Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърмен отбелязва с протестно шествие две години от сблъсъците с ромите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С протестен митинг-шествие тази вечер в Гърмен ще бъдат отбелязани две години от масовите сблъсъци между жители на селото и живеещи в ромския квартал „Кремиковци“, които доведоха до извънредни мерки за сигурност в продължение на повече от месец. Според местното сдружение „Бъдеще за община Гърмен“ нито един от проблемите не е решен.

Масовият бой, който изпрати четирима мъже в болница, а 12 бяха арестувани, се случи в навечерието на 24 май 2015 година. Това отключи сериозно напрежение между ромите и останалите жители на общината, които в продължение на месец организираха ежедневни протестни митинги с настояване институциите в държавата да наложат законността в Гърмен и да решат проблема с незаконното строителство в ромската махала. Последваха показни акции на Държавна агенция „Национален строителен контрол“, която потвърди заповедите за принудително премахване на 125 незаконни постройки и събори 11 от тях. След това процесът спря заради невъзможността на местната власт да осигури временен подслон на семействата, останали без дом.

Няколко пъти кметът на общината Минка Капитанова внася предложение в Общинския съвет за изготвяне на регулационен и подробен устройствен план на квартал „Кремиковци“, който и към момента е със статут общинска земеделска земя, но според жителите на Гърмен и околните села това ще узакони ромското гето.

Инициативен комитет от село Марчево, в чието землище е ромската махала, поиска бъдещето на земеделския масив да бъде решено с референдум. Той е насрочен за 18 юни със заповед на областния управител, но местните законодатели искат отлагането му, са аргумента, че времето не е достатъчно, за да се подготвят изборните книжа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.