Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София се очертава като успешен инкубатор за стартъпи

Снимка: архив
България се очартава като една от страните - най-подходящи за създаване на стартъп компании. От няколко години се провеждат и конкурси за най-успешни стартиращи компании и предприемачи. В София тези компании стават все повече.

Повечето стартиращи компании са в сферата на информационните и дигитални технологии - изкуствен интелект, интернет на нещата (това са отделни предмети, притежаващи вградени електронни устройства за взаимодействие помежду си или с външната среда).

Кремена Деспинова - проектен лидер на събитието за награждаване на start up-и (стартиращи компании) в България и Венеция Нецова е проектен лидер на инициативата “StartUp Navigator” (“Стартъп навигатор”) и двете от Асоциация на българските лидери и предприемачи, разказаха пред Радио София за наградите.

До вчера се гласуваше за най-добри стартъпи у нас. “До вчера беше гласуването в 12 категории за най-добри стартиращи компании и не само - за инвеститор на годината, за най-добър акселератор или инкубатор, за най-добро споделено работно пространство и за основател на компания на годината, разказа Деспинова.

Тази година има дори две нови категории - технологии за умни градове и награда за най-добра стартираща компания за биотехнологии, допълни тя.

Инициативата Центраноевропейски стартъп награди  е част от глобалните стартъп награди и се организира от 2014 г. насам. Центраноевропейски стартъп награди се организират в 10 страни от региона като тази година страната ни е домакин освен на националното състезание, така и на регионалното.

Повече за наградите и за стартиращите компании, чуйте в интервюто на Лили Големинова.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Съюза на парамедиците настояват за създаването на нова специалност – парамедик

Повече от половината места в Спешните центрове остават незаети, въпреки че заплатата на лекар в линейка достигна до 4000 лева. Затова от Съюза на парамедиците в България от години настояват за реформа, която да позволи на парамедиците да бъдат легално назначени в спешните центрове. От СПБ заявяват, че парамедикът не може да замени лекаря, но..

публикувано на 28.05.24 в 18:03

Фокусирането върху оценките пречи на ученето

Да изкарат високи оценки в училище е парадигма в образованието, в която учениците се страхуват от провал, вместо да се фокусират върху възможността за учене, коментират от екипа на Приложна академия за образование. Според тях, държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване не са точни показатели за потенциала и знанията на учениците...

публикувано на 28.05.24 в 16:48

Научни открития доказват, че граф Дракула е пишел и говорел на български език

Йоан Влад Трети Цепеш е влашки владетел от българо-кумански произход, наследник на династията Басараба, която е тясно свързана с българския цар Иван Шишман. Граф Дракула фигурира в историческите хроники с името Йоан Влад Трети. Това е едно от доказателствата за българския му произход, защото до 13 век земите във Влашко са..

публикувано на 28.05.24 в 15:41
Снимката е илюстративна

Почти половината ученици няма да работят това, за което са учили

Институтът за пазарна икономика публикува анализа си за 2024 г. „Индекс на съответствието между професионалното образование и профила на икономиката 2024“. Чрез индекса се измерва връзката между професионалното образование и профила на икономиката. Изчисленията позволяват да се проследи и връзката между образованието и пазара на труда на..

публикувано на 28.05.24 в 15:38

"Оборище дарява" в подкрепа на ранното детско развитие

Фондация "За нашите деца" вече повече от 30 години поставя в центъра на своята дейност децата в риск от бедност и социално изключване, на възраст от 0 до 7 години, които имат нужда от подкрепа, за да могат да се развиват в сигурна семейна среда. През юни, месецът посветен на децата, фондацията провежда една от най-новите си..

публикувано на 28.05.24 в 15:06

Композиторът Красимир Милетков празнува с концерт 70-годишината си

Вокалната група  "Радиодеца“  с диригент  Илина Тодорова ще отпразнува с концерт 70-годишнината на автора на любими музикални произведения за малки и големи  Красимир Милетков ( ►) . Събитието ще се състои на 28 май в Първо студио на БНР . "Имаме доста голяма творческа биография с Красимир Милетков, защото сме записвали едни от..

публикувано на 28.05.24 в 14:13

Ученици смятат, че най-несправедливи са обществените правила, сочи проучване

Какво българските ученици днес смятат да най-несправедливо в света около тях? Отговорът търси изследване по проекта "Кръгъл квадрат", проведено с подкрепата на USAID и DEXIS. Проучва се обществената позиция, усещанията за справедливост и отношението към институциите, мнения споделени от по-големите български ученици. Дали училището наистина..

публикувано на 28.05.24 в 13:20