Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

„Евромакс сървисъс“: Оттегляме се от Трън, извежда в заглавие ТРУД. „Във връзка с негативната кампания, предшестваща проведения на 11.06.2017 г. местен референдум, „Евромакс сървисис“ не може да оцени инвестиционната среда в момента като благоприятна за реален „светъл“ бизнес, нито за постигане на хармонични отношения с местната общност, каквато е нашата кауза“, заявиха от компанията в отворено писмо. "Независимо как ще се произнесе съдът за законосъобразността на референдума, ние се оттегляме от Трън и преустановяваме работата на Информационния център в града“.

Виж повече

Износът на лекарства от България се е увеличил три пъти за последните 15 години, отбелязва МОНИТОР. Става въпрос за периода 2001 – 2016 г. Това показват данните от анализ на Евростат за търговията с лекарства в Европейския съюз през миналата година. През 2001-а експортът на медикаменти от нашата страна възлизал на 91 млв. Евро, докато през 2016-а сумата вече е 266 млн. евро.

Влиза в сила новият роуминг, припомня СТАНДАРТ. Съгласно новите правила, когато са в роуминг в Зона ЕС, клиентите могат да ползват включените в техните абонаментни планове национални минути и SMS-и за разговори и изпращане на текстови съобщения до номерата от всички мрежи в Зона ЕС без допълнителна такса. След изчерпването им абонатите ще плащат потреблението си по цените за обаждания и SMS в абонаментния си план. Входящите обаждания и SMS-и няма да се таксуват. Ако абонатите имат МВ за национален мобилен интернет, ще могат да ползват всички MB и в роуминг в зона ЕС.

Виж повече

От днес роумингът в ЕС ще е без допълнителни такси, но не така стоят нещата със съседните страни – Македония, Сърбия и Турция, които са предпочитана дестинация за летните отпуски на много българи. ТРУД помества сравнение на актуалните цени и офертите на трите български телекома при пътуване по тези дестинации.

БНТ получи 7,6 млн. за БГ председателството, информира СТАНДАРТ. Общо 7,6 млн. лева ще струва медийното отразяване по Българската национална телевизия (БНТ) на предстоящото председателство на Съвета на ЕС у нас. Правителството направи на редовното си заседание вчера промени в утвърдения бюджет за разходи по подготовката и провеждането на БГ председателството. Според тях от държавната хазна през тази година ще бъдат дадени на БНТ 5,6 млн. лв., а през 2018 г. още 2 млн. лв. Националната телевизия като домакин има ангажимента да осигури медийно покритие, продуциране и излъчване на събитията по време на Българското председателство.

Виж повече

НОИ пише на 83 хиляди българи, че навършват пенсионна възраст, четем в СЕГА. Подобни писма от осигурителната институция ще изпращат за първи път, като целта е хората, които искат да излязат в пенсия и да спрат да работят да имат достатъчно време и да започнат да си подготвят документите. От осигурителният институт коментираха, че нямат данни колко от хората, които ще навършат годините за пенсия, всъщност имат и изискуемия стаж да се пенсионират. Такава пълна информация има само за започналите да се осигуряват от 2000 г. насам. И през 2018 г. ще продължи плавното затягане на условията за пенсия на масовата трета категория. Тогава жените ще могат да се пенсионират на 61 години и 2 месеца, ако имат 35 години и 6 месеца осигурителен стаж. За мъжете условията са да имат навършени 64 години и 1 месец и 38 години и 6 месеца стаж.

Виж повече

Над 30 становища за киселото мляко На 16 юни ще стане ясно дали идеята да се превърне в йогурт ще бъде приета, изтъква ТРУД. Мненията са поляризирани, но засега превес имат поддръжниците на идеята. От Национална асоциация на млекопреработвателите /НАМ/ призовават да не се променя стандарта и предупреждават, че предложението „би се отразило негативно върху запазването на стандарта и възможността за контрол на този все пак открояващ се за България уникален продукт“.

Виж повече

"Музикални скулптури" - така се нарича експозицията на младите български художници Мартин Трифонов и Мартиан Табаков, която жителите на чешката столица гледат тези дни, научаваме от страниците за култура в СЕГА. Двамата възпитаници на Националната художествена академия гостуват в салона на Българския културен институт в Прага, където действително изложеното може да бъде видяно, но и чуто. Фигурите са изработени в бяло и черно, а сюжетите предизвикват разнообразни асоциации - понякога със сигурност надхвърлящи замисъла на авторите. Макар че те очевидно са изградили и изграждат взаимно своя почерк и трябва да им се признае - имат замах и желание да са нови и различни. Всъщност това са скулптури, които издават звук и това е интересно като естетическа симбиоза.

Виж повече


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37