Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Снимка: Мария Пеева

През последните седмици са убити десетки животни в Южния парк, Борисовата градина, „Младост“ и на още няколко места, пише ТРУД. Сигнали за посегателства срещу четириноги има в цялата страна. Масово тровят улични и домашни кучета по паркове и градинки в София. През последните седмици сигналите все повече зачестяват, вече са загинали десетки животни. „Това е масово явление и съвсем не са единични случаи. Научаваме за отровени кучета на различни места, и то на такива, където играят много деца“, заяви Явор Гечев от „Четири лапи“.
Наскоро кучета са отровени в „Младост 2, 3, 4“, в Южния парк, в Западния парк и в Борисовата градина, където са загинали и няколко домашни животни. Често препаратите убиват и улични котки, гълъби и свраки, които обикалят тези места.
Виж повече

Един милион са българите с хронични белодробни болести, а 150 хил. деца са с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и астма заради мръсния въздух, съобщава ТРУД. Това посочи проф. Коста Костов, завеждащ Клиниката по белодробни болести във ВМА. Ние сме начело в класацията по замърсеност, особено в големите градове. Близо един милион болни са с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и астма. Между тях са почти 150 000 деца”, заяви д-р Костов.
Виж повече

11 български плажа получават 5 звезди за качество със световния сертификат „Син флаг“ за тази година, пише МОНИТОР. Високото отличие, което оценява ивиците за качеството на морската вода, екологичност, безопасност, услугите и удобствата, които предоставят, ще получат „Оазис“, „Дюни“, „Созопол-Харманите”, „Поморие-Изток”, „Слънчев бряг-юг“, „Свети Влас-централен“, „Свети Влас-нов паж“, „Свети Влас-изток“, „Слънчев ден“. След двегодишно прекъсване през 2017 г. сертификат ще получи отново Албена.
Виж повече

Увеличението на учителските заплати ще е факт още през тази есен. Това обяви вчера финансовият министър Владислав Горанов минути след като пое отново властта от служебния министър Кирил Ананиев, пише СТАНДАРТ. В управленската си програма кабинетът "Борисов 3" записа двоен скок на заплатите на учителите в рамките на 4-годишен мандат. "Тази политика трябва да стартира още през 2017 г. и тя ще се стартира още от есента", посочи Горанов.
Виж повече

Рекорден ръст на минималната заплата догодина, двойно увеличение на учителските възнаграждения с първа стъпка още наесен, по-висок от планирания икономически растеж, ударно спестени пари от инвалидните пенсии . Тези щедри обещания и оптимистични прогнози направи финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от СЕГА. Горанов, който досега винаги е бил сдържан на обещания и пестелив на числа, вчера обяви, че е "напълно реалистично увеличение с 50 лв." още от 2018 г. на минималната работна заплата (МРЗ), което означава от януари тя да стане 510 лв.
Виж повече

Новоназначеният социален министър Бисер Петков обяви като приоритет реформата в експертизата на работоспособността и очаквания ефект върху инвалидните пенсии с цел по-справедливо разпределение на публичния ресурс, информира СТАНДАРТ. Очакванията са реформата да е готова в началото на 2018 година. По думите на Петков чрез ефектите от законодателните промени ще има възможност да се случи и преизчисляването на пенсиите, отпуснати преди 2010 г., със средния осигурителен доход за 2009 година, което е разписано в управленската програма.
Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново кола се качи на трамвайните релси на бул. "Цар Борис III"

Кола премина през огражденията и се озова на трамвайните релси. Инцидентът е станал на булевард "Цар Борис Трети" в столичния кв. "Лагера". Няма данни за пострадали при инцидента. Образувало се е задръстване, като т рамваите са били блокирани и в двете посоки.

публикувано на 14.06.24 в 10:52
паднал клон

Среднощна буря в София, счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:06
Камелия Нейкова

17-те български евродепутати в новия мандат

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати. По азбучен ред те са: Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС Ева Майдел от ГЕРБ-СДС Елена Йончева от ДПС Емил Радев от ГЕРБ-СДС Ивайло Вълчев от ИТН Илия Лазаров от..

публикувано на 13.06.24 в 17:31

В София парното поевтинява със 7%, токът поскъпва с 2,74 на сто

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране . Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%, а в Пловдив - с близо 8 на сто За София се предвижда по-ниска цена..

публикувано на 13.06.24 в 14:29

С Магдалена Малеева и Крис Клийв започват Летните литературни маршрути

Утре, 14 юни, започват новите летни литературни маршрути в София. Литературните разходки се организират от фондация "Прочети София".  Откриващото събитие е приятелски мач с участието на Магдалена Малеева, съчетан с разговор за каузите, политиките и честната игра. Гост ще бъде британският автор Крис Клийв. "Той говори за състезанието,..

публикувано на 13.06.24 в 13:45

От началото на годината директорът на “Топлофикация-София” пуснал 40 обществени поръчки за 217 млн. лв.

Емилия Ангелова, общински съветник от “Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)”, приветства подаването на оставка на директора на “Топлофикация-София” инж. Александър Александров. “Изключително много се радваме, че г-н Александров се вслуша в нашите призиви и днес подаде оставка. Съжаляваме обаче, че това се случва след..

публикувано на 13.06.24 в 12:16
Александър Александров

Шефът на "Топлофикация София" инж. Александров е подал оставка

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Александър Александров освобождава поста си. Това става, след като лидерът на "Спаси София" Борис Бонев изнесе информация, че Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която живее на семейни начала. "Взех решението да..

публикувано на 13.06.24 в 10:47