Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-старото иглолистно дърво у нас е Байкушевата мура

Снимка: БГНЕС
Байкушевата мура не е просто най-старото иглолистно дърво у нас. Тя е символ на България. Впила дълбоко хиляда и триста годишните си корени в сухата земя на Пирин, обрамчили като бижута здравите мраморни и варовикови камъни на повърхността. 

Каква ли щеше да бъде съдбата на Байкушевата мура, ако Пирин не беше обявен за Национален парк? Това е въпрос, идващ от настоящето. Преди него обаче има много по-важен: "Щеше ли да знаем за нея, ако един именит лесовъд не я беше открил за нас и за света?". Константин Байкушев е един от основоположниците на горското дело в България. Получил образованието си в Чехия и Германия, които се смятат за най-високото европейско ниво в това отношение. През 1897 година по поръчение на княз Фердинант Байкушев  започва проучване на горите в Пирин, Пелистер и Атон. Тогава открива и черната мура. В една от версиите се смята че бащата на Никола Вапцаров, войводата Йонко, е дал името на дървото в знак на признание към делото на Байкушев. През 1980 година голяма част от планината е обявена за Национален парк "Пирин“ и  мерките по опазването на хилядолетното дърво се засилват. Пропорционално на тях и интересът на туристи от целия свят към Байкушевата мура.  

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Кети Тренчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.