Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Радев на инспекция на ГКПП Кулата

ГКПП "Кулата - Промахон"
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев ще инспектира организацията на работа на граничния пункт Кулата. Заедно с него ще бъдат главният секретар на МВР Младен Маринов и директорът на Гранична полиция - Смолян Стоян Мандаджиев

Ден след като от Съюза на българските транспортни работници и Националното сдружение на българските превозвачи обявиха, че от понеделник започват протести заради километричните опашки на граничния пункт, Радев ще проверява на място каква е ситуацията.

Въпреки активността на държавните институции, ангажирани с граничния контрол, собственици на фирми за товарни превози и синдикалната организация на транспортните работници са категоричниq че  в понеделник, 29-r май , излизат на протест, за да покажат, че това, което се случва на  „Кулата“ не е нормално за вътрешна европейска граница. Ако няма с кого да водят диалог и преговори, те планират да затворят пътя преди граничния пункт.   

От днес на граничния контролно-пропускателен пункт Кулата ще бъде отделен кантар за обработка на празни камиони и товарни микробуси, за да бъде облекчен трафикът. За това са се договорили представители на Съюза на международните превозвачи, Агенция "Митници" и МВР.  

Агенция "Митници" и Съюзът на международните превозвачи са се договорили и за ежедневен оперативен обмен на информация за своевременното отстраняване на проблеми, възпрепятстващи трафика през граничните пунктове. Въпреки това, контролът няма да бъде занижаван, защото борбата с контрабандата и със сивия сектор остават приоритет за Митниците и МВР.

Засега основен проблем остава ремонтът на гръцкия пункт Промахон, като идва след приключването му ще могат да се взимат допълнителни мерки за улесняване на трафика там, коментират от Агенция "Митници".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.