Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роми в Благоевград обвиниха институциите, че не полагат усилия за опазване на етническия мир

Снимка: Кети Тренчева

На протест в Благоевград ромите обвиниха институциите в държавата, че не полагат усилия за опазване на ентическия мир, а някои висши политици умишлено провокирали напрежение и омраза.  

Повод за  мирния митинг  беше смъртта на 48-годишния Николай Евтимов, който на 11 юли  е бил ударен с циментова плочка по главата от бивш военен. 

Около стотина жители  от ромската махала  се събраха на мирен протест, а основното им искане беше законът да се прилага с еднаква тежест за  всички. 

Искаме да дадем гласност на случая

На 11 юли 75-годишният Радой Тодоров  се спречква с Николай Евтимов, който стоял близо до входа на сградата, където живеел бившия военен и по неизяснени причини го ударил с циментова плоча по главата. Полицията задържа извършителя за 24 часа и го освобождава. Пострадалият бил транспортиран по спешност в "Пирогов“, където в петък вечерта  умира.

На протеста  някои от ромите  обвиниха  представителите на централната власт, че  подценяват етническото напрежение. 

Проблемът изцяло идва от високите етажи на властта.

Представители на полицията, охраняващи протеста, заявиха, че в момента се извършват процесуално-следствени действия под ръководството на прокуратурата и  извършителят на престъплението ще бъде задържан  след като станат ясни резултатите от аутопсията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.