Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Класическото образование – ключ към задълбоченото опознаване на света

Снимка: Архив

Националната гимназия за древни езици и култури „Константин-Кирил Философ” е единственото средно училище у нас, което дава възможност за класическо образование. Възможност, която се появява след като за четири десетилетия традицията на класическите лицеи в страната е прекъсната. „Гимназията е рожба на идея, която тръгва от Софийския университет”, разказва Гергина Тончева, създател и дългогодишен директор на училището. „Именити наши учени от катедра „Класическа филология”, „Старобългаристика”, „Кирило-Методиевистика”, Историческия факултет няколко години наред правят усилени опити да убедят съответните институции, че България не може да бъде без своето класическо образование. И успяват. На 10 октомври 1977 година е открита Националната гимназия за древни езици и култури.” По повод Празника на славянската писменост и култура, разговаряме в „Радиоприемница” с Гергина Тончева и с Лидия Домарадска, също един от създателите на училището и преподавател по латински език, както и с Борислав Петров, тазгодишният носител на първа награда от един от трите най-престижни конкурса за превод от латински език в света, който се провежда град Веноза, Италия.

„От нашия духовен корен ние тръгнахме и при създаването на новото класическо училище на България. В нашето духовно начало лежи именно класическото, което се изразява в изучаването на старогръцки и латински, и новото, което дойде със създаването на гимназията - ние положихме началото и на изучаването на старобългарския език, което го успореди с изначалните класически езици, продължава Гергина Тончева.

Може би най-ценното, което тези учени с международно признание и изключителни заслуги за хуманитаристиката са дали, е връзката между различните научни дисциплини и освен, че в гимназията се изучават такива уникални езици - латински, старогръцки, старобългарски, се изучават и другите дисциплини в контекста на класическата култура. Ние сме неразривна част от европейската културна общност и това много добре показва на младите хора колко ценно е да познаваш достиженията на тази култура, да познаваш добре миналото си и колко много помага то при изграждането на една образована, културна нация, която цени това наследство, допълва Лидия Домарадска, която в последните две години подготвя и Борислав за престижното състезание по латински език.

Самият Борислав, който завършва Класическата гимназия тази година, обобщава: „Когато се запознаеш с историята, ти опознаваш и съвремието. Нещата се повтарят и ти имаш една база, на която можеш да изграждаш и да се развиваш. И това е нещо, на което само класическото образование и хуманитаристиката могат да те научат.”

Още за конкурса, класическото образование и смисъла да познаваме миналото си вижте във видеото




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екзотичните животни в България и законни ли са те

Кои са екзотичните животински видове и при какви условия трябва да се отглеждат като домашни любимци? Християн Христов, директор на Центъра за защита на природата и животните в Добрич, където се отглеждат представители на различни видове, които са били конфискувани от властите. Християн Христов, директор на Центъра за защита на защита на природата..

публикувано на 09.08.24 в 18:24
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов за политическата ситуация в България

Анализ на събитията, белязали изминаващата седмица, включително одобрените от НС промени в Закона за училищното и предучилищното образование, с които се забранява пропагандирането на нетрадиционата сексуална ориентация в учебните заведения. Коментар по темата направи политологът Иво Инджов. "Усилията на политическите сили се съсредоточиха върху..

публикувано на 09.08.24 в 16:40
Вяра Николова - млад журналист, изследовател на култура

Медиите за култура през погледа на младия изследовател Вяра Николова

Културната журналистика в България и мястото на безплатните издания  е тема на дипломна работа и изследване, което Вяра Николова прави между 1 октомври 2023 и март 2024 година  С анализ на няколко издания в този период, тя се дипломира във Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) на Софийския университет. Споделя, че..

публикувано на 09.08.24 в 15:02

Електрическите тротинетки са най-безопасни

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 09.08.24 в 14:58

Египетският лешояд се завръща у нас от ръба на изчезването

Емблематичният египетски лешояд се завръща от ръба на изчезването, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Оттам са установили рекорден брой от 35 заети гнездови територии от египетски лешояди. Установеното увеличение е с близо 20% спрямо предходната година и по този начин световно застрашеният вид у нас се възстановява до..

публикувано на 09.08.24 в 13:06
Виктор Лилов

Виктор Лилов: Добре е това, което правим да ни доставя удоволствие, за да имаме волята да го правим

В предаването "Радиокафе" разговаряме с  единствения европеец в "топ 10" на Международната олимпиада по биология, в която е и победител. Виктор Лилов печели два златни медала в олимпиади на две различни науки – биология и химия, където хората се състезават на базата на своите интелектуални познания.  Той е на 17 години, завършил Софийската..

публикувано на 09.08.24 в 13:02

Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето"

За поредна година община Копривщица и Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев - 1869 г." организират Летни фолклорни празници "С Копривщица в сърцето". На 9 и 10 август, в града ще се проведе, както местните жители го наричат, т.нар. малък събор, сподели пред Радио София Стоян Павлов - председател на Народно читалище "Хаджи Ненчо Палавеев -..

публикувано на 09.08.24 в 11:27