Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Слагат видеокамери и в детските градини в София, информира ТРУД. Столичната община започва работа по поставянето на видеонаблюдение във всички детски ясли в София. След това поетапно ще бъдат монтирани камери и в яслените групи в общинските детските градини, съобщи зам.-кметът на София по финанси Дончо Барбалов. Той обясни, че се предвижда камери да бъдат поставени в спалните и помещенията за игра и хранене. Записите ще се пазят 30 дни, като при съмнение за проблем или насилие директорите заедно с родителите ще могат да изгледат записите. По думите целта на мярката е най-вече да се даде спокойствие за безопасността на малките деца и спазването на правилата.

Виж повече

БГ ученици със злато и сребро от олимпиада по математика, извежда в заглавие МОНИТОР. Четири златни и два сребърни медали завоюваха българските ученици на 34-тата Балканска олимпиада по математика, която се проведе в Охрид, Македония от 2 до 7 май. Отборът на България спечели първото място с 226 точки от 240 възможни. Златни медали завоюваха Виолета Найденова и Кирил Бангачев от Софийската математическа гимназия и Константин Гаров и Атанас Динев от Природоматематическата гимназия в Бургас. Със сребро пък се върнаха Борислав Антов от СМГ и Иван Ганев от Американския колеж в София.

Виж повече

759 лв. стартова заплата за учител, 791 лв. за старши и 836 лв. за главен учител - с тези по-високи нива на минималните възнаграждения може да посрещнат новата учебна 2017/18 г. преподавателите у нас, сочи СЕГА. През уикенда новият просветен министър Красимир Вълчев съобщи, че обещаното двойно увеличение на учителските заплати през следващите 4 г. ще стане на стъпки, като първата ще се случи още през тази година. Според плановете това може да стане в началото на септември, а скокът да е с около 15%. Точните проценти и датата на очакваното увеличение тепърва ще се детайлизират, обясни министърът пред "Сега". За целта първо трябва да станат ясни параметрите на актуализираната 3-годишна бюджетна прогноза на правителството, в която се очаква процентът от БВП за образование да бъде повишен от сегашните 3.5%.

Виж повече

Няма да бъдат възстановени парите, които болниците са изхарчили по пациенти, приети и лекувани след изчерпването на финансовия лимит, наложен от НЗОК, научаваме от ТРУД. Това е станало ясно на заседание на надзорния съвет на здравната каса, проведено през април. По думите на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов „Ние писахме писмо на Министерството на финансите и те казаха – за надлимитна дейност пари няма да ви дадем.“ Така почти сигурно лечебниците няма да си получат средствата за 2016 г., които са в размер на близо 20 млн. лв. През февруари касата реши да изплати надлимитната дейност на лечебните заведения за 2016 г., за периода март – ноември, възлизаща на 19,5 млн. лв.

Виж повече

60% от фирмите имат намерение да увеличат заплатите през тази година, показва анкетно проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), цитирано от СТАНДАРТ. Това е сериозно увеличение спрямо 2015 г., когато само 34% от компаниите са планирали повишаване на възнагражденията. Явно все повече работодатели обмислят да вдигнат заплатите за да задържат кадрите си и да намерят необходимия персонал. Над 90% от фирмите имат затруднения при намирането на кадри. Затова 2\3 от анкетираните фирми имат намерение да инвестират в обучение на служителите.

Виж повече

София е на четвърто място по построени нови жилища през 2016 г, съобщава още СТАНДАРТ. Въведените в експлоатация нови жилища за година в цялата страна са общо 9342 броя, обявиха от НСИ. Като най-много нови къщи и апартаменти има в областите Бургас (2688 броя) и Варна (2563 броя). На трето място е Пловдив с 866 жилища, а столицата остава на четвърто място с 465 жилища. Това се дължи на продължаващото строителство на ваканционни имоти и хотели край морето, както и на бума в развитието на индустриалните зони край Пловдив, което води до наемане на повече кадри, и съответно до търсене на апартаменти.
Виж повече

С ябълки спасяват най-младия мечок в Белица, извежда в заглавие ТРУД. С меню от плодове и зеленчуци, сред които най-любимото нещо са ябълките, мечето Рику се приобщава към новия си дом в България. Той е най-новият и най-младият обитател на парка за танцуващи мечки край Белица, след като бе спасен от двор в Албания със съдействието на международната организация “Четири лапи”. Мечето е у нас от 6 дни, като се планира в понеделник или вторник да бъде пуснато от карантинното отделение, в което се намира, за да опознае природата, съобщи пред “Труд” управителят на парка за танцуващи мечки Димитър Иванов.

Виж повече



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отново кола се качи на трамвайните релси на бул. "Цар Борис III"

Кола премина през огражденията и се озова на трамвайните релси. Инцидентът е станал на булевард "Цар Борис Трети" в столичния кв. "Лагера". Няма данни за пострадали при инцидента. Образувало се е задръстване, като т рамваите са били блокирани и в двете посоки.

публикувано на 14.06.24 в 10:52
паднал клон

Среднощна буря в София, счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:06
Камелия Нейкова

17-те български евродепутати в новия мандат

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати. По азбучен ред те са: Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС Ева Майдел от ГЕРБ-СДС Елена Йончева от ДПС Емил Радев от ГЕРБ-СДС Ивайло Вълчев от ИТН Илия Лазаров от..

публикувано на 13.06.24 в 17:31

В София парното поевтинява със 7%, токът поскъпва с 2,74 на сто

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране . Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%, а в Пловдив - с близо 8 на сто За София се предвижда по-ниска цена..

публикувано на 13.06.24 в 14:29

С Магдалена Малеева и Крис Клийв започват Летните литературни маршрути

Утре, 14 юни, започват новите летни литературни маршрути в София. Литературните разходки се организират от фондация "Прочети София".  Откриващото събитие е приятелски мач с участието на Магдалена Малеева, съчетан с разговор за каузите, политиките и честната игра. Гост ще бъде британският автор Крис Клийв. "Той говори за състезанието,..

публикувано на 13.06.24 в 13:45

От началото на годината директорът на “Топлофикация-София” пуснал 40 обществени поръчки за 217 млн. лв.

Емилия Ангелова, общински съветник от “Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)”, приветства подаването на оставка на директора на “Топлофикация-София” инж. Александър Александров. “Изключително много се радваме, че г-н Александров се вслуша в нашите призиви и днес подаде оставка. Съжаляваме обаче, че това се случва след..

публикувано на 13.06.24 в 12:16
Александър Александров

Шефът на "Топлофикация София" инж. Александров е подал оставка

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Александър Александров освобождава поста си. Това става, след като лидерът на "Спаси София" Борис Бонев изнесе информация, че Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която живее на семейни начала. "Взех решението да..

публикувано на 13.06.24 в 10:47