Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ЕС всеки гражданин е важен. Осъзнаваме ли го?

Да спрем да се разграничаване от Европа, защото ние сме част от нея, апелира Томислав Дончев

Снимка: Божидар Янев, БНР
Европейските граждани и техния глас оказва влияние на решенията, които се взимат в Европа. ЕС се старае да обръща внимание на всички, като подпомага производствените сектори и отпуска допълнителни инвестиции за развитие. Това е едно от посланията на срещата Гражданския диалог за бъдещето на Европа, на която присъства и заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен.

По думите му, демокрацията се гради на прозрачност и всички промени в еврозоната до момента показват, че правата на европейските граждани са на първо място.

В момента всички ценности върху, които е изграден ЕС се тестват от различни страни. Те включват свободата на словото, религията и правото на изразяване. Важността на съюза е в това да уважаваш достойнството на другите. Всеки един човек е важен, но в страни в които хората са класифицирани по религиозен признак, това не е приложимо. Ако това е реалността, трябва да се запитаме дали ЕС е съюза на ценностите. Това не е проблем , върху който мислят само управниците в Европа, това е проблем който засяга и европейските граждани. Ние можем да останем силни, като съюз само тогава, когато обсъждаме всички тези нови възникващи проблеми, на всички нива и вземем под внимание мнението на всички общности.

Трябва да спрем да се разграничаване от Европа, защото ние сме част от нея. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев. Той разговаря за бъдещето на ЕС и къде е мястото на България в него. Дончев обясни към какво трябва да се стремим и какъв е пътят за развитие на страната ни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приключения, екоактивности и много музика

Узана поляна фест наближава! Какво ни очаква? Мария Радойчева, организатор: "По нещичко за всеки. 14 зони за различни активности. За пръв път имаме пространство "Себепознание". Има и такова за знание за природата. Ще има и тест драйв на електрически велосипеди и мотопеди. Пълнолунието ще допълни усещането за музика и природа. Фестивалът е безплатен,..

публикувано на 13.07.24 в 10:57

Ретровизия в Банкя

Ретро авто парад в Банкя - разказва ни Владимир Димитров, Български автомобилен клуб "Ретро": "Това е 15 ежегоден ретропарад за автомобили, съвпада с 55-годишнината на обявяването на Банкя за град. Има какво да се види в парк "Кестените". В нашите закони трябва да е над 30 г., но наблягаме на исторически, с международен сертификат. Най-старият, ако..

публикувано на 13.07.24 в 10:22
Искра Урумова

Винаги имам в ума си един сюжет

Искра Урумова, изненадва с последния си роман - какво ни казва тя: "Морето е моя стара любов от раждането ми, а в планината съм влюбена от дете. Романът и сега е приключение. Човек трябва да експериментира. Измислям и пиша истории, не смея да се наричам писател. Желанието ми е хората да могат да пътуват. Героинята не живее обикновен живот по..

публикувано на 13.07.24 в 09:57
С каква скорост да минеш оттук?

По моста на с. Гара Елин Пелин и 10 км/ч не ви гарантира безопасност. Докога?

Жителите на Община Елин Пелин от години имат проблем с моста в сърцето на село Гара Елин Пелин, който е връзката както на населеното място с близките села, така и с главния път, който води към магистралата в посока столицата. Те се оплакват от шум, прах, вибрации, от рушащи се метални решетки , които пукат гуми. В района има и много..

публикувано на 12.07.24 в 18:13
Милка Василева

Специалисти по здравни грижи ще има достатъчно, ако професиите станат привлекателни за младите

Тази седмица се проведе национална среща на главни медицински сестри под надслов „Кадровата криза в здравеопазването – възможно ли е да бъде преодоляна?“.  Колкото и по темата да се говори през последните години, проблемът с недостига на медицински сестри продължава да бъде много остър . Кризата у нас е с 20-годишна давност. Но проблемът..

публикувано на 12.07.24 в 16:34
Христо Панчугов

Христо Панчугов: Не може да има две ДПС-та. Пеевски ще направи своя партия-корпорация

Намесването в лидерския конфликт в ДПС на нова тема – етническата , показва някаква форма на отчаяние . Обикновено тя се повдига, когато има нужда от сплотяване. Интересно кога Доган се сети, че Пеевски и Йордан Цонев са българи? Това коментира пред БНР-Радио София политологът и преподавател в НБУ Христо Панчугов. Според..

публикувано на 12.07.24 в 15:26

Менеа представи новата си песен Weight of the World

Младата изпълнителка Менеа Кефалов, родена в САЩ, с български корени. Менеа завършва музикалното си образование в прочутия колеж Бъркли, а в момента живее в Лос Анджелис. Тя представи пред Радио София новата си песен Weight of the World. Музикантката сподели, че има група, пише песни и ходи по участия. Родителите й са от София и тя често идва тук..

публикувано на 12.07.24 в 14:20