Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът за ново европейско кино "Златната липа" представя в Стара Загора 42 филма

В Стара Загора започва Петото издание на международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“. Той ще бъде открит с прожекцията на българския игрален филм „12 А“ от режисьорката Магдалена Ралчева, която е създател и изпълнителен директор на фестивала. Творбата  ще бъде показана пред публика в България за първи път след Кан и Рим.

Селекцията включва 42 игрални, документални и анимационни филма от 17 европейски страни, девет игрални са в конкурсната програма, ще ги оценява петчленно международно жури, начело с актьора Владимир Пенев.

Кинокритикът Людмила Дякова посочи, че е много трудно да се намерят филми, които да не са показвани досега и да са на най-високото ниво на европейско кино:

Можем да откриваме и цели кинематографии като датската, латвийската, а публиката има възможност да проследи през тези пет години как се представят и как се развиват тези кинематографии.

Според Магдалена Ралчева, за пет години фестивалът е създал и своя публика:

Ние развихме вкус, усет и разбиране към тези различни европейски кинематографии, заяви тя.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.