Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоран Заев е на първото си официално посещение в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият македонски премиер Зоран Заев е на първо официално посещение в Брюксел. Неговото коалиционно правителство дойде на власт след тежка политическа криза и междуетническо напрежение в Република Македония, която предизвика безпокойството на съседните ѝ държави, на ЕС и НАТО.

Социалдемократическият лидер Зоран Заев оглави кабинет - в коалиция с албанските партии на Македония, като обяви за свой приоритет бързото членство в ЕС и в НАТО.

Очаква се новият македонски премиер първо да разговаря в ЕК с върховния представител по външната политика Федерика Могерини и с комисаря по разширяването Йоханес Хан. После Зоран Заев ще се срещне с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, а следобед ще бъде приет от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Преди 8 години Еврокомисията препоръча формално започване на преговори за членство с македонците, но от тогава Гърция блокира процеса заради конституционното име на страната. Атина налага вето на членството на Скопие и в НАТО. България също има резерви към евроатлантическата интеграция на Македония, като настоява за двустранен договор, с който да реши междусъседските проблеми, свързани с езика на омразата, изопачаването на исторически факти и дискриминацията на българските граждани.

Заради продължителната вътрешнополитическа криза от 2015 година насам обаче Еврокомисията обвърза препоръката си за започване на преговори с пълното прилагане на Споразумението от Пържино. Съгласно текста, подписан от Зоран Заев и останалите водещи политически лидери в страната, специалният прокурор назначен по скандала с подслушването от тайните служби, трябва да може да разследва и повдига обвинения срещу отговорните лица. Брюксел очаква от правителството на Заев и редица реформи за върховенство на закона, независимост на медиите и други структурни промени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.