Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявена е най-високата степен за пожари в редица райони

| обновено на 18.08.17 в 15:33
Снимка: БТА

Най-високата степен за опасност от пожари е обявена за днес в Югоизточна България, в крайните източни райони, в Централна Северна България, по долното течение на Струма и районите на Пловдив и Пазарджик.

Трети ден продължава борбата с горските пожари в Хасковско. Само за 3 дни огънят е унищожил 10 000 декара широколистна и смесена гора, сухи треви и храсти. На този етап е локализиран най-мащабният пожар между селата Присадец, Маточина и Варник. Само в този район са изпепелени над 7 000 декара площи. Продължават опитите на пожарникари, военни, горски служители и доброволци да овладеят пожара между тополовградските села Княжево и Срем. Там  пламъците са обхванали фронт от около 1000 декара площи.
За хасковска област е обявен екстремален риск от избухване на нови силни пожари. Времето е изключително горещо, духа и силен вятър.

Продължава гасенето на пожара край Княжево. Жителите на селото са притеснени. Директорът на областната противопожарна служба и защита на населението Николай Вълчев каза, че пожарите в Тополовградско и край границата са под контрол.

Работим по-интензивно тук, на този пожар в Княжево и около Маточина. На този етап пожарите са локализирани, обаче, температурите се вдигат, вятърът се усилва вече... така че очаквам проблеми следобяд.

Заместник-кметът на община Тополовград Наско Стоянов обясни ситуацията:

Три пожара се разразиха на територията на област Хасково и община Тополовград. Пожарът, при който се намираме в момента, се възобнови вчера към три часа следобед. Предвид на това, че цялата техника беше изтеглена на големия, другия пожар, който бушуваше на територията на Княжево, отзовахме тази техника до един момент, в който пожарът се разрасна. Щетите са около 800 декара площ, има и стопански загуби, има лозови насаждения на жителите на село Хлябово. Големият пожар в Княжево е овладян, полагат се големи усилия. Тя е една доста солидна площ, в която ще има вътрешни пожари, но районът е отцепен, има добри просеки, на терен са всички сили - от горско стопанство, от пожарна, пращаме доброволци.

Другият пожар край границата вече трети ден бушува на площ от около три хиляди декара. От МВР съобщиха, че огънят е предизвикан от прехвръкнала искра на багер, който е работил по строежа на оградата на българо-турската граница, където се изгражда възпрепятстващо съоръжение.

37 сигнала за пожари са получени за едно денонощие в старозагорската пожарна. Пет екипа и доброволци са гасили пожар над старозагорския квартал „Железник“. В Казанлък е потушен пожар в сградата на бившия Дом на строителя. Още 25 пожара са пламнали в сухи треви и канавки в областта, но са ликвидирани бързо.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.