Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 хиляди бежанци са прехвърлени от Италия и Гърция в други държави от ЕС

Днес ЕК публикува поредния си доклад за изпълнението на квотната система, а утре евродепутатите ще гласуват резолюция с призив за ускоряване на процеса на преместване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

18 хиляди бежанци са преместени от Италия и Гърция в други държави от ЕС до този момент, съобщи в Европейския парламент комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. Той поиска помощ от евродепутатите да убедят правителствата на държавите да прилагат по-бързо схемата за квотно разпределение на бежанците. Според Аврамопулос тя е в полза не само за Италия и Гърция, но за всички европейски страни. 

До септември ЕС обеща да разпредели по квоти общо 160 хиляди души. Ако има политическа воля, тази цел може да бъде изпълнена, допълни комисар Аврамопулос:

В момента 12 500 кандидати с право на убежище в Гърция и около 4000 в Италия са регистрирани и чакат да бъдат преместени. За съжаление има няколко държави в ЕС, които не са приели нито един човек. Това е в нарушение на техните задължения. Релокацията трябва да се изпълнява от всички, а не само от някои членки. Правителствата освен това трябва да се въздържат от рестриктивни и субективни предпочитания. Те водят до забавяне на процедурите по трансфер, особено за уязвими категории като малолетните без придружител.

Този следобед ЕК ще публикува поредния си доклад за изпълнението на квотната система, а утре евродепутатите ще гласуват резолюция с призив за ускоряване на релокацията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.