Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече вътрешна сигурност в предизборната програма на Меркел

| обновено на 03.07.17 в 17:27
Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След седмици на тайни преговори и пълно затъмнение около предизборната програма днес германският канцлер и председател на управляващия Християтдемократичен съюз (ХДС) Ангела Меркел повдигна завесата – седмица след като опонентът ѝ в парламентарните избори през септември – социалдемократът Мартин Шулц, представи своите акценти.

Без увеличаване на данъците, данъчни облекчения за малките и средни доходи в размер на общо 15 милиарда евро и отпадане на данък солидарност, въведен след обединението на Германия. Така председателят на ХДС Ангела Меркел обобщи основните акценти в предложената програма. С министър-председателя на Бавария и шеф на посестримия Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер тя демонстрира от началото на годината небивала хармония. Днес ръководствата на двете партии гласуваха единодушно предизборната си програма, залагайки на вътрешната сигурност и социалната стабилност.

Макар и да демонстрират единомислие, двете партии все пак не се разбраха по щекотливата тема за бежанците, станала причина за вътрешния раздор. Зеехофер настоява за лимит от 200 хиляди бежанци на година, но Меркел категорично отказва. Така темата е засегната само в платформата на баварския Християнсоциален съюз.

За това пък, на фона на терористичните атентати, в предизборната програма е записано увеличаване на щата на полицейските служители с 15 хиляди, както настояват в Бавария.

До 2025 г. Федералната република трябва да се пребори с безработицата, обяви Зеехофер. 

Това е сериозен ангажимент, защото от заетостта зависи социалната сигурност и благоденствието на хората, аргументира той пред журналисти.

Въпреки демонстрираното днес единство в управляващата партия има и недоволство от факта, че предизборната програма бе приета само от ръководствата на двете партии, но и от продължаващото олевяване на ХДС.

Карстен Линеман, председател на сдружението на средната класа в ХДС, заяви:

Трябваше да гласуваме програмата на конгрес. Големите партии трябва да водят широки дискусии. Ако оставим свободни пространства вдясно от ХДС, се получава вакуум, който заема "Алтернатива за Германия".

За след изборите за Бундестаг на 24-ти септември ХДС и ХСС оставят приемането на закон за привличане на специалисти от чужбина. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.