Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Лозан Митев: Елитният спорт трябва да облагородява със своето зрелище обикновения човек

3
проф. Лозан Митев
Снимка: БГНЕС

С демонстративни състезания по голф, катерене, плажен волейбол, ролери и традиционното посрещане на щафетата със символичния Олимпийски огън на 24 юни в Националната спортна академия "Васил Левски" беше отбелязан Международният олимпийски ден и Денят на българския олимпиец.

В България е възприета идеята всяка спортна организация и всяко населено място, което има уважението към олимпийските принципи и идеали, да проведе свои символични спортни прояви като изява на духа на олимпизма, заяви пред Радио София проф. Лозан Митев - преподавател по "История на спорта" във висшето спортно училище.
По думите му Олимпийските игри трябва да бъдат притегателен център от нравствено и духовно естество, защото в противен случай населението на Земята започва "да се дезинтегрира от спорта като цяло":

Елитният спорт, ако не е носител на ценности, ако няма мисия в себе си да облагородява със своето зрелище, със своята изява обикновения човек, той остава сам със себе си и постепенно губи социално признание. Поради тази причина МОК прие "Програма 2020", в която много ясно се очертава политиката на насърчаването и развитието на олимпийските ценности и идеали в спорта.

За олимпизма като идея, за неговите идеали и за бъдещето му може да чуете повече от разговора на Кръстина Иванова с проф. Лозан Митев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Комисията по отбрана обсъжда договора за първите 8 изтребители F-16

Очаква се тази седмица парламентът да одобри увеличението на военните заплати от догодина,  средно с 30%. Така военните ще вземат колкото и тези в МВР, стана ясно от дебатите на първо четене. Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че законовото обвързване на нивата на най-ниското възнаграждение към средната работна заплата ще..

публикувано на 23.04.24 в 11:54

26-годишен е в тежко състояние след среднощната каскада на Околовръстното

26-годишен мъж е пострадал тежко при среднощната катастрофа на Околовръстното в София, за която БНР съобщи по-рано. Той е бил зад волана на катастрофиралия автомобил и е получил черепно-мозъчна травма, както и травма на крака.  Сигналът за инцидента е получен в 00:52 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в столицата.  10..

публикувано на 23.04.24 в 11:07

Тежко ПТП на Околовръстното – кола се заби в багер

Шофьор е тежко ранен при кошмарна катастрофа, станали призори на столичния Окововръстен път, преди изхода към бул. "България", съобщават очевидци на ПТП-то във Facebook групата "Катастрофи в София". По сведения на други водачи, станали свидетели на инцидента, колата е профучала с изключително висока скорост, твърдят че се е движила с 200 км/ч...

публикувано на 23.04.24 в 08:11

26-годишна жена е ранена с нож в жилището ѝ в София

26-годишна жена е била нападната с нож в жилището ѝ в София. Жената е обяснила пред пристигналите полицаи, че малко след 14 часа някой е позвънил на входната ѝ врата. Тя я отворила и видяла мъж с маска, който я намушкал с нож. Тепърва от МВР ще изясняват всички обстоятелства около случая, обясниха пред БНР от Столичната дирекция на вътрешните..

публикувано на 22.04.24 в 16:25

Премахват плочи с надписа от Паметника на Съветската армия

Областният управител на област София Вяра Тодева предприе действия по премахване на компрометираните облицовъчни плочи с надписа от Паметника на Съветската армия (ПСА). Действията по консервация на постамента на монумента в Княжеската градина са започнали предиобяд днес, съобщават от областната управа. На 9 април Върховният..

публикувано на 22.04.24 в 13:57
Снимки: Столична община

Ще станат ли пак недвижими културни ценности 17 сгради в централна София?

С писмо до министъра на културата и до директора на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) столичният кмет Васил Терзиев иска да бъде възстановен статутът на недвижими културни ценности на 17 сгради в централната градска част на София. Те са били паметници на културата, но през различни периоди от време този статут на..

публикувано на 22.04.24 в 12:40

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 10:46