Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За момента няма данни институции на ЕС да са засегнати от поредната глобална кибератака

Работим върху реформа на стратегията за киберсигурност, която ще представим през септември, посочи говорителят на ЕК Маргаритис Схинас

Маргаритис Схинас
Снимка: ec.europa.eu

За момента няма данни за засегнати институции на ЕС от поредната кибератака, съобщи говорителят на Еврокомисията Маргаритис Схинас по повод съобщенията за нов вирус, разпространяван в глобалната мрежа. 


Комисарите по вътрешните работи и сигурността Димитрис Аврамопулос и Джулиън Кинг са информирали състава на Комисията за ситуацията, допълни говорителят


Центърът за киберсигурност към "Европол" и Агенцията по мрежова сигурност в момента анализират  положението и са в диалог с екипите в държавите-членки и партньорите от интернет-индустрията. Нужно е да засилим техническата помощ за близки партньори като Украйна. Тази атака показва също нуждата от повече действия срещу киберзаплахите. Работим върху реформа на стратегията в тази сфера и ще я представим през септември. Тя ще включва инициативи за готовност при промяна на различните равнища на киберзаплаха, посочи Схинас. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.