Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тетевен - с дъх на детство, саламура и гледки като от "чуден рай"

С град Тетевен винаги ме свързват положителни емоции от детството ми, когато за да избягам от софийската жега, гостувах на мои братовчеди там. Спомням си зелените хълмове, балканският хлад, бистрата река, игривите светулки. С годините летата ми ставаха все по-кратки и заети, а пътуванията до това прекрасно градче намаляха. Оказа се, че сме били разделени цели 15 години, но преди дни се завърнах там с усмивка и вълнение.
Малко неща се бяха променили – хълмовете все така зелени, хората все така приветливи.

Всъщност празникът на тетевенската саламура ме накара да се завърна в града. Макар че аз не съм почитател на саламурената рибена чорба, тя беше „звездата“ на централния площад „Сава Младенов“.
От местните хора разбрах, че честванията се провеждат през последните 2 години, а самата чорба е перфектното мезе за ракия. Цветът ѝ е червен, а  вкусовете преливат в дъга от люто, кисело и солено.
Един от най-големите щандове, които предлагаше безплатната местна супа на посетителите, беше на Пожарната служба.
Предупредили сме тукашните да внимават какви ги вършат днес, защото нямаме намерение да им работим на празника. - ми казаха огнеборците с усмивки на лицата... За радост, не се и наложи.
Още от рано сутринта площадът се препълни с хора от цяла България, привлечени от красивата природа, празничната програма и саламурата. Песни, танци и много истории от минало и настояще повдигаха духа на посетителите.

Заместник-кметът на Тетевен - Борис Врабевски, ми разказа интересни моменти от историята региона и сподели радостта си, че този празник събира толкова много хора от всички точки на страната вече втора година. Според него това е начинът културата и традициите на града да бъдат запазени, а заедно с тях и духът на местните завинаги ще остане жив.
Научих, че Тетевенският край е бил населен от много древни времена. Някои хора смятат, че името произлиза от Тетьовия род, заселил се по тези земи и основал града. Според други мнения пък името произлиза от думата „тетива“, тъй като градът е опънат като тетива на лък по протежението на река Вит. В миналото в града се развивали 27 вида занаяти, а тетевенските търговци били много успешни и познати навсякъде.
Градът е бил наричан „Алтън Тетевен“ (Златният Тетевен). Абаджийство, кожухарство и резбарство са само част от занаятите, с които областта е била известна. Риболовът пък и до ден днешен си е ежедневно занимание. През 1801 г. Тетевен е бил нападнат от кърджалии и бил почти напълно опустошен и изпепелен. Той успял да се съвземе през 50-60-те години на XIX век, когато се превърнал в един от занаятчийските центрове на България.

Днес в Тетевен могат да се видят множество четнически къщи, обявени за културни паметници. Местата в околността, които си заслужава да посетите, са историческият музей, Гложенски манастир, парк за приключения „Адреналин“, водопад Скока. Подходящи за разходка са близките екопътеки. Можете да се скриете от горещото време в няколко пещери – Съева дупка, Драганчовица, Моровица.
За Тетевен има още много да се каже, но нека завършим с цитат от писателя Иван Вазов, посветен на града: Ако не бях дошъл в Тетевен и аз щях да бъда чужденец на майка България… Много съм бродил, много съм скитал, но не съм видял по-чуден рай.

Записите и снимките са на Луиза Лазарова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Лидия Върбанова

НАТФИЗ свързва изкуство, бизнес и екология в едно

Иновативната платформа SuCiE свързва изкуството и бизнеса, творците и производители, които могат да вдъхнат нов живот на вече ненужни материали. Платформата е част от проекта “ЕМПАКТ: Съпричастност и устойчивост: Изкуството да мислиш като планина“, съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на ЕК, обясни пред  БНР-Радио София проф. д-р..

публикувано на 19.07.24 в 19:18

Рисковете за нервната ни система се увеличават в горещото време

Високите температури са вредни за целия организъм, но особено уязвима е нервната система на човека. По време на горещините се увеличава рискът за поява на остри неврологични заболявания, какъвто е инсултът, а се обострят хроничните – като множествената склероза, проблеми с равновесието и доста други страдания. Това отбеляза пред БНР-Радио..

публикувано на 19.07.24 в 17:24

Кино с коктейл на открито за почитателите на Седмото изкуство

Александра Александрова разказа на екипа на „Добър вечер, София“, как може да се осъществи една мечта – "Кинодвор с коктейл", казано съвсем просто  - кино под звездите, на хладно, с коктейли. Инициативата представя най-обичаните филмови заглавия от предходни години на фестивала “Синелибри“. "Даваме възможност на хората да ги видят под..

публикувано на 19.07.24 в 17:04

Петима ще станат специалисти по киберзащита по стипендиантска програма на БАК

Българската асоциация по киберсигурност (БАК) обяви първата си стипендиантска програма. Тя ще осигури 5 едногодишни безплатни абонамента за най-популярната платформа за университетско електронно образование в света – Coursera, съобщиха от  асоциацията. За участие в стипендиантската програма могат да кандидатстват младежи между 16 и 29..

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Емблематичният Васил Найденов

Започна Sofia Summer Fest

публикувано на 19.07.24 в 15:36
Проф. Ингрид Шикова

Ингрид Шикова: България да участва активно в очертаните политики за новия мандат на ЕК и ЕП

Две дами затвърдиха позициите си начело на най-важните европейски органи и това за много хора не е изненада. Роберта Мецола ще оглавява Европейския парламент (ЕП) за следващите 2,5 години, а Урсула фон дер Лайен ще бъде председател на Европейската комисия (ЕК) за още 5 години. В крайна сметка обикновено няма толкова значение кой е..

публикувано на 19.07.24 в 14:18

"Генът на съмнението" на Никос Панайотопулос излезе на български

Недосегаеми, надарени бебета, доказани, зачеркнати – в това е превърнат светът на изкуството, след като в съвсем близкото бъдеще американският биолог Алберт Цимерман изолира гена на твореца. "Тестът на Цимерман" преобръща света на изкуството с главата надолу. Един обещаващ писател, изправен пред страха от евентуално отхвърляне, отказва да се..

публикувано на 19.07.24 в 13:48