Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Проверяват сделки с електронни пари, съобщава ТРУД. Сделки с електронни валути ще бъдат проверявани за пране на пари. Това ще става, ако платежният инструмент е презаредим или има максимален месечен лимит на плащания при покупко-продажби за над 150 евро, използва се само за купуване на стоки или може да се захранва с анонимни пари. Това е записано в проект на Закон за мерки срещу изпирането на пари, обявен от ДАНС и МВР за обществено обсъждане. Според документа задължително ще се проверява клиент, включително и политици, който открива сметка или извършва банков превод за над 15 000 евро или сделки за над 5000 евро в брой.

Виж повече

Фонд финансира социалните услуги в София, пише още ТРУД. Столичната община създава специален фонд за подпомагане на полезни идеи в сферата на социалните услуги, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Очаква се финансовият инструмент да заработи догодина. Той ще подкрепя проекти на неправителствени организации, с които местната управа си сътрудничи. Целта е да се увеличи качеството на помощта, предлагана на хора с увреждания и всички други уязвими социални групи. В София функционират над 75 социални услуги, като 31 се изпълняват от 20 НПО-та като външни доставчици.

Виж повече

31 на сто от новите жилища са с три стаи, сочи проучване на Националния статистически институт за периода януари-март, цитирано от МОНИТОР. Най-висок е делът на апартаментите с две стаи, като те са 38,4% от всички новопостроени домове в периода. С най-нисък дял са жилищата с шест и повече стаи, като те са една 3 на сто. А общо в периода януари -март въведените в експлоатация сгради са 462, а броят на жилищата в тях достига 1751. Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна - 78 сгради с 460 жилища в тях, Бургас - 75 сгради с 362 жилища, и Пловдив - 55 сгради със 157 жилища.

Виж повече

Възрожденски балкон в панелен блок в Пловдив предизвика дискусии в социалните мрежи, четем в ТРУД. Преустроената тераса е в панелен блок в квартал „Христо Смирненски”. Районното кметство назначи проверка дали преустройството е законно. Терасата на третия етаж се сдобива с възрожденския си вид в далечната 1996-та година. Собственикът Румен Димитров е завършил специалност „Реставрация и консервация” и дълго време мечтаел да превърне балкона си в малко подобие на къщите от Стария Пловдив. Финансовата криза по това време обаче не му позволила да осигури средства, с които да изографиса старинни чердаци и алафранги по фасадата на терасата. Повечето от съседите одобряват идеята му и даже се гордеят с блока си.

Виж повече

Търсят с лазери храма на Хераклея Синтика, информира СТАНДАРТ. Археолозите ударно работят в античния град Хераклея Синтика край храма на Ванга в местността Рупите. "Продължаваме да разкриваме северната част на форума на централния площад на града от римско-императорско време", съобщи директорът на НАИМ-БАН доцент д-р Людмил Вагалински, който е ръководител на екипа. Ще бъде разкрито селището на юг, за да стигнат до южната стена на масивната и висока 5 метра 18-вековна сграда на базиликата. На изток също има данни за интересни архитектурни детайли. Със сигурност там има друга обществена сграда, най-вероятно това е храмът. Има и други запазени архитектурни останки, които са на 5 метра дълбочина от сегашната повърхност в района на Хераклея Синтика. Преди време бе направено сериозно проучване с георадар. Този метод е разработен от НАСА. Той регистрира промените в електрическите характеристики /проводимост и диелектрична проницаемост/ на средата, които са в пряка зависимост от вида на почвите и скалите и от физичните и химичните свойства, като за целта се използват високочестотни електромагнитни вълни. И помага много за локализиране на подземни архитектурни обекти и гробници.

Виж повече

Онколекарства за половин милион изтекли в канала, разкрива МОНИТОР. Това става ясно от справка на Националната здравноосигурителна каса, предоставена на „Монитор”. През 2016 г. 15 районни здравноосигурителни каси са направили проверки в общо 54 лечебни заведения в областта на химио- и лъчетерапията и хематологията. За откритите нарушения касата е поискала санкции от порядъка на 713 000 до 1 780 000 лева. Оказва се, че химиотерапевтите не си дават труд да комбинират за вливания по едно и също време пациенти, които са на едни и същи цитостатици, а отварят нов флакон за всеки от тях, като остатъкът, който в повечето случаи може да се влее на още един човек, се изхвърля и се отваря нова опаковка.

Виж повече

Шипове и алергии влияят за болестта на Мениер, предупреждава СЕГА. За повечето хора смяната на времето води до дискомфорт в някаква степен, но има група пациенти, при които идването на пролетта може да е пълен кошмар. Това са хората с болест на Мениер и при голяма част от тях смяната на времето отключва кризи на заболяването, при които нормалният живот е почти немислим. Болестта, или синдромът на Мениер, представлява невъзпалително заболяване, причиняващо нарушение във функцията на вътрешното ухо, а оттам и сериозни смущения в слуховия и вестибуларния апарат. Обикновено заболяването се характеризира с периодично повтарящи се пристъпи на замайване и шум в ушите, както и с нарушения в слуха. Пациентите получават частична или пълна загуба на слух, която обикновено засяга едното ухо и е по-изразена при ниски честоти.

Виж повече

„Сфумато” се превръща в циркова арена, научаваме от СЕГА. Истинско цирково шоу с фокуси, акробатични номера, жонгльорство, кънки, дори спиритичен сеанс, при който бива извикан духът на Наполеон, предлага "Оптически илюзии". Това е премиерното заглавие в афиша на Театрална работилница "Сфумато", съвместна продукция с Good Times. Режисьор е Катя Петрова, чийто куклен спектакъл за възрастни "Семейство Замза" получи наградата "Икар 2016". Новата й постановка се базира на текстове на Даниил Хармс, Михаил Булгаков и полския поет Юлиан Тувим, творили през първата половина на XX век. Режисьорката ги определя като автори, интерпретиращи духа на своето време по сходен начин, а именно - с аромата на лудостта, която ни заобикаля и днес. И за тримата абсурдът не е средство, а стратегия.

Виж повече

"Епика" подгряват със симфоничен метъл "Еванесънс", четем още в СЕГА. Фестивалът Hills of Rock продължава да добавя нови имена към първото си издание. Последното попълнение са холандците "Епика", известни със своето симфонично метъл звучене. Те ще свирят в първия ден на фестивала - 30 юни, преди хедлайнерите на вечерта "Еванесънс. Освен звездите "Еванесънс", "Гуано ейпс" и "Епика", сред обявените за момента групи на феста Hills of Rock са Three Days Grace, Raveneye, Basska, Conquering Lion, Shazalakazoo, както и българските "Уикеда", "Мерудия", "Севи", "Силует", "Парапланер", Hayes & Y и др. Билетът за двата дни на фестивала струва 90 лв.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеята за велоалея по бул.

Започва трансформация на булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Фритьоф Нансен" и "Ген. Скобелев"

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението на колите, информира зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Днес той представи проект за изграждане на нова бус лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий”, премахване на велоалея..

публикувано на 26.04.24 в 17:12
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Делото за кметските избори в София отложено за 7 юни

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да обяви за победител Васил Терзиев на 7 юни - два дни преди вота 2 в 1, в който Григорова се регистрира да..

публикувано на 26.04.24 в 14:38
Димитър Божилов, кмет на столичния район „Триадица“

Кметът на район "Триадица" предлага "квартал на обезщетените"

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи, защото е по-евтин, по-бърз, властнически способ. С това решение на КС общината беше поставена в..

публикувано на 26.04.24 в 12:59

Подлезът при метростанцията на Централна гара тъне в мрак

За изключително сериозен проблем за над 2 милиона столичани и гостите на София алармираха жители на града.  Осветление в подлеза на една от ключовите метростанции – тази на Централна гара, няма, а всичко там е потънало в мрак, разказват те. "На вниманието на г-н Терзиев, кмет на София. Нищо не се вижда на тази снимка, защото липсва..

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Пред КНСБ поставят венци за загиналите от трудови злополуки

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в зала "Европа" ще бъдат връчени годишните награди, с които КНСБ отличава работодателите, постигнали..

публикувано на 26.04.24 в 08:20
Стадион

Стадиони в "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" бяха прехвърлени от държавата на общината

Столичният общински съвет (СОС) одобри доклад относно безвъзмездно прехвърляне от държавата на Столичната община на правото на собственост върху недвижими имоти в районите "Подуяне", "Красна поляна" и "Средец" . Вносители на доклада са кметът на Столичната община Васил Терзиев, председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, съвместно с..

публикувано на 25.04.24 в 15:45

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59