерки срещу агресията и сега се прилагат. Най-общо те могат да бъдат разделени на превантивни и на реактивни. Наличието на медицинско лице в училище и обучение как да действаме при кризисни и екстремни ситуации за мен са вид реакция-отговор на кризисна ситуация. За мен наличието на медицинско лице в училищата не може да играе ролята на превенция на агресията. Да, медикът може да подаде след преглед сигнал, че детето е обект на тормоз или на домашно насилие. В този случай медицинското лице може да е полезно. Но такава информация и самите учители по физическо възпитание и спорт могат да видят. Сред другите предвидени мерки е квалификацията на учителите. Българският учител през последните години се квалифицира за какво ли не, така че и тази квалификация би била добре дошла и то не само в контекста на агресията.

Виж повече

Всеки ден поне по един колоездач става жертва на катастрофа, след като е пометен от кола, изтъква МОНИТОР. Това сочи черната статистикана КАТ за 2016-а година. Според данните за този период са били ударени 437 велосипеда, като 38 души са загинали, а 430 са били ранени. Експертите от КАТ посочват, че само в столицата има поне девет опасни места, където често стават катастрофи с колоездачи. Това са кръговите на „Руски паметник” и Сточна гара, бул. „Скобелев”, бул. „Васил Левски”, бул. „Христо Ботев”, Орлов мост, ул. „Опълченска”

Съветници подготвят нов референдум в София, информира СЕГА. Въпроси за застрояването, междублоковите пространства и замърсяването на въздуха може да има в следващ референдум в София. Тези теми предлага инициаторът на допитването и общински съветник от "Група 5" Симеон Славчев. Той твърди, че има подкрепата на другите партии в общинския съвет и вече се работи по оформянето на въпросите. Един от въпросите, който предлага Славчев, е свързан с междублоковите пространства. Според него там, където все още са общинска собственост, те трябва да бъдат дадени безвъзмездно на етажната собственост в блоковете. Така гражданите ще са отговорни за поддържането и използването им, а администрацията само ще следи дали се спазват правилата и ще налага глоби при лошо стопанисване или нарушения. Проблемът е обаче, че голяма част от междублоковите пространства са частни - това например предизвика проблемите с презастрояването на много места в "Младост".

Виж повече

Над 3800 доброволци са се включили досега в инициативата на Столичната община “София чисти”, която започна на 2 април, обобщава ТРУД. Вече са засадени 1400 различни видове дървета, храсти и цветя, боядисани са над 60 пейки и са почистени над 780 дка площ в междублокови пространства. Извозени са 1600 тона едрогабаритни отпадъци и 130 тона биоразградими отпадъци. Ще бъдат засадени дървета и цветя в училищните дворове, като най-активни са районите “Връбница”, “Красно село”, “Искър”, “Нови Искър”, “Лозенец”, “Средец” и “Надежда”, допълниха от общината. Екипи на Столичната община ще измият прилежащите площи около столичните храмове преди Великден. Дейностите с машинно миене ще се извършват през нощта, за да не се затруднява движението.

Виж повече

КЕВР е нарушила закона при скока на водата в София, пише МОНИТОР. Това е установила проверка на държавното обвинение, съобщи зам.-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова. Едно от тях е, че регулаторът не е изчислил нормата за възвращаемост и е приел записаната в концесионния договор стойност. Освен това прокуратурата е установила, че липсват и мотиви за използваната тарифа. Според данните на държавното обвинение КЕВР е изчислила през миналата година, че тази норма трябва да е около 10%. Освен това с решението КЕВР е в положение на обвързаност, което е допустимо само по страни на концесионния договор, каквато регулаторът не е.

Виж повече

България с най-висок ръст на производството в ЕС, сочи МОНИТОР. България отчита най-значително ускоряване на индустриалното производство на месечна база спрямо останалите страни членки в Европейския съюз през февруари. Това показват сезонно коригираните данни на Евростат, оповестени вчера. Най-голямо е повишението на индустриалното производство в България и Словения (3,6%), следвани от Унгария (3,4%) и Латвия (3,2%). Най- -сериозно понижение има в Ирландия (-15,5%), Франция (-1,6%) и Хърватска (-1,5%).

Виж повече

Изобретател патентова символ на БГ председателството, четем още в МОНИТОР. Проект на кинетична скулптура, която символизира човешкия разум е патентовал изобретателя от инж. д-р Георги Тончев.Той предлага тя да бъде поставена пред НДК и да бъде официалният символ на българското председателство на Съвета на Европа. Скулптурата изразява стилизирано физическия закон за разширяващата се Вселена . Според автора на предложението, това послание на човешкия разум към галактическите цивилизации е най-добре да бъде изпратено от територията на ЕС, където е най-значимото обединение на държави в световната история.

Виж повече




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират водата в част от ж.к. "Надежда 1" и ж.к. "Триъгълника-Надежда"

Във връзка с подмяна на спирателен кран в ж.к. "Надежда 1" и ж.к. "Триъгълника-Надежда", от "Софийска вода" предупреждават, че на 26 юни (сряда) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района между: ул. "Кирил Дрангов", ул. "Хан Кубрат", ул. "Стефансон", ул. "Виолетка" и "Ломско шосе". При продължителност на..

публикувано на 26.06.24 в 07:35
Мила Роберт

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт за роклята й с трибагреника на "София Прайд"

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт, съобщава БГНЕС. Тя участва в концерта на "София Прайд", където беше облечена в къса рокля с трибагреника. Малко по-късно я съблече и я хвърли на земята. Под нея певицата носеше същия модел рокля, но този път вместо в бяло, зелено и червено, тоалетът беше с цветовете на ЛГБТИ флага...

публикувано на 25.06.24 в 14:18

Игри, демонстрации и симулатори на Фестивала за безопасност на движението

Близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания са предвидени за Националния ден на безопасността на движението по пътищата , който ще бъде отбелязан на 29 юни, събота. Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с..

публикувано на 25.06.24 в 10:40

Тежка катастрофа с три жертви на пътя между софийските села Световрачене и Локорско

Тежка катастрофа с три жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата, негов спътник и пресичаща пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи..

публикувано на 25.06.24 в 10:07

Над 50% от лекарите у нас са били жертва на агресия

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия, а всеки втори медик е ставал обект на вербална агресия по време на работа.  Данните са част от социологически проучвания, направени по инициатива на Българския лекарски съюз. Резултатите от допитванията до лекари и до обществото ще бъдат представени днес на форум в София. Ще бъдат..

публикувано на 25.06.24 в 08:07

Всички детски градини в столичния район "Изгрев" ще работят през лятото

За пета поредна година всички детски градини в столичния район “Изгрев” ще работят през цялото лято, съобщи кметът д-р Делян Георгиев.  Разпореждането е от 2020 г., когато всички детски заведения, без изключение, работят през летните месеци. Допреди този период, се е спазвала практиката, както в повечето столични райони, да работят само..

публикувано на 24.06.24 в 14:22

Пазете Витоша от пожари

Забранено е паленето на огън на територията на Природен парк "Витоша" , припомнят оттам в започналия пожароопасен сезон. Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са..

публикувано на 24.06.24 в 13:14