Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Влак на буквите“ и „Тракийски романс“ пуска за 24 май БДЖ

В Сърбия „Шарганската осмица“ е туристическа атракция

3
Снимка: БДЖ
„Влакът на буквите“ тръгва в 10,45 ч. на първи коловоз на Централна гара София по пътя към знанието, любопитството и просветата. 130 ученици и преподаватели, избрани от инспекторатите по образованието, ще бъдат специални гости. Влаковата композиция ще бъде теглена от любимия на всички парен локомотив Баба Меца. По същото време към Пловдив „Тракийски романс“, теглен от най-бързия ни парен локомотив, развиващ скорост 120 км/ч. Повече за празника на книжовността на колела разказва Лияна Панделиева – ръководител „Връзки с обществеността“ на БДЖ.

А доказателство за това, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му вече има - теснолинейката "Шарганска осмица" в Сърбия. Защото имало едно време един теснолинеен влак, който всички с любов наричали Чира. Той си проправял път из внушителните пейзажи на Сърбия и Босна, от Белград към Сараево. Чира возел всички, а за децата от крайпътните села бил най-очакваната радост – да излязат в часа, когато влакът минава и да му помахат оживено за късмет. Но в средата на 70-те Чира трябвало да отстъпи път на новите и бързи железници и бил спрян. Хората се сбогували с него като с близък човек и дълго не спирали да тъгуват. И ето оказва се „Животът е чудо“. Прочутият филм на Кустурица дава нов живот на Чира и сбъдва мечти с "Шарганската осмица", както днес се нарича теснолинейката. А движението ръководи Здравка Райович – с широка усмивка и сърце, вече 30 години в служба на железниците в Сърбия.

„10 години от 30-годишната ми работа в железниците са минали тук с „Шарганската осмица“, казва тя. - А любовта към живота на колела съм наследила от моя баща, който също беше железничар. Дъщерите ми не поеха по моя път, но може би някой от внуците ми ще го продължи.

Хората обичат да се возят на „Шарганската осмица“, а на нас работата ни харесва, защото предизвикваме усмивки. Идват туристи от целия свят, а ние се стремим те да бъдат винаги доволни, с добри впечатления и да идват отново и отново. Успехът в работата се дължи и на големия ни опит. Това, че с колегите се познаваме много добре като хора и професионалисти, ни помага да бъдем добър екип. За да си добър в работата си, трябва да я обичаш и да си отдаден на нея, да правиш всичко от сърце. Като ръководител движение моите задължения са да обединявам усилията на всички колеги. А те отлично знаят своите отговорности и това какво е сигурност наистина не можем един без друг. Както всички хора и аз обичам да пътувам, макар да нямам много време за това. Миналата година бях в Чехия, преди това в Унгария, а може би някой ден ще дойда и при вас.“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Четири лапи": Българските зоопаркове се придвижват бавно към стандартите

Повече от 10 години организация за защита на животните "Четири лапи" работи за подобряване на условията на животните в българските зоопаркове. От фондацията следят и сигнализират за проблеми при отглеждането на големи котки, мечки и други диви животни в различни зоологически градини в България . В следствие на дългогодишната работа..

публикувано на 06.08.24 в 13:55

Преображение Господне - духовните ни очи да се отворят за пълното богопознание

На 6 август Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Началото на празника идва от първите векове на християнството и е свързано с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици. Пред БНР-Радио София за..

публикувано на 06.08.24 в 12:41

Водната терапия е подходяща и при физически, и при интелектуални затруднения

Водата крие в себе си терапевтична сила, която може да бъде незаменим помощник на рехабилитаторите, които се грижат за деца и възрастни с двигателни увреждания и проблеми в развитието. В това са убедени специалисти и благодетели от Фондация "Сийдър". Водата и движението във водна среда помага за подобряване на мускулния тонус,..

публикувано на 06.08.24 в 11:18
Снимка: Национален музей „Земята и хората“

Музеят "Земята и хората" с четири временни изложби през август и концерт за Деня на милосърдието

Националният музей „Земята и хората“ представя четири временни изложби през август. По повод Денят на милосърдието - 6 август от културната институция организират и концерт от ХХ Юбилеен фестивал „Изкуствата за Земята". Събитието е посветено на състраданието към жертвите на атомните бомбардировки през Втората световна война. Музеят предлага..

публикувано на 06.08.24 в 10:34

Практикуваме уейкборд и йога в близост до София

На 10 август 2024 г. момичетата от Wild-berries канят всички любители на уейкборда на Wake & Flow ден на язовир Алино. Всеки, който е начинаещ или напреднал в този спорт, ще може да се качи на дъската и да се плъзне по водната повърхност, теглен от специален влек. "Хубавото при този спорт е, че можете още в деня да се научите да се возите и да се..

публикувано на 06.08.24 в 08:50

Променлива облачност с температура в София около 29°

През деня облачността ще е променлива, по-значителна в следобедните часове над Източна България и планините, и на места там ще превали и прегърми. По-интензивни и на повече места ще са явленията в североизточните райони, съобщиха от НИМХ. Вятърът в цялата страна, най-късно в крайните източни райони, ще се ориентира от северозапад и ще се усили до умерен,..

публикувано на 06.08.24 в 07:35
Снимки: Надежда Герова

От Моста на влюбените до Златните мостове без велосипед

Витоша привлича скиорите през зимата, но в летния сезон напливът от туристи сякаш драстично се увеличава, и то не само през уикендите. Пътуването до близка до София планина се обслужва и от две автобусни линии – 61 и 66. Разписанието на двата автобуса е на всеки 30 минути както през делнични дни, така и през уикенда. Маршрутът на..

публикувано на 05.08.24 в 17:42