Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Системите на НАТО, ЕК и ЕС не са пострадали от глобалните кибератаки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисията няма данни за нанесени щети на нейните служби или на други институции на ЕС от кибератаките през последните дни, съобщи говорителят Маргаритис Схинас:

Употребата на кибератаки с престъпни цели е нарастваща заплаха, която изисква глобален отговор от ЕС и неговите държави-членки. Всички засегнати страни, частни и обществени, трябва сериозно да се отнесат към отговорностите си.  ЕК е в пряк контакт с европейския център срещу киберпрестъпления в Европол и следи отблизо развитието на ситуацията.


Системите на НАТО също не са пострадали от глобалните кибератаки,  уточниха за програма "Хоризонт" от Алианса.

Не разполагаме с никакви доказателства, че някоя от системите на НАТО е била засегната, заяви официален представител на организацията след запитване на БНР.

Алиансът разполага със специално звено от 200 компютърни експерти близо до белгийския град Монс, което следи за хакерски атаки денонощно. Киберзащитата на НАТО покрива над 50 обекта, включително новия изнесен команден център по източния фланг, базиран в българската столица София. Защитата на интернет пространството на национална територия е главна отговорност на службите на всяка отделна държава, а НАТО има само поддържаща и координираща роля. 

От военната организация уточниха, че техните експерти продължават да следят глобалното разрастване на кибератаката във всички съюзнически държави и съвместно с партньорските фирми от интернет индустрията чрез специална платформа за обмен на данни в реално време свързани с компютърните вируси.

Екипите на Алианса имат готовност да окажат незабавна помощ на всяка от страните-членки, ако такава бъде поискана.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.