Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три версии за пожара в бургаското село Изворище

Разрастването на пожара е можело да бъде предотвратено, смята кметът

Снимка: БГНЕС

Една от версиите за избухването на пожара край бургаското село Изворище е възпламеняване на стъкла и пластмаса. Изгорели са 4 масивни сгради, броят на селскостопанските бараки не може да бъде уточнен. 

Пожарникари и днес гасиха малки огнища, дежурни екипи остават на място.

Огънят в оранжерия за цветя бе потушен едва днес по обед, след като още вчера собственикът ѝ подава сигнал. Щетите са за над 10 000 лева, разказва синът му:

Аз си го спирах вчера сам. Не искаха да ме пускат полицаите. Трябваше да обикалям.

Разпитани са свидетели.

Версиите са три, каза кметът на селото Тодор Тодоров:

Първата е, че са варили компоти, но не можаха да ги намерят хората там. Втората е, че над вилната зона е имало стъкла, други пластмасови бутилки, има възпламеняване, и третата версия не можем да я изясним.

Според кмета, ако ръководството е било по-рано на място, за да поеме оперативната работа, е можело да се предотврати разрастването на огъня:

Да не се позволи пожарът да прехвърли общинския път и да навлезе във вилната зона. С каптажа щеше да се потуши още в 13.30.

Пътят Бургас – Банево – Изворище от снощи вече е отворен за автомобили. Градският транспорт се движи по график, съобщиха дежурните от Общината.

Замерванията на въздуха от експертите на Екоинспекцията в Бургас след възникването на пожара са показали, че няма превишение на нормите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.